Saturday, July 26, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Ramadhan Yang DiRamadhankanAl-Quran dan Ramadhan adalah gandingan yang sinonim. Pada bulan Ramadhan berganda mereka yang membacanya. Ramainya berganda. Kuantiti bacaan berganda. Diharapkan kualitinya juga berganda. Ambillah peluang untuk memperbaiki penguasaan al-Quran supaya menepati kehendak membacanya. Ada sesuatu yang lazim kita lakukan di Malaysia pada akhir bulan Ramadhan. Kita tidak pernah lupa mengadakan majlis khatam al-Quran. Berbagai pula bentuk dan pelaksanaannya. Ada yang menepati maksud khatam itu sendiri. Ada yang seperti tidak menepati. Masing-masing ada tafsirannya yang tersendiri. Ulamak pula tidak berkata apa-apa mengenai perkara khatam ini. Mungkin boleh kita sorot bersama. Kita buat penilaian dan kemudiannya kita baiki mana-mana yang selayaknya.

1                    Siapa yang membaca al-Quran yakni bertadarus di masjid dan surau? Al-Qurannya mungkin dikhatamkan tetapi adakah setiap pembacanya mengkhatamkan al-Quran itu sepenuhnya sebanyak 30 juz sebelum majlis khatam al-Quran diadakan? Mari sama-sama kita renungkan bahawa Sayyidina Uthman mengkhatamkan al-Quran setiap malam seorang diri. Imam Syafie lazimnya mengkhatamkan al-Quran dua kali dalam sebulan. Dalam bulan Ramadhan ia khatam dua kali sehari semalam. Penuh 30 juz seorang diri.
2                    Bagaimana jika al-Quran tidak habis dibaca tetapi diadakan juga majlis khatam al-Quran kerana sudah biasa? Adat yang dipatuhi. Jamaah tidak bertanya khatamnya tetapi bertanya majlisnya.
3                    Bagaimana jika beberapa orang mengkhatamkan al-Quran secara peribadi lalu jamaah masjid dan surau menumpang mengadakan majlis khatam al-Quran itu?
4                    Bagaimana jika majlis khatam itu diadakan selama beberapa jam. Setiap kumpulan 10 orang pembaca. Seorang pembaca membaca sebanyak  sehelai atau dua mukasurat. Maka setiap kumpulan tamat satu juz. Ada 30 kumpulan maka khatam 30 juz. Benarkah begitu? Pada hakikatnya bagi setiap ahli kumpulan mereka membaca dan mendengar sebanyak satu juz sahaja. Itulah yang dikhatamkan. Mereka tidak khatam 29 juz lagi yang dibaca oleh ahli kumpulan lain. Andainya kesemua peserta telah mengkhatamkan sendiri di rumah sebanyak 30 juz alhamdulillah. Majlis khatam itu dikira sempurna. Sempurna untuk yang telah khatam 30 juz. Yang tidak khatam maka tidak khatamlah dirinya.
5                    Mari kita imbangkan antara bertadarus dengan bancaan yang banyak salahnya dengan belajar membaca al-Quran untuk membetulkan bacaan. Yang penting membaca dengan betul. Khatam adalah turutan dengan syarat bacaannya betul dan sempurna. Dalam hal ini belajar dan mempelajari al-Quran tentulah lebih afdhal. Tidak khatam tetapi membaca al-Quran. Tidak khatam tetapi bacaannya betul. Khatam dan betul adalah suatu keistimewaannya yang tersendiri.
6                    Kita tidak boleh lupa bahawa membaca al-Quran dengan betul diberi ganjaran yang besar. Sebaliknya jika membaca al-Quran dengan banyak kesalahan maka berdosalah pembacanya. Umpamanya salah makhraj maka salah huruf. Salah huruf salah pula maknanya. Al-Quran bermaksud lain tetapi kita baca dengan maksud lain. Bersalahanlah keduanya. Tidak selari. Berubah maknanya.

Banyak paradigma yang perlu diubahsuai dalam kebiasaan kita dengan Ramadhan dan al-Quran. Alhamdulillah malam ini tadi penulis menunaikan tarawih terakhir untuk Ramadhan 1435H. Sejak dari malam pertama imam membaca dari surah al-Fatihah dan al-Baqarah. Malam tadi diakhiri dengan surah an-Nas. Tamat 30 juz dalam sebulan Ramadhan. Semasa solat witir imam bukan sahaja membaca doa qunut malah imam membaca doa khatam al-Quran. Tidak ada majlis-majlisan. Tidak ada nasi beryani. Tidak ada daging kambing. Tidak ada daging lembu. Tidak ada ayam.  Hidangannya hanya santapan rohani. Khatam al-Quran. Doa khatam dan doa yang sangat panjang. Doa pengakhir Ramadhan. Sekarang kita semak diri kita. Di mana kedudukan kita dalam keadaan berikut:

1                    Solat di masjid atau surau yang mengkhatamkan 30 juz atau hanya membaca surah Amma yang pendek seperti selaunya setiap tahun?
2                    Maaf, soalan ini sensitif. Kita bermakmumkan Imam yang hafiz atau jenis yang tangkap muat?  
3                    Kita bertarawih yang bacaan imamnya lambat dan cermat tetapi betul atau yang imamnya laju dan melakukan banyak kesalahan tajwid?
4                    Kita bertadarus bersama jamaah yang lain atau terus meningglkan jamaah yang lain kerana urusan peribadi kita?
5                    Antara puasa dan Ramadhan untuk akhirat dengan mengejar dunia, yang mana pilihan kita?
6                    Adakah kita merasa kehilangan Ramadhan pada malam esok?
7                    Adakah kita merasa belum puas bersama Ramadhan?
8                    Apakah kita merasa rindu menunggunya pada tahun hadapan jika diizinkan Allah panjang lagi umur kita?
9                    Apakah kita memberatkan Ramadhan atau hari raya?
10               Apakah kita menyediakan diri untuk puasa enam pada bulan Syawal?

Ada sesuatu yang ingin penulis kongsikan. Sebuah masjid di Kaherah mengadakan musabaqah al-Quran sempena bulan Ramadhan. Masjid Ibad al-Rahman yang terletak di Hayyi Sabi’ mengadakan musabaqah itu mengikut beberapa kategori.

1                    Untuk mereka yang hafaz 30 juz al-Quran. Tanpa mengira jantina. Tanpa mengira usia. Tanpa mengira warganegara. Terbuka untuk semua umat Islam.
2                    Untuk mereka yang menghafaz 15 juz.
3                    Untuk mereka yang menghafaz 10 juz.
4                    Untuk mereka yang menghafaz 5 juz.
5                    Untuk kanak-kanak pula yang menghafaz juz amma.
6                    Untuk kategori menghafaz hadith.

Hadiah-hadian disumbangkan oleh NGO yang berupa badan kebajikan. Mereka yang berkeupayaan dari segi kewangan. Hadiah paling istimewa ialah menunaikan umrah. Berbaloi Ramadhan diraikan di Bumi Anbia ini. Ramadhan dan al-Quran berpisah tiada. Sinar al-Quran disemarakkan setiap hari dan malam. Setiap masa. Kita tercari-cari suasana sebegitu di negara kita Malaysia. Alunan al-Quran yang bergema dan bersahut-sahutan. Mengagungkan kebesaran Allah. Supaya hati kita menghebat cintakan Allah. Supaya hati kita sejuk dan redup mengasihi Allah. Supaya kita sentiasa mengharapkan Allah.  Supaya rindu kita tidak sudah-sudah terhadap Allah. Semuanya disulam dengan kerinduan kepada junjungan besar Rasullah. Selawat dan salam kepadanya. Kepada keluarganya. Kepada sahabat-sahabatnya. Kepada para tabien. Kepada para tabi’ tabien.

Alangkah indahnya Ramadhan tanpa komersil. Tanpa hiburan. Tanpa mengejar dunia dan keseronokannya semata-mata. Ramadhan yang di dalamnya adalah puasa. Rukun Islam. Manifestasi iman kita terhadap Allah. Allahuakbar. Tamatlah sudah kebersamaan kita dengan Ramadhan. Esok dia pergi, menghilang untuk ditunggu setahun lagi. Masa 365 hari yang panjang. Beruntunglah bagi yang akan menemuinya lagi. Berpisahlah bagi mereka yang usianya setakat tahun ini sahaja. Ada sendu dalam jiwa. Ada tangis dalam rasa. Ada rindu dalam masa. Mudah-mudahan Ramadhan membahagiakan kita di dunia dan di akhirat. Selamat menyambut hari raya.

ﻋﺎﻢ ﻮﺄﻧﺘﻢ ﺑﺨﻴﺮ ﻛﻞ

No comments:

Post a Comment