Monday, March 1, 2010

Bertemu Wardina di OUM Serdang Raya

Pada hari Ahad 28 Februari 2010 saya menghadiri kelas di OUM Serdang Raya. Waktu rihat antara kelas saya ke pejabat pentadbiran. Saya terpandang seseorang yang macam biasa saya nampak wajahnya. Saya ulang pandang. Sah Wardina. Ia sedang berbual dengan temannya. Bila saya pandang, dia senyum. Saya balas senyumnya.

Tidak berkesempatan untuk bertegur sapa. Nantilah pada waktu yang lain barangkali. Cuma saya tertanya-tanya, apa dibuatnya di OUM? Mengajar ke belajar? Saya tanya seorang dua teman. Kata mereka Wardina pelajar OUM. Jika tidak silap maklumat, ia mengambil kursus psikologi.

Saya kira Wardina mengambil langkah yang jauh ke hadapan. Ia sudah ada nama. Sudah bersuami dan anak. Berlakon dan mungkin terlibat dengan production house. Namun dalam kesibukannya itu, ia masih ada ruang masa untuk memperbaiki dirinya. Sesungguhnya IPT adalah institusi bagi mereka yang dahagakan ilmu. Apabila proses graduasi berlaku nanti, setiap graduannya akan memiliki minda bertahap tinggi jika tidakpun minda kelas pertama atau kelas antarabangsa.

Di IPT, graduannya dilatih untuk berfikir secara sistematik. Menyelesaikan masalah mengikut prosedur yang saintifik. Di sinilah mereka diasuh menggunakan berfikir secara lateral dan bukan sekadar vertical. Memikirkan alternatif adalah sesuatu yang lumrah bagi mereka yang melangkah keluar dari menara gading. Ya. Langkah mereka yang bergelar bestari.

Tidak ramai selibriti yang memiliki pendidkan IPT. Hanya beberapa orang sahaja. Sekadar yang saya ingat Zizan Nin dan Azhar Sulaiman. Alangkah indahnya jika ramai lagi selibriti yang mengikut jejak langkah Wardina dan mereka yang sebelumnya. Jika sudah memiliki minda yang teruji bolehlah mereka berdiri sama taraf dengan watak-watak yang selalu mereka mainkan. Bukan berlakon semata-mata. Realitinya patut begitu.

Malu rasanya dengan pelakon-pelakon Hollywood yang rata-rata berpendidikan IPT. Sebab itu watak mereka sangat bersesuaian dengan realiti kehidupan. Mereka nampak bersahaja. Mereka kelihatan bukan seperti berlakon tetapi sebenarnya sedang melakonkan watak-watak mereka sendiri.

Indahnya jika pelakon-pelakon melakonkan watak-watak mereka sendiri. Lalu mereka jadi teladan kepada anak-anak muda yang alang-alang tahap pelajarannya. Jika selibriti boleh diharap begitu dengan ilmu, tentu mereka dapat menarik lebih banyak peminat. Perlahan-lahan mereka boleh membimbing remaja supaya dapat membetulkan arah diri masing-masing. Mudah-mudahan ada selibriti lain yang mengikut jejak Wardina.

2 comments:

 1. Salam Tuan Hj...
  Wardina ni memang sangat baik kepada sesiapa sahaja...
  Saya pernah bertemu dengan beliau di Pesta buku Antarabangsa pada tahun 2004 di PWTC dan sempat bergambar dengannya menggunakan kamera handphone...
  Jikalau Tuan Hj. berkesempatan menegurnya, alangkah baiknya, dapat Tuan Hj. berkongsi ilmu dengannya...
  Apa-apa pun Tuan Hj. suka juga sekiranya saya dapat berkongsi ilmu dengan Tuan Hj. yang penuh dengan pengalaman dan ilmu ini...
  Terima kasih...

  ReplyDelete