Sunday, June 6, 2010

Tudung Yang Menudung

Perempuan Islam diwajibkan memakai tudung. Perintah in datangnya dari Allah. Bukan dari Rasulullah. Bukan dari sahabat kabir. Bukan dari arahan tabi'in. Bukan dari arahan tabi' tabi'in. Bukan dari raja atau sultan. Bukan dari pemerintah. Bukan dari ulamak. Perintah ini datang terus dari Allah. Tolonglah jangan berdalih. Tolonglah jangan beralasan. Tolonglah jangan bertangguh. Bertaqwalah kepada Allah. Takutkan Allah. Segan dengan Allah. Jangan takutkan manusia. Jangan segan dengan manusia. Ingatlah kita akan kembali kepadaNya. Kita akan berhadapan denganNya. Kita akan bersemuka denganNya. Kita akan menjawab kepadaNya.

Ayat 31 surah An-Nur menjelaskan bahawa orang perempuan Allah perintahkan, "Dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka." Seluruh anggota tubuh badan orang perempuan hendaklah sentiasa dilindungi kecuali kepada mereka yang berhak sahaja iaitu suaminya. Yang boleh diperlihatkan kepada orang yang tidak berhak hanyalah bulatan mukanya dan kedua tapak tangannya.

Kelonggaran untuk meperlihatkan muka dan tapak tangan bukan sewenang-wenang. Ia hanya untuk sekali pandang atau untuk kes-kes terpandang. Bukan untuk diulang pandang atau untuk direnung. Pandangan kali pertama atau terpandang tidak membawa apa-apa masalah. Dikira tidak berdosa. Tetapi jika diulang hukumnya sudah berubah. Dosanya bertambah dan boleh menajdi haram.

Mungkin usia saya semakin senja. Mungkin kerungsingan melihat perlanggaran agama. Mungkin kerana lebih banyak belajar. Saya terpanggil untuk mengulas sikap dan amalan Muslimah Melayu yang masih ramai mengabaikan perintah Allah tentang pemakaian tudung. Rambut memang perhiasan, mahkota seorang perempuan. Tetapi sebagai hiasan, rambut hanya untuk tatapan dan dinikmati oleh manusia yang bernama suami. Mereka yang bukan mahram langsung tidak ada peluang untuk cuba-cuba menikmati keindahannya. Haramnya jelas. Mahram seperti bapa, abang, adik, anak, anak-anak saudara dan bapa mertua sahaja yang harus boleh melihatnya.

Saya cuba mengkhususkan perbincangan ini bagi Muslimah Melayu yang terlibat dengan industri makanan. Mereka mungkin yang menjadi tukang masak. Mungkin yang menyiapkan bahan. Mungkin yang membantu memasak. Mungkin yang menghidang. Mungkin yang melayan. Mungkin yang berkemas. Mungkin yang mencuci pinggan dan mangkuk. Mungkin yang berada di kaunter. Mungkin yang menyususn. Mungkin yang menyelia. Dan mungkin siapa sahaja mereka asalkan terlibat dengan industri makanan. Mereka mungkin di hotel, di kilang, kedai makan, gerai, pasar tani, menjaja di tepi-tepi jalan, di rumah, di tempat kenduri kendara atau di mana sahaja aktiviti penyediaan makanan dilakukan.

Jika tudung itu wajib bagi Muslimah, maka tidak ada dalih dan alasan untuk bertudung dalam penyediaan makanan. Allahu Akbar. Tolonglah sama-sama kita ambil iktibar. Penyediaan makanan bukan sesuatu yang dipandang ringan, diambil mudah, selalu diremehkan. Makanan masuk ke mulut, dikunyah lumat, ditelan melalui tenggorokan, sampai di perut, dihadham dan akhirnya menyerap dalam seluruh tubuh kita. Saripati, kebaikan dan manfaat makanan itu akan menjadi sesuatu yang bermanfaat di otak, minda, fikiran, perasaan, psikologi, fitrah halus, ingatan, jiwa tenang, damai, tenteram dan fizikal yang sihat dan kuat. Tenaga unggul untuk menjadi manusia yang menjadi hamba yang tawadhuk kepada Allah.

Cuba kita beri perhatian. Setiap saat terlalu banyak sel-sel kulit tubuh badan kita yang mati. Selagi kita hidup sel-sel yang mati itu diganti dengan sel baru. Soalnya ke mana sel-sel yang mati itu pergi, jatuh, melayang, terbang dan gugur? Ke mana rambut kita gugur? Di kepala, sel-sel yang mati biasanya terhimpun sebagai kelemumur. Banyak, tebal, berbau dan menjijikkan. Boleh kita bayangkan apabila ianya jatuh ke dalam makanan. Kita selalu menemui rambut dalam makanan. Kita lihat pengendalinya memakai tudung. Masalahnya sewaktu mereka menyediakan makanan itu mereka tidak bertudung. Apatah lagi jika mereka memasak di rumah. Pelanggan di kedai yang menjadi mangsa. Dari segi kerajaan, Kementerian Kesihatan boleh menarik balik lesen kedai makan tersebut. Tidak menjaga kesihatan. Tidak hygenic.

Saya jadi terkedu apabila melihat wanita Itali yang bertudung. Wanita Jerman yang bertudung. Wanita Amerika yang bertudung. Wanita Kanada yang bertudung. Wanita Perancis yang bertudung. Wanita Switzerland yang bertudung. Wanita Poland yang bertudung. Wanita Greece yang bertudung. Wanita Hungary yang bertudung. Wanita Russia yang bertudung. Mereka bukan Islam, bukan, bukan d n bukan Islam. Mereka mungkin Kristian Orthodox. Mungkin Catholic. Mungkin Protestant. Mungkin Church of England. Dan mungkin mazhab-mazhab Kristian yang lain. Wanita Jepun, Korea dan Cina juga ramai yang bertudung.

Bertudung adalah amalan universal. Global. Tidak kira atas alasan agama atau adat atau amalan hidup. Begitulah dalam industri makanan di barat, semua mereka yang terlibat diwajibkan memakai tudung kepala. Tentulah ironis bagi Muslimah Melayu yang tidak memakai tudung. Tuntutan pertamanya ialah perintah Allah dan tuntutan keduanya ialah keperluan industri makanan.

Kita semua berperanan untuk mempasatikan Muslimah Melayu berjinak-jinak dengan tudung dan menjadikannya amalan yang dituntut dan mendapat ganjaran pahala. Saya mencadangkan beberapa langkah dan prosedur untuk nenerapkan pemakaian tudung di kalangan Muslimah Melayu. Pertamanya, sebelum lesen berniaga mereka diluluskan, mereka memang sudah memakai tudung. Jika belum mereka diberi kursus dan diberi syarat supaya memakai tudung. Permerintah hendaklah mengambil inisiatif dalam hal ini. Jalankan dakwah dan penguatkuasaan. Sebarkan maklkumat ini kepada khalayak umum supaya meraka boleh melaporkannya kepada pihk yang berwajib jika perlanggaran syarat mereka lakukan. Sebagai orang Islam kita kena jalankan usaha dakwah ini. Lepaskan tanggungjawab. Boleh menjawab apabila ditanya Allah nanti.

Keduanya, penguatkuasaan dan pemantauan. Mereka yang terlibat dengan industri ini dipastikan memakai tudung dalam setiap proses penyediaan makanan. Jika berlaku perlanggaran, peringatan hendaklah dibuat. Apabila peringatan ketiga tidak dipatuhi, lesen berniaga mereka hendaklah dibatalkan. Islam hendaklah ditegakkan. Bukan ekonomi semata-mata. Bukan kemanisuaan semata-mata. Bukan sosial semata-mata. Islamnya dahaulu yang diutamakan. Yang lain-lain akan mengikut. Akan mengiringinya. Akan menjejaknya.

Ketiganya, kursus agama yang berkaitan dengan industri makanan hendaklah diberikan kepada mereka yang terlibat. Buku-buku diterbitkan sebagai panduan. Panduan-panduan Islamik dan maklumat-maklumat Islamik disediakan dari masa ke semasa. Peringatan diberikan. Orang ramai diberi maklum.

Keempat, kita sebagai pelanggan seharusnya mengelak dari berurusan dengan pengendali makanan yang tidak bertudung. Saya telah lama mengamalkannya. Sesebuah kedai itu mungkin cantik dan menarik tetapi jika ada pekerjanya yang tidak bertudung, saya mengelak dari mengunjungi kedai itu. Di pasar malam saya pilih pengendali makanan yang bertudung.

Minta maaflah, di premis makanan seperti di R & R di sepanjang Lebuh Raya Utara Selatan, Timur Barat kesemunaya diperlukan memakai tudung. Di KFC, Pizza Hut, McDonald, Kenny Rogers, A & W dan yang lain-lain pengendalinya memakai tudung. Di kedai-kedai makanan western pengendalinya juga memakai tudung.

Jika peniaga makanan Muslimah Melayu mengabaikan aspek ini dan masih dengan tradisi lama, saya khuatir bahawa suatu hari nanti orang Islam Melayu tidak lagi mengunjungi mereka. Sekarang inipun anak-anak muda dan mereka yang dalam kelas menengah atau elit tidak lagi berapa gemar melanggani peniaga-peniaga Mulim Melayu kerana terlalu tradisi cara berniaganya. Orang mencari kedai yang selesa, santai, kualiti, profesional, hygenic dan ada jaminan kebersihan. Dalam iklim yang semakin panas, alam yang semakin cemar, debu yang tidak henti-henti berterbangan dalam jumlah yang semakin banyak, gerai-gerai makanan semakin hilang seri. Kedai yang berhawa dingin, luas, santai, berwarna warni hiasannya, lekapannya, dekorasinya, lebih bersih, lebih ceria, lebih banyak ragaman makanannya menjadi lebih digemari.

Belajar bertudung mungkin merumitkan bagi sesetengah Muslimah. Mulalah perlahan-lahan. Orang akan kagum. Bukan menghalang atau memperli. Jika begitu pekakkan telinga. Pasang niat dan tabahkan hati. Ada seorang ternama yang ramai peminatnya dan menggemarinya. Namanya memang gah. Dia tidak memakai tudung hingga berderet-deret cucunya. Suatu hari cucunya bertanya kenapa wannya tidak memakai tudung sedangkan anak-anaknya memakai tudung. Tersentak dengan pertanyaan itu akhirnyya ia akur dan memakai tudung hingga sekarang. Itu hidayah mungkin. Cucu menjadi penggerak. Tetapi jika hati sendiri yang menjadi penggeraknya alangkah baiknya!

Saya kira ramai setuju bahawa makanan yang paling baik tentulah yang dimasak sendiri. Kita tahu bersihnya. Kita tahu halalnya. Kita tahu sucinya. Kita tahu khasiatnya. Kita tahu imbang atau tidaknya. Kita tahu selera kita sendiri. Kita tahu siapa kita. Mulim, baligh, berakal, pandai, berpelajaran, terpelajar, terdidik, berpengalaman, perihatin dengan keperluan tubuh badan kita secara fizikal. Kita tahu darah tinggi yang kita ada. Kita tahu kolestrol yang kita ada. Kita tahu kencaing manis yang kita ada. Kita tahu jantung kita, buah pinggang kita, limpa kita, paru-paru kita, hati kita dan perut kta. Jika kita arif tentang diri kita, buatlah pilihan yang terbaik. Masak sendiri. Usahakan walaupun masa tidak ada. Yang simple sudah memadai. Paling simple masak sayur dan lauk dalam kuali atau periuk yang sama. Rebus sahaja. Tiada minyak. Tiada lemak.

Kembalilah kepada Islam. Era akhir zaman ini sepatutnya membawa kita lebih dekat kepada kehendak Allah. Masa kita semakin singkat. Akhirnya alam ini semakin hampir ke hujungnya. Entah-antah esok lusa. Wallahu 'alam.

No comments:

Post a Comment