Monday, May 3, 2010

Kuala Terengganu - Ziarahmu Kembali

Hari Isnin 26 April 2010 saya ke Kuala Terengganu. Arahan segera untuk membuat lawatan awal moderator Latihan Mengajar bagi sesi April - Jun 2010. Lapan orang pelajar Diploma dengan pendidikan di SMV Besut dan tiga orang pelajar Sarjana di Kolej Komuniti Kuala Terengganu. Saya, isteri dan anak bongsu saya bertolak agak lewat. Hampir sepanjang perjalanan hujan di sana sini. Saya sampai di Kuala Terengganu pada jam 12.00 tengah malam. Suatu perjalanan yang agak lama juga.

Kuala Terengganu banyak sejarahnya kepada saya, isteri dan dua orang anak saya yang sulong dan yang kedua. Kuala Terengganu adalah sejarah bermulanya profesion saya sebagai guru bertauliah. Hidup berumahtangga saya bermula di situ. Saya mula menimang anak di situ juga. Kuala Terengganu adalah sebuah bandar yang damai pada tahun-tahun 70an. Telah saya ceritakan sebahagiannya tetapi masih ada sebahagian lagi yang belum. Ada suspense sedikit.

Bila kembali ke tempat lama, banyak kenangan silam yang menjelma semula. Menerpa ingatan. Membuai perasaan. Mendodoi lunak imbauan-imbauan di lipatan yang bertahun tidak dijengah. Kuala Terengganu dulu rasanya amat kecil. Minyak belum dicarigali. Banyak kedaifan di negeri Terengganu berbanding dengan negeri lain. Hingga ada yang berseloroh. Jika kita tidur di dalam kenderaan dari Kuantan atau Kelantan, apabila kenderaan mula bergegar, tahulah kita bahawa sekarang sudah berada di negeri Terengganu. Sekarang ini semuanya sudah berubah. Jalan yang paling menggegarkan kenderaan rasanya hanya di Johor sahaja. Entahlah, saya kurang arif.

Kampung Surau di Jalan Pantai Kuala Terengganu sudah membangun. Tapaknya sahaja yang tinggal. Hotel Primula dulu sangat jauh dari bandar tetapi sekarang sebahagian dari bandar. Ladang juga sudah ditelan bandar. Stadium yang dulunya jauh dari pusat bandar, sekarang betul-betul di tengah bandar. Kampung Cina masih di situ. Pasar Kedai Payang masih seperti dulu. Persekitarannya sahaja berubah. Jalan Panji Alam (dulu Mengadang Akar), Bukit Besar, Pasir Panjang, Cabang Tiga, Losong, Seberang Takir sudah berubah kesemuanya.

Ada kesibukan di sana sini. Pencakar langitnya sudah ada. Pulau Wan Man dan Tamadun Seni Islamnya tetap menggamit yang tiba walau dari manapun jua. Banyak imej rakaman yang nostalgik kepada saya kerana suatu waktu dulu saya di sini. 36 tahun dahulu. Suatu jangka masa yang lama juga.
Saya mulakan perjalanan petang itu dalam keadaan hujan merembas.
Mercutanda Kota Yong Peng ini rasanya tidak rama yang perasan. Kali pertama saya melihatnya.
Pekan Labis yang pernah saya huni pada tahun 1967 dahulu.Menghampiri bandar Segamat. 1967 saya berulang alik ke sini setiap minggu.
Menjelang maghrib di perjalanan yang berhujan.
Seberang Takir dari Hotel Seri Malaysia. Nampak seperti dulu juga.
Pulau yang berbalam di sebalik Seberang Takir. Isteri saya pernah berkursus seni rumahtangga pada tahun 1976.Seberang Takir hampir senja.Pagi Selasa 27 Mei 2010. Dalam perjalanan ke Besut.Jambatan menuju ke Kota Bahru.
Masjid Besut. Mewarnai pekannya.
Perjalanan kembali ke Kuala Terengganu.

Di Alor Setar saya kecewa kerana bendang di luar musim. Tiada sawah padi menghijau. Saya temui sawah hijau di Besut. Di Kedah saya temui pohon sebatang. Di sini ada pula kelapa sebatang.


Hijau dan hijau.
Dan hijau.
Hijau lagi.
Ke Kuala Terengganu.

Sebuah masjid.Menaranya.


Menghala ke jambatan.
Di Jambatan.
Masjid Kristal dari jambatan. Menaranya sahaja kelihatan.


Di tengah jambatan.Di atas bukit itu 'Allah peliharakanlah Terengganu'.


Di hujung jambatan.
Di tapak Menara Permint ini dulu adalah tapak Sekolah Menengah Chung Hwa Wei Sin yang asal sebelum dipindahkan ke Bukit Kecil. Saya belum berkesempatan untuk menziarahi sekolah ini.
Pawagam ini berhadapan SM Chung Hwa Wei Sin. Biasa menonton di sini.Di pusat bandar.
Menghala ke Hotel Seri Malaysia.Hotel dari dekat.


Pusat bandar.SK Sultan Sulaiman.
Di Jalan Panji Alam. Di tapak redup dan damai ini, dulunya ada sebuah rumah kampung. Rumah kayu yang cukup comel. Rumah dua bilik yang cukup santai. Di tapak ini dua orang puteri saya lahir di sini.
Yang tinggal hanya tapaknya. Masih dijaga rapi. Damai dalam perkitaran yang sudah hiruk pikuk dengan kesibukan kenderaan dan pembangunan. Sayu juga hati memandangnya. Lama saya di sini. Jiran-jiran lama sudah berpergian semuanya.
Bangunan kerajaan.
Mahkamah syariah.


Lagi bangunan kerajaan.


Pasar Bukit Besar.
Sudah membangun jalan ini.

Menara masjid Sultan Zainal Abidin.
Macam Aya Sofia di Istanbul pula.
Istana Maziah. Istana majlis-majlis diraja.
Persekkitarannya.
Dari hadapan.Masih di Istana Maziah.
Bas bandar ini seperti rumah bergerak.


Premis baru perniagaan berhadapan Pasar Besar Kedai Payang.Nampak seninya.Menghala ke pantai.

Terasa damai di sini. Seni.


Pasar Besar ini seperti dulu juga. Sudah 36 tahun ditinggalkan.
Sebuah bangunan dilihat dari pasar.
Menyerlah dan agam dilihat dari pasar.

Pasar yang dulu juga.

Namanya memang gah.
Seberang Takir berbalam waktu malam.

Cahaya yang samar.

Gelap walaupun siangnya cerah dan sibuk.Waterfront dalam pembinaan.


Nanti kita boleh santai di sini.


Menikmati angin dan deru ombak.Yang memutih bekejaran di pantai.Politeknik Kota, Kuala Terengganu. Betul-betul di tengah bandar.Balai polis di kejauhan.Bangunan Hotel seri Hoover. Di sini saya menghadiri jamuan tahun sekolah.
Dari dekat.
Kedai bunga juga yang dikunjungi.
Perpustakaan Awam Kuala Terengganu.Pinti gerbang ke Taman Seni Islam.Replika masjid Nabi Sulaiman.
Antara bangunannya.Binaan-binaan.

Replika sebuah masjid dari luar pagar.


Dataran yang luas.
Posing juga dua beranak ni. Seronok nampak.
Yang bongsu ni pandai manja juga.Dari dataran.


Waterfrontnya.Keindahan.
Dari tepian sungai.


Jika berminat river cruise.Jika nak rasa merentas sungai Terengganu.


Jambatan ke Kota Bahru.Sebahagian dari pencakar langit yang ada.


Masjid Kristal di balik rimbunan pohon palma.


Dari jauh.


4 menara.Dari dataran.


Dilihat dari Masjid Kristal.


Ada juga yang tidak menjaga pakaian. Kan ini Taman Seni Islam?
Dari dekat.Lagi dekat.

Mihrabnya.


Dindingnya.
Mimbarnya.Chandelier besar.Dari Masjid Kristal.
Menaranya.
Satu lagi.Sebuah bangunan di tengah bandar.

Dari penjuru masjid.
Binaan di luar masjid.Bergambar juga.Kampung Cina. Di sini dulu kemeja berjenama Arrow sangat diminati. RM25 sehelai. Tak mampu nak beli.
Sempit jalannya tetapi masih meriah.Allah Peliharakanlah Terengganu.

Sebuah menara arah ke Kuala Berang.
Ke Kuala Berang.


Jalan yang sama.
Sebuah kereta. Betul-betul kereta. CAR 2225.


Antara Kuala Berang dan Kuantan.
Menghampiri Kemaman.Di kawasan Kemaman.
Menghampiri Kuantan.
Kuantan.


Nama ini yng saya temuai dalam perjalanan dengan keretapi ke Bacok dulu.Muadzam Shah.

Persimpangan ke Muar di bandar Segamat. Selepas ini perjalanan waktu malam. Hanya diterangi lampu kereta. Manusia hanya pengambara waktu. Paginya di tempat lain. Tengaharinya di tempat lain. Petangnya di tempat lain. Malamnya di tempat lain. Kita tidak pernah statik. Macam mimpi pula. Pagi Isnin di Batu Pahat. Tengah malam di Kuala Terengganu. Selasa di Besut. Rabu di Kuala Terengganu. Malamnya kembali ke Batu Pahat.


Bila kita diam. Selagi ada nuawa di badan kita akan tetap kembara. Berkelana hinggalah kita kembali ke kampung akhir kita nanti. Sementara itu lihatlah keliling. Alamilah seadanya. Buatlah sebaiknya. Kita hanya sementara di sini.

No comments:

Post a Comment