Saturday, July 21, 2012

Orang Besar Baju Besi


Ramai orang percaya cerita Charles Darwin. Cerita yang sudah lama berkisar antara rekaan dengan tahayul. Manusia dikatakan berasal dari monyet. Satu evolusi yang dibuktikan secara saintifik sebagai tidak benar. Tidak pernah benar. Falsafah barat yang menyesatkan. Terlalu banyak bukti yang menunjukkan bahawa yang namanya manusia adalah bersifat manusia. Bukan monyet. Tiada langsung kerangka manusia yang menunjukkan ke arah itu. Tiada artifak yang bersifat monyet. Mummy Firaun yang sudah beribu-ribu tahun tidak banyak berbeza saiznuya dengan kita. Begitu juga dengan kerangka manusia yang sudah menjadi batu di Pompei, Itali. Itulah yang saya temui di London. Baju besi knight Inggeris dahulu kala juga tidak banyak bezanya dengan saiz manusia sekarang. Itu knight zaman Robin Hood. Zaman The Black Arrow. Zaman King Richard The Lion Heart. Zaman knight of the round table. Zaman Ivanhoe. Saya temuinya di sebuah castle. Baju besi yang siaznya menasabah. Tidak besar dan tidak kecil. Manusia melalui susur galurnya jutaan tahun dahulu.

Nabi Adam dikatakan amat besar, tinggi dan gagah. Zaman yang dekat dengan baginda besar-besar belaka. Kaum ‘Aad pada zaman nabi Hud juga dikatakan besar-besar belaka. Semasa Nabi Musa berjaya menyelamatkan kaum Yahudi menyeberangi Laut Khazum (Merah) orang Yahudi diperintahkan menyerang sebuah kependudukan di Sinai. Mereka enggan kerana dikatakan bahawa penduduk di situ besar dan gagah orangnya. Kerana itu orang Yahudi ketika itu disesatkan di padang pasir Sinai selama berdekad-dekad lamanya. Masa yang beredar mengubah bentuk fizikal manusia. Dari besar menjadi kecil. Dari tinggi menjadi rendah. Maka kekuatan fizikalnya juga berkurangan sesuai dengan saiz fizikalnya. Namun bilangan manusia semakin ramai kerana kadar kelahiran mengatasi kadar kematian. Sekarang ini pada tahun 2012 penduduk dunia melebihi 6 billion. Sesak di mana-mana.

Kembali kepada Darwin. Tidak ada suatu kebenaran yang menyokong dakwaannya. Tidak mungkin manusia berketurunan dari monyet. Tidak ada satupun nas al-Quran yang menyebut tentang hal itu. Tiada juga nas dari al-Hadith yang disabdakan oleh Rasulullah. Segala penemuan tentang manusia sejak dari dahulu lagi memang berbentuk manusia seperti kita. Saiz kita yang semakin kecil tentulah jarak masanya terlalu lama berbanding dengan manusia pertama yang menghuni bumi. Zaman Nabi Adam dan zaman kita entah sudah berapa juta tahun. Sejarahwan  barat memperingkatkan bahawa tamadun manusia melalui zaman batu, besi, gangsa dan hingga sekarang. Jika ianya teori, banyak ketidakbenarannya. Manusia yang menggunakan peralatan batu tidak semestinya primitif. Tidak semestinya mundur. Tidak semsetinya daif. Ketiadaan bahan lain menyebabkan mereka menggunakan batu. Zaman Nabi Daud yang sudah beribu-ribu tahun diabadikan dalam surah al-Hadid. Nabi Daud sudah memakai baju besi. Bila zaman itu sebenarnya. Tiada  tarikh yang kita ketahui. Iktibarnya sahaja yang Allah wahyukan. Yang penting ialah maklumat dan pengajarannya kepada manusia yang terkemudian. Besi sudah ada sejak dahulu kala. Sains mengakui bahawa besi datangnya dari langit. Dari planet lain.
Baju besi yang saya lihat di London seolah-olahnya seperti saiz saya. Orang putih dahulu hingga sekarang tidak banyak beza saiznya. Malah ada orang sekarang yang tidak boleh memakai baju besi itu kerana pemakainya dahulu lebih kurus dan lebih kecil sosok tubuh mereka. Setelah ribuan tahun manusia tidak banyak berubah. Akal mereka sahaja semakin ligat. Pemikiran semakin berputar. Teknologi yang dibangunkan untuk mengimbangi saiz mereka yang kecil. Teknologi membantu manusia melaksanakan tugas-tugas berat dan sukar. Teknologi semakin diharap untuk menghasilkan kehendak dan keperluan manusia. Kehendak yang tidak terbatas diimbangi dengan kecanggihan teknologi. Dalam apa-apa perbincangan sekalipun, teknologi menjadi topik dominasi. Kita tidak dapat menghindarkanya. Tidak boleh mengabaikannya. Mungkin tidak boleh berlebihan. Jika kita tidak boleh kufur menikmatinya. Banyak yang boleh dilakukan dengan menggunakan teknologi.

Benarkah teknologi adalah milik kita. Istana yang dibina Raja Sulaiman untuk Puteri Balqis mengacah imaginasi kita. Bahtera Nabi Nuh adalah mind gogling. Empangan Ma’arib di Yamen mendahului zaman. Piramid di Mesir dan Mexico mencabar minda. Banyak lagi monumen yang dibina oleh orang terdahulu yang berusia ribuan tahun. Mereka sudah ada teknologi yang tidak dapat disusur. Bagaimana Firaun diawet masih menjadi mistri. Tembok yang mengekang Yaajuj dan Maajuj lagilah teramat mistri. Teknologinya tiada siapa yang tahu. Semua itu menjadi input kepada kita bahawa teknologi sudah ada sejak dahulu. Bentuknya bersesuaian dengan zaman itu. Dengan keperluan manusia waktu itu.  Tidak adil menidakkan teknologi pada zaman mereka. Malah senibina kaum ‘Aad yang membina menara-menara tinggi begitu hebat. Setelah ribuan tahun ianya masih wujud di bawah timbunan bukit-bukit pasir yang terkenal dengan nama al-Ahqaf.

Bagi masyarakat yang jahil teknologi dunianya bergerak terlalu lambat. Perubahan tidak dijana. Paradigma tidak bergerak. Lonjakan tidak rancang. Kerana itu pemikiran perlu dijana. Perlu digerakkan. Perlu dikitar. Jika manusia dibiarkan berada dalam kejahilan banyak musibah yang menimpa kelompok manusia itu. Ada peribahasa yang berbunyi yang buta menjadi makana yang celik. Yang lemah menjadi makanan yang gagah. Maka yang jahil menjadi makanan yang berpengetahuan dan berkemahiran. Mereka yang memiliki ketrampilan selalu berada di hadapan. Maaflah, orang yang banyak tidak tahunya selalu dieksploitasi oleh mereka yang lebih mengetahui. Apabila yang terlalu banyak jahilnya bergantung kepada yang tahu, maka yang jahil kehilangan diri mereka sendiri. Mereka kehilangan identiti. Kehilanga jatidiri. Hilang kebebasan. Bak kata orang those who are dependent lose their independence. Mereka yang banyak bergantung kepada orang lain kehilangan kebebasan untuk bertindak dan berfikir. Mereka kehilangan diri dan maruah diri.

Dalam usaha untuk memartabatkan ilmu masih ramai lagi yang terpinggir dari mendapat ilmu yang diperlukan. Sebenarnya yang paling penting ialah menjadi orang berakal. Bukan orang yang kaya material sahaja. Material tanpa ilmu memusnahkan material itu. Akal membawa manusia menentukan yang hak dan batil. Yang benar dan salah. Antara hitam dan putih. Akal yang terbina boleh menentukan pilihan yang terbaik selaras dengan syariat. Sesuai dengan agama. Memenuhi syarat mematuhi perintah Allah dan menjauhi larangannya. Menjadi manusia yang terlalu bergantung kepada manusia membunuh kemanusiaan yang ada dalam diri mereka sendiri. Yang dituntut ialah bergantung kepada Allah. Berusaha dan berikhtiar. Banyak amal saleh. Bergantung kepada manusia hanya untuk dunia dan material yang sementara sahaja. Bergantung kepada Allah untuk kedua-duanya. Dunia dan akhirat.

Bacalah sejarah manusia untuk diambil iktibarnya. Fikirkan dari sudut agama. Dari sudut syariat. Al-Quran adalah sumber tamadun yang teragung. Ilmu Allah yang sangat luas. Al-Quran yang mengandungi 114 surat dan 6,236 ayat mencakup semua aspek kehidupan duni adan akhirat. Tiada suatupun yang tertinggal. Semua keperluan manusia diwahyukan Allah. Semuanya perlu digali. Dikaji. Difikir. Al-hadith pula memperlengkap perincian yang tidak terdapat dalam al-Quran. Sesungguhnya Rasulullah adalah utusan Allah. Perantara antara Allah dan manusia. Kita beriman dengan enam rukun iman. Kita laksanakan lima rukun Islam. Semuanya dilakukan dengan ihsan. Kita dituntut melakukan semua yang diperintah seolah-oleh kita melihat Allah. Tetapi keerana kita tidak dapat melihat Allah maka yakinlah Allah melihat kita. Allah dekat dengan kita. Allah sentiasa bersama kita jika kita berusaha mendekatiNya. InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment