Tuesday, February 10, 2015

Bingkisan Dari Kaherah: Melihat Dari LuarApabila kita berada di dalam kepompong kita sendiri, kita merasakan bahawa kesemua yang berada dalam persekitaran kita adalah yang terbaik. Kita rasa damai. Kita rasa tenteram. Kita rasa selamat. Kita rasa aman. Kita rasa bahagia. Kita rasa segala-galanya adalah kita. Lalu kita berimaginasi bahawa kitalah manusia yang paling istimewa. Segala-galanya tersedia. Apatah lagi apabila kita hanya memandang ke atas. Kita lupa memandang ke hadapan, ke belakang, ke sisi dan ke bawah. Kita mungkin lupa di bawah ada yang kita pijak. Belum tentu ianya kukuh dan bertahan lama. Mungkin sesuatu yang sangat rapuh. Kita lupa memandang ke belakang. Bahawa banyak kesilapan dan kecelaruan yang kita tinggalkan. Kita lupa memandang ke sisi yang situasinya mungkin lebih baik dari situasi kita sendiri. Begitu juga hadapan kita yang tidak diamati, mungkin jalannya penuh berliku. Banyak halangan. Banyak cabaran. Di atas sana yang kita dongak juga mungkin mendung dan hujan. Mungkin petir dan guruh. Apabila kita lupa diri banyak musibah yang bakal menimpa. Dari yang zahir hinggalah yang tersirat.

Begitulah Allah menggalakkan kita melihat sekeliling. Melihat tanda-tanda kebesaranNya. Dengannya kita menginsafi betapa kecilnya kita. Betapa kerdilnya kita. Betapa tidak signifikannya kita sebagai manusia yang menjadi sebahagian dari tersangat banyaknya makhluk yang Allah ciptakan. Kita selalu teralpa sehingga beranggapan bahawa kita masih akan hidup lama. Masih punya masa yang panjang untuk berbuat banyak perkara. Sedangkan hidup ini ketentuan Allah. Usia kita Allah yang tentukan. Sakit kita tidak diketahui jenis dan masanya. Mati dan ajal kita tiada siapa yang tahu melainkan Allah. Mati bukan kerana tua. Mati bukan kerana sakit. Mati bukan ketentuan manusia. Allah yang menentukan segala-galanya. Andainya kita lupa semua ini kita menjadi manusia yang lupa. Menganggap banyak yang boleh kita lakukan lagi. Ingatlah bahawa di sana nanti kita akan ditanya Allah akan apa yang telah kita lakukan. Apakah kebaikan melebihi kejahatan. Apakah pahala melebihi dosa. Apakah kita dalam redha Allah selamanya. Apakah kita menyanyangi sesama insan dan makhluk lain. Atau apakah kita menganiaya sesama makhluk.

Sesungguhnya kesemua yang kita lakukan tercatat tanpa kecuali. Kesemuanya tercatat mengikut sekuennya. Terakam untuk kita lihat semula paparannya nanti. Cacatan para malaikat lebih komprehensif. Lebih terperinci. Lebih lengkap selengkapnya. Tiada yang lebih dan tiada yang kurang. Malah yang dosa dikatakan banyak yang dikurangkan. Yang pahala Allah tokok tambah demi kasih sayangNya kepada kita. Kita malu sebenarnya apabila catatan amal kita dipaparkan kepada kita. Terlalu lengkap. Tiada yang menganiaya kita kecuali perbuatan kita sendiri. Kecuaian kita sendiri. Kita sendiri yang menzalimi diri kita. Kerana itu kita dikehendaki muasabah diri. Menginsafi kesalahan dan kesilapan diri. Bertaubat sebanyak mungkin. Terlalu banyak kesilapan kita sehingga kita tidak dapat mengiranya. Istigfar, amal kebaikan, mematuhi perintah Allah dan menjauhi laranganNya supaya kita terhalang dari menambah dosa. Dapat pula menambah kebajikan diri. Mencari redha Allah.

Apabila kita keluar dari kepompong kita, kita melihat dari luar. Betapa kepompong kita adalah terlalu sempit. Bukan yang terbaik. Bukan tempat yang paling membahagiakan. Jika kita insafi keadaan itu akan banyak kebaikannya. Kita akan berusaha untuk memperbaiki keadaan. Menambahbaik apa yang ada. Mencari yang lebih baik. Membuat perubahan yang bersesuaian. Beruntunglah mereka yang berkeupayaan keluar dari kepompongnya. Melihat dunia dengan perspektif yang berbeza. Membawa pulang sesuatu yang menambah manfaat diri dan orang lain di sekelilingnya. Dari luar kita melihat:

1                    Kebaikan yang ada di negara kita. Pada diri kita. Pada persekitaran kita.
2                    Keburukan yang ada di negara kita. Hal-hal negatif yang menyalahi agama, politik, undang, akhlak, sosial dan berbagai lagi.
3                    Kekuatan kita. Kekayaan kita. Kelebihan kita.
4                    Kelemahan yang ada. Yang diwarisi dan yang sengaja dicipta.
5                    Bahaya dan ancaman terhadap politik, ekonomi, sistem hidup, eko-sistem, sosial dan kehidupan, agama dan berbagai lagi.
6                    Kelemahan orang kita melihat sesuatu. Hanya dari beberapa sudut yang sempit. Kita jarang melihat sesuatu secara lateral. Ke dalam dan melebar.
7                    Kelemahan kita melihat hanya dalam jangka pendek. Melupakan yang jangka panjang. Yang strategik. Yang kritikal.

Sebagai pemerhati, kadang-kadang kita lemas sendiri. Bagaimana hendak memulihkan keadaan. Keadaan semakin kacau. Banjir dan panas sudah tidak diambil iktibar. Kesusahan dan kemelaratan sudah tidak memberi pengajaran. Kebejatan dan kejahatan sudah tidak dapat dikawal. Kematian sudah tiada harga. Harta benda menjadi rebutan setiapa masa. Yang menang hanya sementara. Hidupnya tidak lama juga. Yang kalah tidak juga melarat hingga papa kedana. Matinya sama sahaja. Hanya kain kapan berwarna putih. Beberapa lapis membaluti tubuh keras kaku kerana ruhnya sudah tiada. Kain itu pula hanya bertahan untuk beberapa hari. Atau beberapa minggu. Kita selalu lupa ada antara mereka yang kain kapannya tidak pernah rosak selama-lamanya. Terus berkualiti mendakap jasad yang terus-terusan tersenyum. Kerana banyak amalnya. Kerana hidupnya dalam redha Allah. Jauh dari umpat keji. Jauh dari fitnah. Jauh dari menganiaya orang lain.


Atas akan turun ke bawah juga. Diturunkan apabila sampai masanya. Tidak ada yang berkekalan hanya di atas sahaja. Fitrah manusia berada di atas dan kemudian turun ke bawah juga. Ke dalam tanah kerana di situ asal kita. Yang tinggi menjadi datar. Menjadi rendah tanpa ukuran lagi. Sampai masanya kita semua mengadap Yang Maha Mencipta. Ketika itu sudah tiada tinggi. Sudah hilang besar. Kaya tidak berguna jika tidak dimanfaatkan kerana Allah. Jika tidak berbakti kerana Allah. Jika tiada infaqnya kerana Allah. Lihatlah ke dalam diri kita. Lihat sedalam-dalamnya. Banyak cacat-cela yang akan terlihat. Kemudian kita kembali ke dalam untuk memperbaiki keadaan sebelum terlambat. Selagi masih ada masa terluang. Selagi nyawa masih ada di badan. Sesungguhnya kepada setiap orang masa sudah terlalu suntuk. Sudah terlalu dekat pengakhirannya. Langkah-langkah kita hanya menuju ke arah yang sama. Meninggalkan dunia ini yang penuh dengan fitnahnya. Allahuakbar! Semoga kita semua dalam peliharaan Allah. Insyaallah. Aamin.

No comments:

Post a Comment