Tuesday, September 30, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Corat Coret Dari Siwa

Sekali pandang seperti hendak tergelak. Tetapi ianya suatu realiti. Tempat yang belum begitu maju ini perlukan pengangkutan yang memudahkan. Murah tetapi pastinya lambat. Untuk melihat-lihat pastinya kenderaan yang ditarik keldai ini sangat sesuai. Terutamanya pada musim yang agak dingin. 


Enam orang penumpang boleh diangkut sekali jalan.


Di luar laluan ke kota purba kaum Shali. 


Pisau orang Arab. Pastinya juga pisau kaum Shali di Siwa.Bakul-bakul anyaman kaum Shali.


Sebuah kedai berdinding batu.Keldai sudah diganti dengan motorsikal. Lebih pantas tentunya.Papan tanda ke kota tanah liat kaum Shali


Kami makan di restoran ini.Santai sebab kami sahaja yang ada. Lama menunggu kerana makanan setelah dipesan baru dimasak. Makanan panas.


Nasi putih, ayam panggang dan kuah kari, Berselera makan sebab panas dan lapar.Bunyi bermakna matair Cleopetra. Yang sebenarnya sebuah kolam yang dikatakan Cleopetra pernah mandi-manda di sini.


Kolamnya sudah diperbaiki dan didinding dengan konkrit. Yang sedang mandi bukan Cleopetra atau suku-sakatnya tetapi dua pasang pelancong Barat. Tentu sahaja yang wanita memakai bikini. Lumrah di negara Islam.


Ustaz Imdan dari Kedutaan Malaysai yang turut serta bersama keluarganya.


Penulis bersama seorang penuntut Malaysia yang turut sama dalam rombongan ini.


Mencuba segelas jus kurma. Segar rasanya sebab memang dipetik segar buahnya di hadapan mata. Dari pokok di hadapan gerai ini. Bertambag sejuk kerana dibubuh ais. Segelas 15 LE. Kira-kira RM7.20.


Hendak cuba merasa airnya.


 Lawatan ke bekas tempat ibadat orang Greek yang dinamakan Oracle Temple. Menjadi terkenal kerana pernah diziarahi oleh Alexander The Great.Seperti kota tanah liat kaum Shali tempat ini juga tersergam besarnya.

No comments:

Post a Comment