Friday, April 6, 2012

Selalu Ada Yang Kedua Kalinya


Hidup mengajar kita menginsafi kelemahan. Kesalahan yang selalu bertimpa-timpa. Kecuaian yang sukar dimaafkan. Lalu orang katakan cukuplah sekali ini. Banyak hal yang kita sangka berlaku hanya sekali seumur hidup. Kita menyangka pengalaman hanya sekali berlakunya. Itulah halangan minda. Litupan budaya. Semuanya disangka dengan tidak disangka-sangka. Semuanya tiba-tiba. Yang kita dapat tidak dijangka. Yang kita alami tidak lagi ada ulangannya. Maka dikatakan bertuahlah kerana berpeluang mengalaminya. Tiada tandingannya. Sangat beruntung kerana pengalaman pertama. Lalu berlakulah cinta pandang pertama. Angka pertama yang tiada tandingnya. Angka pertama yang menjadi juara. Belum ada yang menempanya. Belum lagi yang mengunggulinya. Itu satu-satunya yang ada.

Apabila saya tinggalkan USA saya kira itulah pengakhir segala-galanya. Setelah mengalami indahnya putih suci bersih snow mana mungkin saya akan menatapnya sekali lagi. Lagi tidak mungkin kali ketiganya. Maksud saya sengaja mencarinya dengan kemampuan sendiri. Saya tidak kaya untuk melancong melihat snow. Manakan pula mengalami summer dan fall. Rezeki Allah datangnya dari berbagai penjuru. Bila ia datang kita jadi penuh syukur. Sesunguhnya nikmat Allah tiadalah hentinya. Berturut-turut dan bertali arus. Snow itu saya temui semula di Toronto, Canada pada akhir tahun 1990. Bukan kebetulan tetapi ianya ketentuan Allah. Mungkin ujian untuk saya terus bersyukur. Di Malaysia saya temuai snow tiruan. Pertama di Bukit Sri Cahaya. Keduanya di Mines Wonderland. Ketiganya di Midvalley setiap kali mereka menyambut Christmas.

Kita menyangka bahawa apabila kita sampai di sesuatu tempat rasanya itulah kali pertama dan mungkin kali terakhir. Lalu kita nikmati segala yang ada. Yang dilihat. Yang didengar. Yang boleh dimakan. Yang dihirup. Yang dihidu. Yang dirasa. Kita berada dalam suasana yang menyatu dengan diri kita. Nikmatnya tidak terkira terhingga. Sesuatu yang baru. Sedikit asing. Namun ada nikmat besar. Yang menyanyi dalam hati. Yang berbunga dalam minda. Yang mewangi dalam ingatan. Rupanya kita hanya mengesahkan sesuatu. Sewaktu di Pittsburgh saya ke Ontario Canada. Ke Niagara Falls. Itu tahun 1985. Ternyata saya pergi lagi kali kedua. 1990 saya di Toronto. Saya turun ke Niagara Falls. Hanya beberapa jam dari Toronto. Air terjun besar itu saya tatap kali kedua. Perancangan Allah Yang Maha besar. Semasa terbang ke Canada saya singgah di Cleaveland. Transit sebelum conecting flight ke Toronto. Sekembali dari Totonto saya singgah di Hollywood. Ke Sans Francisco. Universal Studios.  Kali kedua tetap datang lagi. Rupanya tanah USA itu saya injak lagi. Dan lagi.

Anak sulong saya belajar di USA. Kali kedua untuknya. Adiknya yang kedua ke sana juga. Kali kedua untuk mereka berdua.  Kali pertama cukup indahnya. Kali kedua menjadi bonus pula. Dalam usia yang lebih dewasa mereka berdua relived all the precious moments. Lima tahun di sana tentu puas dalam erti sepuas-puasnya. Musim yang berganti musim. Panas dan dingin yang berganti. Yang dirasa dan yang dinanti. Setiap tahun ada putaran dan kitarannya. Menunggu edaran musim semusimnya. Pengalaman pertama dahulu masih meragukan. Dalam usia yang semakin dewasa keindahan yang elusif dahulu dinikmati sepenuhnya. Rupanya pengalaman kedua lebih banyak ertinya.  Lebih besar maknanya. Lebih mengikat ingatannya. Pengalaman yang diulang memberi bekas. Memberi rencah yang merempah ratus. Merangupkan hidup.

Pada tahun 1967 saya berkursus perguruan di Kuala Terengganu. Suatu tempat jauh yang pertama saya sampai dari kampung. Dalam keadaan jalan yang tidak seberapa saya sampai di Terengganu. Banyak kelainannya. Banyak bezanya. Banyak yang tidak serupa. Rasanya cukuplah sekali itu. Nanti tentu Kementerian Pelajaran tempatkan saya di negeri Johor. Di negeri saya sendiri. Itu harapan besar saya. Harapan arwah ibu saya. Rupanya Kuala Terengganu dan negeri Terengganu bukan yang pertama. Saya ditempatkan di sana selepas tamat kursus perguruan. Enam tahun di sana. Bersama isteri. Lahir dua orang anak saya. Tahun 2010 anak perempuan kelima saya berkahwin dengan orang Terengganu. Sebenarnya saya banyak juga bertugas di negeri Terenganu kerana menyelia pelajar-pelajar menjalani praktikum mereka. Berlatih mengajar sebelum diiktiraf terlatih. Seluruh negeri Terengganu bukan asing bagi saya.

Ruang dan peluang selalu terbuka untuk kita mengulangi sesuatu. Kita dihampar dengan keindahan mengulangi pengalaman yang indah-indah. Hanya jika kita dapat mensyukurinya dengan sesungguhnya. Akan terasa lebih nikmatnya. Memperkayakan pengalaman bukan sesuatu yang sukar sebenarnya. Kita hanya perlukan semua pancaindera kita. Buka telinga untuk mendengar yang tidak didengar orang lain. Buka mata supaya kita melihat yang tersirat. Yang di sebalik nampak mata. Buka mata hati untuk mengambil segala iktibar yang ada. Melihat naluri yang selalu merencana. Buka minda untuk dapat memikir. Melihat keindahan tanda-tanda kebesaran Allah.

Kebanyakan orang hanya mampu mimpi berulang kali. Ramai pula yang lain mengalaminya secara nyata. Berulang-ulang kali. Mereka ke utara dan ke selatan. Melancong bukan lagi masalah. Semua yang perlu dilihat mereka lihat. Yang perlu dimakan mereka makan. Mereka tidak lagi mimpi. Semuanya digapai di hati. Di tangan mereka penuh daya menikmatai apa yanag ada. Mereka tidak lagi mencari yang tiada. Hanya orang-orang biasa sahaja yang selalu bermimpi. Mencari terlalu banyak yang tiada. Tidak mengapalah. Mimpi pun kadang-kadang indah juga. Diulang berapa kali sekalipun tidak mengapa.

No comments:

Post a Comment