Tuesday, May 11, 2010

Ilmu Penentu Banyak Perkara

Kata orang dulu-dulu, penuhkan ilmu di dada. Ilmu itu akan menjadi perisai dari sebarang ganggu gugat. Berguna apabula merantau. Berguna bila dewasa. Bila saya dewasa, menjadi warga emas, kata-kata itu menjadi benar.

Sukar hendak memahamkan kepada mereka yang belum mencapai usia dewasa bahawa kata-kata itu benar berdasarkan pengalaman yang berulang-ulang. Pengalaman orang yang berbagai. Pengalaman yang sudah teruji sepanjang zaman. Memanglah orang muda belum mengalaminya. Barangkali banyak baiknya jika orang muda menginsafi bahawa kitaran hidup itu serupa. Dari bayi hinggalah menjadi tua. Pengalaman dan persekitaran mungkin berbeza. Selain dari warisan keluarga, persekitaran ini memainkan peranan besar dalam membentuk manusia yang berada di dalamnya. Sebab itulah orang bandar bersifat bandar, orang kampung bersifat kampung, orang metropolitan memiliki ciri-ciri metropolitan. Banyak lagi aspek manusia yang dibentuk oleh persekitarannya.

Dalam usia 64 tahun dan setelah menjadi guru selama 42 tahun saya melihat Orang Melayu Islam (OMI) banyak melalui zaman yang berbeza tumpuan dan keutamaannya. Ada perubahan-perubahan positif, ada perubahan-perubahan negatif. Namun ada juga hal-hal yang tidak berubah. Maaflah kadang-kadang saya seperti melihat majoriti OMI terutamanya di luar bandar, yang akademiknya rendah dan yang berpendapatan rendah masih kekal dengan mentaliti lama yang sukar berubah. Malah di bandar sekalipun mentalitinya masih kampung, negatif dan mundur. Takut pula saya hendak menyebutnya, mungkin jumud.

Saya menyimpan pandangan ini sudah cukup lama. Kali ini saya mencuba dengan segala kekuatan yang ada untuk membentangkannya kepada semua pembaca blog saya ini. Sama-sama kita melihat ke dalam diri kita masing-masing. Kita overhaul semua permasalahan OMI yang nampak pada lahiriahnya semakin maju tetapi andai dilihat secara microscopic kita dapati terlalu banyak kelemahan yang mengakibatkannya inhibit apa yang dihasratkan oleh agama, masyarakat dan negara.

Permasalahan OMI menjadi punca segala kemajuan yang dirancang kerajaan dan yang dilaung-laungkan bijak pandai agama. Ke manakah OMI ini mengarahkan dirinya? Hendak kaya tidak tercapai. Hendak pandai tiada upaya. Hendak senang payah di mana-mana. Hendak maju selalu pula mengundur. Sepatutnya ke hadapan tetapi mengiring pula jadinya. Jika ular menjulurlah. Tetapi jika menjadi ketam, mengiringlah sifatnya.


Bila saya kembali ke kampung saya dan ke kampung saudara mara saya, saya masih melihat suasana kampung yang saya tinggalkan sejak tahun 1967 dahulu. Mentalitinya, adatnya, cara hidupnya, falsafah hidupnya, world viewnya tidak berubah-ubah. Adat lebih dijaga berbanding agama. Kebiasaan diutamakan berbanding mengubah nasib dan mengubah diri. Malah yang dilarang agama semakin menjadi kegemaran.

Kita lihat kembali di sekolah dan institusi pendidikan yang lain. Sukar sangat anak OMI yang mencapai kecermelangan. Kebanyakannya redha dengan keputusan cukup makan. Semangat survival tidak ada. Mereka perasan yang mereka sentiasa terbela. Makanan ada di mana-mana. Usaha tangga kejayaan dicipta oleh nenek moyang OMI tetapi kenyataannya tidak begitu diraih oleh anak-cucu-cicit OMI. Orang lain yang merealisasikan kata-kata hikmah dan hikmat itu.

Saya selalu merasa kacau kerana dengan lonjakan dan kemajuan ekonomi, OMI masih majoritinya menjadi kuli. Bukan di peringkat pertengahan yang menjanjikan pendapatan empat atau lima angka. Terlalu ramai yang menghuni taraf pekerjaan yang dianggap, maaf semaafnya 'hina'. saya tidak mempersoalkan halalnya. Memang kerja itu halal. Tetapi bukan itu duduk dan letak kita. Kemajuan dan pembangunan tidak membawa OMI ke mercu kejayaan yang dihasratkan.

Senario yang kita lihat hari-hari meruntun jiwa saya. Di pejabat dan gedung perniagaan yang pegawainya bertali leher, bersut, berbriefcase, OMI menjadi tukang sapu dan menjaga tandas. Dalam sektor ekonomi orang lain membina gedung pencakar langit OMI masih berniaga di tepi-tepi jalan atau dengan membuka but kereta dalam keadaan penuh ketidaksempurnaan. Orang lain pergi kerja dengan kereta-kereta mewah OMI bersesak-sesak dalam bas kilang. Dalam hal orang lain santainya di Kutub Utara dan di Kutub Selatan OMI hanya mampu tidur sepanjang hari.

Ilmu, akademik dan kemahiran tersangatlah penting. Saya selalu cuba menggalakkan orang-orang yang ada di sekeliling saya supaya meningkatkan diri. Tetapi saya hanya dicemuh. Diajak belajar enggan, diajak pandai menjauhkan diri, diminta mencari ilmu kedekut sangat dengan wang seringgt dua. OMI lebih rela dalam keadaan daif dari mengeluarkan diri mereka dari kepompong keselesaan yang dilihat oleh orang lain sebagai jauh terkebawah. Hina dan dina.

Benarlah sabda Rasulullah bahawa Islam itu asalnya dagang. Akhirnya ia kembali dagang. Saya tidak kata agama Islam yang hina tetapi OMI yang dilihat hina oleh kaum lain, bangsa lain dan oleh penganut agama lain. Setengah orang bukan Islam fobia dengan Islam. Jika ada ahli keluarga mereka yang ingin memeluk Islam akan dihalang-halang kerana yang mereka lihat ialah Islam tidak menjanjikan apa-apa kepada mereka. Yang mereka lihat sebenarnya ialah pelaku-pelaku Islam. Penganutnya yang mundur, daif, jumud dan miskin melarat. Mereka menganjurkan supaya pilih agama lain selain dari Islam. Begitulah hinanya Islam di mata mereka.

Walaupun Islam dijanjikan Allah sebagai satu-satunya agama yang diterima di sisiNya, di mata orang bukan Islam ianya agama yang paling corot. Rankingnya sangat rendah. Jauh di bawah. OMI di Malaysia sudah berkali-kali digerakkan, dibangunkan, dilaungkan, dihambat, dipujuk, disindir, dicemuh dan dibicarakan dalam forum-forum sama ada dalam bentuk politik, sosial atau agama sekalipun. Seolah-olah ada tembok besar, tebal dn kejap yang memenjarakan OMI hingga mereka tidak dapat keluar darinya.

Semua kelamahan tersebut menjalar dan menunjang di seluruh kehidupan OMI. Dalam dunia teknologi, dunia siber, dunia maklumat ini OMI tidak mahir lagi mengendali diri. Sepatutnya OMI menerajui bukan sahaja pilitik tetapi juga semua aspek kehidupan. Baik pendidikan, baik ekonomi, baik teknologi, baik sukan, baik agama. Sebutlah apa sahaja bidang yang boleh disebut. Sepatutnya OM yang mengepalainya.

Bukan kita yang menjaga tandas. Bukan kita yang berniaga tepi jalan. Bukan kita yang berkereta kecil. Bukan kita yang berumah kecil. Bukan kita yang prestasi akademiknya rendah. Bukan kita yang kelayakan akademiknya rendah. Bukan kita yang mengharap subsidi. Bukan kita yang menghuni hospital kerajaan. Bukan kita yang mundur. Bukan kita, bukan kita, bukan kita! Allahu Akbar. Di mana silapnya? Di mana?

Projek perumahan ada di mana-mana. OMI hanya mampu membeli rumah murah tiga bilik kecil. Rumah yang bertingkat-tingkat, yang besar agam, yang las tapak pembinaannya adalah milik orang lain. OMI tidak mampu untuk mengadakan harga yang dituntut. Malah ramai pula yang menjadi setinggan. Rumah murahpun di luar jangkauan kemampuan. Daif sungguh.

Siapakah antara kita yang mampu membantu? Yang boleh membantu. Yang ada kekuatan membantu. Yang ada kuasa membantu. Cukupkah hanya dibantu? Saya teringat kata-kata Confucius: Jangan berikan mereka ikan kerana ikan itu akan habis dimakan sedangkan mereka tidak tahu cara hendak menangkap ikan. Beri mereka kail supaya mereka tahu cara menangkap ikan. Bila tahu mengail mereka tidak akan lapar lagi.

OMI selalu diingatkan bahawa tangan yang di atas adalah lebih baik dari tangan yang di bawah. Memberi itu lebih baik dari meminta atau menerima. Mentaliti kita pula menjurus kepada jika orang lain dapat dia juga mesti dapat. Sepatutnya dia menyumbang dan bukan meminta disumbang. Suatu kenalakan yang merugikan.

Berbalik kepada sukan, saya jadi risau kerana pengamal-pengamal sukan tidak konsisten. Satu hal yang saya lihat ialah pemakanan. Keperluan pemakanan berbeza antara seorang dengan seorang yang lain. Ahli sukan tidak sama kperluannya dengan seorang petani. Petani melakukan kerja-kerja rutin. Ahli sukan pula memerlukan kecerdasan minda dan kecergasan fizikal. Orang yang lebih dari segi akademik lazimnya lebih mudah belajar, lebih mudah menerima idea baru, lebih mudah mengamalkannya, lebih mudah mengembangkannya dan lebih mudah membuat eksperimen pembaharuan. Saya teringat lama dahulu mengenai seorang jaguh sukan negara. Dalam jelajahnya menyertai beberapa pertandingan sukan bidangnya makanan yang dibawa berpuluh-puluh paket ialah mee magie. Sampai bersara dia kempunan menjuarai kejohan-kejohanan besar. Makanan yang melemahkan fizikal tentu memberi impak untuk melemahkan minda.

Suatu hal lagi yag harus kita sedari ialah ilmu itu bertingkat-tingkat. Apabila kita memijik anak tangga yang pertama kita hendaklah terus memijak anak tangga yang kedua dan seterusnya untuk sampai ke dalam rumah yang menjanjikan berbagai keindahan dan kepusan. Kita tidak boleh menoleh ke belakang sewaktu menaiki tangga tersebut. Kita tidak juga boleh berhenti di tengah tangga. Bayangkan analogi tersebut. Jika kita tidak mula memijak anak tangga yang pertama, maka kita akan kekal terus menerus berada di bawah. Jika kita menoleh ke belakang, kita menjadi gayat kerana tangga itu tinggi. Kita mungkin terundar kerana godaan-godaan orang yang di bawah. Kita tidak boleh berhenti di tangga kerana kita menghalang orang lain yang hendak naik dan menuruni tangga itu.

Soalnya kita hendak menjadi tuan rumah atau hendak menjadi jaga rumah? Hendak berada di atas tau hendak berada di bawah? Hednak berada lebih selamat atau hendak berada dalam keadaan kurang selamat? Hendak pandai atau jahil? Hendak kaya atau miskin? Hendak senang atau susah? Jangan tanya orang lain. Jangan toleh orang lain. Kita sendiri bertanggungjawab mengubah nasib kita sendiri. Jika kekuatan diri ini tidak ada maka kita bermasalah untuk keluar mengubah nasib kita sendiri.

Ilmu dan kemahiran tidak merugikan. Tidak sia-sia. Jika digunakan banyak manfaatnya. Nasihat boleh diberi. Pertolongan boleh diberi. Boleh juga dikomersilkan. Ayuhlah. Keluarkanlah diri kita OMI ini dari kedaifan yang membelenggu kita semua. Luahan hati saya ini sangat sedikit. Tidak teratur. Tersekat. Banyak lagi, hingga tidak larat untuk mengungkapkannya. Walau apapun jangan biarkan orang lain menentukan hidup kita. Yakinlah bahawa Allah bersama kita. Oraklah langkah. Buat gerakan yang pertama. Melangkahlah ke hadapan. Berlari dan melompatlah. Kita terlalu jauh di belakang. Jik aorang lain hanya perlu berjalan, kita perlukan jet pejuang yang bukan sahaja mengaum dan menderam tetapi juga untuk membelah kemiskinan dan kejahilan yang kita warisi dan yang kita bina sendiri.

Masih ada ruang. Masih ada peluang. Selagi dunia belum kiamat, peluang masih ada. Sabda Rasulullah, mafhumnya, jika kiamat itu pasti berlaku pada har esok, kamu tanamlah benih yag ada di tanganmu. Rebutlah peluang ini wahai OMI saudara maraku. Sementara usia dan usaha masih ada.

2 comments:

 1. Assalamu'alaikum Tuan Haji...

  Benarlah seperti yang diperkatakan di mana pekerjaan yang dianggap sebagai kasta rendah banyak dipelopori oleh anak bangsa kita, bangsa Melayu... kadang memang kita sedih dan sayu melihat keadaan ini tetapi diri mereka sendiri yang tidak mahu berubah dan tetap selesa dengan situasi sebegitu... tepuk dada tanyalah selera...

  Namun, kata-kata semangat dan perangsang yang Tuan Haji dititipkan itu sedikit sebanyak dapat membuka minda dan pemikiran para pembaca blog Tuan Haji ini... Insya-Allah...

  Mudah-mudahan, anak Melayu tidak terus-menerus menjadi orang suruhan atau pun kuli batak ini... hanya kepada Allah SWT sahajalah kita memohon pertolongan dan kita berserah...

  Wallahu'alam...
  Sekian. Wassalam...

  ReplyDelete
 2. maaf azimah. saya hanya sesekali lemjengah ke belakang meninjau kembali apa yang saya tulis. banyak yang terlepas pandang kadang-kadang. terima kasih memperluas bicara.

  ReplyDelete