Wednesday, November 23, 2011

Menangani Anak Nakal
Anak itu anak kita. Dari darah daging kita. Hasil dari kasih sayang kita. Allah ciptakan dalam rahim seorang ibu yang bersuami. Isteri kita sendiri. Suami kita sendiri. Yang diterima nikahnya oleh seorang suami. Kitalah suaminya. Kitalah isterinya. Yang sewaktu bercinta dahulu sangat intim membina istana abadi. Ingin berkeluarga dengan cahayamata yang soleh dan solehah. Yang mendukung agama. Cintakan Allah. Cintakan rasulNya. Tidak mungkin darah daging kita tidak dapat kita jinakkan. Jika ibu dan bapanya boleh berjinak-jinak bagaimana mungkin keduanya gagal membawa anak-anaknya ke jalan aliran keluarga. Corak keluarga. Mulalah dari rebung. Itu pesan orang tua. Agak luar biasa jika ibu bapa “kalah” dengan anak-anaknya. Lagilah menyesakkan apabila anak-anak berkospirasi untuk “bermusuh dan berperang” dengan ibu dan bapa mereka. Ada kesilapan besar yang berlaku. Di mana letaknya cokmar kuasa ibu bapa ke atas anak-anak mereka. Ibu yang mengandungkan gagal menjelmakan suatu urutan cinta damai kesinambungan warisan keluarga. Aliran kasih sayang yang terhalang dan terputus dari hati anak. Anak darah daging kita.

Ibu bapa seharusnya belajar mencari ilmu keibubapaan. Belajarlah dari mereka yang berjaya. Dari mereka yang kelihatan sangat-sangat memiliki kewibawaan untuk bercakap tentang kejayaan keluarga. Yang memang diketahui anak-anaknya menjadi “orang”. Kita perlu belajar darinya. Mencontohi kejayaannya. Meneladani apa-apa yang dicapai keluarganya. Ada jalan yang telah diterokainya. Ada jalan yang telah direntasnya. Ada jalan yang telah membawa anak-anaknya ke jalan kejayaan. Kejayaan yang memercukan kebaikan dan kesejahteraan. Bukan satu. Bukan dua. Rujuklah seberapa ramai ibu bapa yang berjaya memberikan yang terbaik kepada anak-anak mereka. Lihat pendidikan anak-anak mereka. Lihat akhlak anak-anak mereka. Lihat sumbangan anak-anak mereka. Lihat lain-lain kejayaan sosial dan semua bidang yang mereka ceburi.

Kejayaan bukan main cuba-cuba. Kita bukan bermula daria kosong. Sudah terlalu ramai orang-orang yang terlebih dahulu dari kita. Belajarlah kerana kita sudah ada guru yang layak kita gurui.  Banyak yang boleh dilakukan. Yang mampu dicuba. Yang ada upaya untuk merealisasikannya. Mulai dari kecil. Dari bayi. Tanggungjwab itu tidak akan tamat hingga nyawa berpisah dari badan. Anak-anak yang sudah besar dan  dewasa sekalipun masih anak kita. Masih perlukan sentuhan-sentuhan hati ibu dan bapa mereka. Darah daging yang masih sama. Alirannya yang tetap mengalir dalam diri semua keturunan. Semua aanak cucu yang akan datang. Yang mewarisi semua yang namanya keluarga.

Ilmu adalah penerang segala kegelapan. Yang mengeluarkan kita dari tidak tahu kepada tahu. Dari yang bengkok dan berbelok-belok ke jalan lurus yang terbentang luas. Dari yang suram kepada yang terang. Dari yang gelap kepada yang bersinar. Dari yang beku kepada yang cair. Dari yang jahil kepada yang mengetahui. Silaplah jika kita hanya mengikut apa yang yang telah dilakukan oleh orang tua-tua kita sahaja. Zaman mereka sudah tidak ada lGI. Kita berhadapan dengan anak-anak zaman siber. Zaman teknologi. Zaman manusia banyak berada di alam maya. Carilah ilmu. Carilah ilmu. Hanya ilmu dapat membantu kita mengurus anak dengan lebih cemerlang. Tidak boleh hanya dengan gerak rasa. Nanti banyak silapnya. Semuanya mestilah berencana. Ada dasar. Ada strategi. Ada kaedah. Ada teknik. Pelaksanaan yang berlandaskan ilmuan. Berlandaskan aqidah. Berlandaskan agama dan Islam.

Tidak benar bahawa seorang suri rumahtangga tidak perlu belajar tinggi. Mana mungkin dia nanti boleh mengenal yang mana baik yang mana tidak untuk anak-anaknya. Inteleknya. Psikologinya. Kesihatannya. Sosialnya. Agamanya. Islamnya. Itu belum lagi matematik, sains, teknologi dan cara terbaik membina akhlak. Seorang isteri yang berilmu pasti melahirkan anak-anak yang lebih baik. Lebih berjaya. Dirinya lengkap dari segi ibu. Minda yang waras tidak cukup jika tidak terbuka. Jika tidak luas pemikiran. Jika tidak luas wawasannya. Jika tidak jauh pandangannya. Maaflah. Orang kita mungkin tersasar pandangannya. Jika untuk menjadi surirumah tidak perlu berpelajaran tinggi. Pelajaran tinggi tidak mengira profesion yang akan diceburi. Menjadi ibu seharusnya perlukan pendidikan yang paling tinggi. Ibu adalah pendidkk pertama. Jika silap maka impaknya berlarutan hingga ke dewasa. Menyusahkan semua orang yang berhubungan dengan anak itu. Paling sukar ialah ia akan menyussahkan kedua ibu bapanya. Susah yang amat sangat. Ramai ibu bapa tidak terlarat menanggung sarat berat karenah anak-anak.

Sejak dari bayi seharusnya anak-anak sudah tahu siapa ibu bapanya. Kekuatan ibu  bapanya. Mana yang boleh dan mana yang tidak. Larangan-larangan tertentu mestilah dilatihkan kepada mereka. Suara dan intonasi suara ibu bapa mestilah yang memberi makna. Suara ibu bapa tidak boleh hanya senada. Hanya selari. Hanya satu hala. Hanya suara-suara tanpa makna. Tanpa dimengerti. Maka suara ibu bapa seharusnya sudah digunakan untuk memberikan makna dan isyarat kepada anak. Suara adalah suatu anugerah. Namun ibu bapa seharusnya mengetahui cara terbaik untuk menggunakan suara. Bila hendak melarang sesuatu perbuatan suara hendaklah dibesarkan. Dikembangkan tenggorok. Suara itu dikeluarkan dengan sedikit lambat, tegas, bergegar. Dan bergema. Suara itu dilafazkan secara lambat-lambat. Satu persatu. Anak-anak yang masih kecil sekalipun asalkan boleh mendengar mereka harus dididik untuk mendengar. Amat silap jika ibu bapa selalu bercakap seperti peluru senapang. Bunyinya sama. Intonasinya sama. Datarnya sama. Suara itu akhirnya hanya menembusi dinding tembok yang keras tetapi tidak menusuk ke dalam cupin telinga anak-anak.

 Bila bercakap hendaklah memandang jauh ke dalam mata anak. Renung anak mata mereka. Renung setajam-tajamnya. Keraskan otot di muka. Beliakkan sedikit mata. Ada warna yang keras. Beri rasa gerun di hati anak. Pandang lama-lama. Pandang dalam-dalam. Jangan bercakap. Pandang dan terus pandang. Bila bercakap, lepaskan suara satu-satu dengan cara berat, lambat dan dengan nada rendah. Sewaktu bercakap kekalkan status mata, pandangan tajam dan mata yang terbuka besar. Panah jantung hati mereka dengan tusukan yang paling berbisa. Ketika itu pamerkan kuasa dan kekuatan keduduknan ibu dan bapa. Jika anak tidak memandang, sebut namanya dengan nada ancaman. Panggil berulang-ulang sehingga anak itu memandang mata ibu atau bapa. Untuk berkomunikasi dengan anak, pastikan mereka memandang muka ibu atau ayah. Prinsip ini mesti diamalkan selalu. Tiada kecuali.

Jangan sekali-kali bercakap sambil berjalan. Suara ibu dan bapa akan tenggelam timbul. Suara itu sekejap kuat dan sekejap perlahan. Butirannya sukar dipastikan. Anak hanya diam kaku tanpa reaksi. Diam bukan mendengar. Kaku bukan takut. Apa yang berlaku ialah lintasan suara ibu dan bapa yang tidak memberi erti. Sukar difahami. Hanya suara tetapi tiada makna. Oleh itu jangan biarkan peluang untuk bersemuka dengan anak. Untuk berakap antara individu dengan seorang individu. Saya kagum dengan orang putih. Jika anak itu lelaki akan dikatakan, “Young man, I don’t like what you did.” Jika perempuan, “Young lady, what you did was wrong. I don’t like it.”   Maknanya apabila hendak bercakap dengan anak letakkan mereka sebagai individu. Bercakap dengan menghormati peribadinya. Yang kita tegur ialah tingkahlakunya.  Bukan maruahnya. Bukan harga dirinya. Bukan hatinya. Belajarlah untuk membina bentuk ini. Jangan bina tembok hingga tidak boleh berkomuniksi dengan anak. Memang ibu bapa berkuasa tetapi kuasa itu dimengertikan kepada anak. Bukan dipaksakan. Hormat hanya diperolehi jika ibu bapa menghormati anak-anak mereka. Berkomunuikasi dengan anak hendaklah bersemuka. Anak-anak yang lain tidak perlu mendengarnya. Di dalam bilik lebih baik. Jika boleh pegang bahunya. Kedua-dua belah. Arahkan mereka memandang ke muka ibu bapa. Lihat nanti apa kesannya. Kongsikan pengalaman ini dengan pembaca yang lain.

Masa. Masa adalah sesuatu yang harus dijaga. Latih anak-anak supaya tahu harga yang besar mengenai masa. Masa siang ada jadualnya. Masa malam ada jadualnya. Hari kerja ada jadualnya. Hari minggu ada jadualnya. Masa cuti ada jadualnya. Tengahari dengan makan dan solatnya. Sebelum maghrib berada di rumah untuk berjemaah di rumah atau di surau dan amsjid. Waktu malamnya untuk membuat kerja rumah. Untuk ulangkaji. Untuk tuisyen. Jika jadual ini dijaga, dikuatkuasakan dan diberikan pengawasan yang ketat, insyaAllah akan ada petunjuk Allah akan kejayaannya. Segala-galanya mesti berjadual. Mestilah dilaksanakan dengan istiqamah. Dengan disiplin yang tinggi. Jadual perlu dipatuhi. Jangan diberi pengecualian kecuali perlu kerana hidup atau mati. Latihan ini sangat perlu untuk membiasakan anak dengan kemanisan belajar. Kemanisan mengetahui. Kemanisan menjadi pandai.

Tidak adakah ruang rekreasi? Ada. Jadualkan masa bermain mereka supaya terbina kesihatan tubuh badan. Supaya mereka merasa keluar peluh. Supaya mereka merasa masin peluh mereka. Kata orang putih “sweat and blood”. Peluh dan darah yang dikorbankan. Tentu sahaja tubuh badan perlu dilatih. Conditioned. Cara itu dapat membina kekuatan mental. Mengekalkan stamina. Membuang rasa bosan. Jadual belajar yang ketat tetapi diselangseli dengan rekreasi atau hobi yang tidak melekakan pasti membina kekuatan azam dan tekad. Boleh bermain tetapi bukan untuk bermain-main. Boleh banyak bercakap tetapi untuk berhujjah secara ilmiah. Boleh menjawab tetapi menjawab dengan fakta. Boleh berkata apa sahaja tetapi mestilah relevan dan berisi. Jangan benarkan mereka bermain-main dalam semua hal. Kena ada gurau yang menyenangkan. Didik mereka supaya tidak mengejak. Supaya tidak menyakitkan adik beradik yang lain. Supaya tinggi kerjasamanya. Supaya sentiasa membina kasih sayang antara mereka. Yang penting berkongsi ruang. Berkongsi masa. Berkongsi makanan. Berkongsi apa sahaja yang namanya adik beradik. Buang dan hapuskan tabiat tamak. Tabiat nakal. Tabiat keras kepala. Tabiat busuk hati, dengki, hasad dan menyusahkan yang lain.

Komputer dan internet. Alat ini ciptaan manusia yang sangat versatile. Banyak sangat gunanya. Kepada anak-anak perlu ada kawalan yang lebih  besar. Ramai anak-anak yang boleh bermain dengan komputer dan apa yang komputer boleh berikan kepada mereka. Malangnya ramai anak-anak terjebak dengan game sahaja. Mereka jadi ketagih. Leka. Lagha. Mereka melupakan yang lain-lain kerana game idaman. Untuk itu ibu bapa perlu mengawal jadual. Mungkin sehari hanya 30 minit sahaja. Jika anak ramai, game itu jadikan aktiviti individu. Pada satu-satu ketika hanya seroang sahaja yang menjadi pengendalinya. Yang lain teruskan jadual belajar. Jadual itu pastikan berlaku setiap hari. Jangan ada pengecualian sama ada pada hari cuti atau hujung minggu atau cuti sekolah. Cuti hujung tahun mungkin boleh dilonggarkan. Walau bagaimanapun pengawasan perlu ada. Kompouter tidak boleh disepahkan di dalam rumah. Selepas pukul 10.00  malam semua komouter mesti dihimpunkan di bilik ibu bapa. Tiada kompromi. Ada kemungkinan anak-anak berkomputer hingga larut malam. Pastikan itu tidak berlaku. Ketegasan mesti ada. Sekali diberi ruang, mereka akan payah untuk dididik.
Nantikan sambungannya. InsyaAllah.

4 comments:

 1. Salam tuan

  teruskan cerita ...saya ibu muda baru bertatih untuk mendidik anak. Semua anak lelaki..Terima kasih atas ilmu yang sangat bermanafaat.

  FG

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih nenberi respons. Walau bagaimanapun pengalaman saya bukan yang paling sempurna. Banyakkan bertanya dan membaca supaya banyak lagi yang melengkapi pencarian untuk kebaikan anak-anak. InsyaAllah.

   Delete
 2. suka artikel ini..memang susah ..saya masih belum berkahwin tapi ingin mencari tips utk menangani masalah adik saya yg kecil yg sgt nakal..ibu dan abah saya bukanla berpelajaran tggi..jdi amat sukar utk mendidik adik2 saya yg meningkat remaja pada zaman moden sekrg..dan saya dapat lihat ibu dan abah saya mendidik adik2 saya skrg sama seperti mndidik saya dulu..dan mungkin saya rasa agak kurg sesuai utk zaman sekarang..

  ReplyDelete
 3. Benar. Ibu bapa mestilah bergerak mengikut zaman. Paradigma yang mengarah ke hadapan. Ada tradisi yang perlu dikekalkan seperti akhlak dan nilai baik agama dan sejagat. Strategi pendidikan, teknologi dan harapan hidup semasa dan akan datang mesti diambilkira. Kita menyediakan anak untuk masa hadapannya. Masa kita sebagai orang dewasa sudah jauh ditinggalkan. Kenangan hanya sejarah. Sejarah pula untuk membangkitkan rencana yang lebih gah pada masa hadapan. Sejarah menjadi anak tangga. Yang harus dipijak ialah anak tangga yang di atas supaya kita naik ke atas. InsyaAllah

  ReplyDelete