Saturday, August 9, 2014

Siri Dua Puluh Sembilan: Time Management Seorang Biasa

Kasih sayang yang tiada tolok bandingnya. Tidak ramai pasangan yang bersama sehingga ke hujung zaman. Kasihnya berpanjangan. Masing-masing mengerti perlunya antara satu sama lain. Dekat masih disayang. Jauh masih dirindu. Sepertinya berpisah tiada. Mengharap batas yang tiada datangnya. Ingin bersama ke hujung dunia. Semoga di akhirat bersama jua. InsyaAllah.Masih lagi mengenai masa. Haji Abas adalah antara mereka yang sangat mematuhi waktu. Time managementnya sangat ditepati. Punctual kata orang putih. Untuk berjanji dengannya tidak boleh terlalu longgar. Tidak boleh dikatakan kepadanya bahawa esok kita bertolak pagi. Kepadanya pagi adalah antara selepas solat Subuh dengan waktu sarapan pagi iaitu pukul 8.00 pagi. Jika dijemput pada pukul 10.00 pagi omelnya sangat panjang. Yang menjemputnya tidak menjaga waktu. Antara pukul 8.00 pagi hingga pukul 10.00 pagi dia sudah membuka semula bajunya. Sudah tidur hampir 2.00 jam. Begitu juga tidak boleh dikatakan selepas Zohor atau selepas Asar atau  selepas Maghrib atau selepas Isya’. Kepadanya perlu disebut pukul dan minitnya. Mungkin pukul 9.15 pagi atau 2.10 petang dan begitulah seterusnya. Ada tanda yang boleh dipegang dengan angka yang nyata.

Keriangan sentiasa membaluti dirinya. Masa lalu yang telah pergi membawa semua yang menyukarkan dahulu. 

Kepada Haji Abas kepatuhannya kepada waktu sangat menakjubkan apabila kita berususan dengannya. Jika waktu yang dijanjikan ialah pukul 9.00 pagi dia sudah bersedia seawal pukul 8.00 pagi. Beg pakaiannya umpamanya sudah tersedia di hadapan pintu. Kasutnya sudah diletak untuk disarungkan kaki sahaja. Begitu juga cermin mata, songkok, jam tangan, cincin dan pen Parkernya. Sudah disebut sebelum ini bahawa penampilannya sangat dijaga rapi. Tidak ada yang boleh terkurang. Segalanya fit untuk dirinya. Dia sangat berminat dengan pen Parker. Sinonim kepada orang-orang yang sezaman dengannya. Terselit di bajunya. Sesekali digunakan untuk menulis nombor telefon umpamanya. Penampilan dan gaya yang diadun rapi. Pen Parker sangat popular pada zaman British dahulu. Pelajar sekolah menengah bergaya apabila menggunakan pen Parker yang diisi dengan menggunakan dakwat basah ketika itu. Pegawai-pegawai pula menggunakannya untuk mencatat sesuatu atau untuk menandatangani dokumen.

Ada beberapa prinsip menjaga waktu yang diamalkan oleh Haji Abas.

1                   Menepati janji. Ingatannya kuat apabila berkaitan dengan waktu. Jam di dinding dan jam di tangan sentiasa diperhati. Dalam sejarah hidupnya Haji Abas belum pernah tersilap waktu. Mungkin tersilap hari tetapi tidak tersilap waktu. Sangat-sangat perihatin apabila berjanji.
2                   Bersiap awal. Sudah menjadi prinsipnya supaya sentiasa bersiap awal. Untuk pergi pada hari esoknya dia sudah menyiapkan segala yang perlu sehari sebelumnya. Malam itu dia tidur lena. Pagi esoknya dia sudah bersedia seawal yang mungkin. Tidak tergesa-gesa tetapi tidak pula berlengah-lengah.
3                   Mengungguli waktu banyak kebaikannya. Mereka yang menjemputnya tidak perlu menunggu. Segala yang perlu dibawa siap sedia untuk dimasukkan ke dalam kereta. Lazimnya keperluan asas yang perlu dibawa tidak pernah tertinggal. Kecuali memang tiada hasrat untuk membawanya. Jika ada keperluan khusus dia perlu diperingatkan. Umpamanya perlu membawa baju Melayu, samping dan songkok baru kerana menghadiri majlis.
4                   Tidak membuang waktu. Bersiap awal memang suatu kebiasaan kepada Haji Abas. Beg pakaiannya sentiasa tersedia. Perlu diubah atau ditukar mana yang perlu. Kepadanya ketepatan janji yang sangat perlu. Mudah mengatur kerja sebelum dan sesudahnya. Waktu sebelumnya boleh dimanfaatkan. Setelah selesai masanya boleh dimanfaatkan juga. Masa yang tidak dihormati bukan sahaja merugikan masa itu sendiri bahkan rantaian kerugiannya menjadi tersangat panjangnya. Terbuang, sia-sia, rugi, tidak berbuat hal-hal lain yang perlu dilaksanakan di samping mungkin sedikit mengganggu rutin hidup orang lain yang tidak kita ketahui kerana kita belum biasa dengan cara hidupnya.

Pengajaran besar mengenai waktu:

1                   Demi masa manusia dalam kerugian. Sekiranya kita mematuhi masa banyak kebaikan yang akan diterima. Masa yang sedikit umpamanya dapat dimanfaatkan untuk melaksanakan berbagai aktiviti. Kita ada peribahasa yang berbunyi, berjagung-jagung dahulu sementara menanti padi masak. Tidak wajar masa dibazirkan kerana masa itu emas. Mahal dan tinggi nilainya.
2                   Menghargai masa orang lain. Dalam banyak hal janji mengenai masa melibatkan orang lain. Apabila kita berjanji bermakna kita menuntut orang lain menunaikan janjinya. Kita juga dituntut menunaikan janji itu pada waktu yang dijanjikan. Ya, pada waktu yang dijanjikan. Bayangkan seseorang yang meminta waktu pertemuan diadakan pada pukul 2.00 petang. Maksudnya itulah waktu senggang yang dia ada.  Banyak hal lain yang perlu diuruskannya. Banyak kerja lain yang perlu disiapkan sebelum dan selepasnya. Lebih-lebih lagi apabila janji itu adalah untuk datang ke rumah. Air minuman dan juadah pasti disediakan. Banyak urusannya. Itulah adat Islam dan adat Melayu. Menjamu tetamu.
3                   Tidak mementingkan diri sendiri. Dalam membuat janji kita tidak boleh memikirkan tentang pentingnya diri kita. Orang lain mungkin lebih penting. Apatah lagi jika kita berjanji dengan ketua, dengan orang besar, dengan orang yang lebih tua atau dengan orang yang kita tahu bukan jenis yang tidak ada kerja  atau yang tidak pandai menyibukkan diri. Perlu selalu diingat bahawa orang lain adalah sibuk sesibuknya. Urusan hidup manusia tidak sama.
4                   Memanfaatkan masa. Dalam pertemuan yang juga dalam bentuk ziarah, bertandang atau beraya atau hadir dalam majlis kenduri-kendara, datanglah sesuai dengan masa yang setepatnya. Jaga masa. Selepas makan, berehat sebentar kemudian minta izin untuk meninggalkan majlis. Tuan rumah perlu berkemas, berehat dan membuat kerja-kerja lain selepas sesuatu majlis. Yang penting tuan rumah perlukan tempoh bertenang setelah sibuk dengan urusan majlis. Berehat untuk meregangkan otot dan menenangkan fikiran.
5                   Masa orang bukan masa kita. Sentiasa hormati masa orang lain. Kita tidak sibuk tetapi orang lain ada kesibukannya yang tersendiri. Sebab itu Islam banyak memberi panduan tentang masa yang sesuai untuk bertandang ke rumah orang. Jangan menyusahkan mereka. Tidak datang pada waktu makan umpamanya. Bukan bermakna tiada upaya untuk memberi makan tetapi mungkin ketika itu lauk-pauknya tidak sesuai untuk dihidangkan kepada tetamu. Mereka sedang menikmati menu yang bukan biasa. Kita menjangka mereka makan berlaukkan ayam, daging, udang, ikan, dan sotong sedangkan mereka makan berlaukkan ikan masin dan sayur rebus sahaja. Mungkin makluman awal boleh menyelamatkan keadaan. Tuan rumah tidak segan dan yang bertandang berpuas hati. Tidak pula datang pada waktu solat. Tidak pada waktu Maghrib kerana orang sedang hendak solat, hendak menyediakan makanan keluarga, hendak makan, hendak menguruskan anak.
6                   Mempercepat ziarah. Selesaikan tujuan kedatangan dengan segera. Jika disediakan makanan dan minuman, segeralah makan dan minum. Tidak bersembang terlalu lama kerana ianya mengakibatkan tuan rumah berada dalam kegelisahan. Fikiran dan perasaannya tidak berada di situ. Kita perlu mengerti isyarat-isyarat mata, tubuh, kelancarannya bertutur kata. Jika perbualannya semakin lambat dan banyak berhenti, itu isyarat untuk kita meminta diri. Apabila suami memandang isteri berulang-kali atau sebaliknya bermakna mereka sudah berasa letih. Mungkin sudah cukup lama.

Selalunya masa adalah sumber yang sangat terhad. Kerana itu ianya perlukan perancangan rapi.

1                   Penjadualan jangkapanjang. Fikirkan jangkamasa sesuatu hendak dicapai. Rangkakan aktiviti yang perlu dibuat.
2                   Penjadualan jangkapendek. Peringkatkan perancangan jangkapanjang menjadi penggal-penggal yag sesuai. Ada secara tahunan, bulanan, mingguan dan harian.
3                   Unjuran menegak. Fikirkan puncak segala harapan. Yang paling tinggi hendak dicapai. Yang paling banyak hendak dihimpun. Yang paling jauh hendak pergi.
4                   Unjuran mendatar. Fikirkan banyak mana yang hendak dicapai. Ke mana hendak dicari. Bagaimana mendapatkannya. Kos yang terlibat.
5                   Menjangkakan masalah dan penyelesaiannya. Setiap sesuatu ada lingkaran persekitarannya. Susah atau senang. Lama atau sekejap. Jauh atau dekat. Mahal atau murah. Jangkaan-jangkaan itu membuatkan kita mengerti masalah yang dijangka dan memberi ruang untuk kita mengelak dari menghadapi masalah yang besar.
6                   Membuat keputusan menang-menang. Dalam menggunakan waktu semua yang terlibat mendapat keuntungan. Pertemuan itu menyenangkan. Ringkas dan bermanfaat. Keberkatan pertemuan. Pahala. Mungkin rezeki darinya. 

Nota:
Perbincangan di atas adalah untuk pertemuan, ziarah, atau bertandang secara rasmi (bukan saudara terdekat atau sahabat karib). Ada keterbatasan waktu. Berbeza keadaanya apabila pertemuan berlaku antara saudara mara terdekat, adik beradik, anak-buah, jiran tetangga, ibu bapa dan anak, sahabat-sahabat karib. Pertemuan antara mereka tidak rasmi dan lebih kepada aktiviti soaial dan aktiviti keluarga. Santai dan dialu-alukan. 

No comments:

Post a Comment