Tuesday, July 15, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Palestin, Demi Al-Quds

Download Mosque Al Aqsa Al Quds HD HD Wallpapers
Masjid ini berusia ribuan tahun. Rasullah israk dari Makkah ke sini. Mikraj dari sini ke langit. Allah menjadikannya qiblat umat Islam yang pertama sebelum qiblat bertukar ke Kaabah di Makkah.  Al-Aqsa bermakna jauh dalam Bahasa Arab. Diukur dengan meunggang unta pada zaman Rasullah dahulu. Ianya merupakan masjid yang ketiga ketinggian mulianya setelah Masjid al-Haram dan Masjid  al-Nabawiy. InsyaAllah Islam akan kembali menguasainya. 

Sejak tahun 1948 rakyat Palestin sangat menderita. Terbuang dari tanah tumpah darah mereka. Diusir dari tanah dan rumah. Dinafikan hak sebagai penghuni berzaman. Benarlah Bani Israel telah dilaknat Allah kerana kedegilan dan kesesasatan mereka. Mereka pula mendakwa sebagai bangsa pilihan. Orang lain dianggap semistik. Mereka lupa bahawa mereka berasal dari Nabi Ibrahim a.s. bapa kepada Nabi Ishak dan Nabi Ismail. Sama bapa tetapi berlainan ibu. Yang bermakna bangsa Yahudi dan bangsa Arab adalah dari keturuanan Nabi Ibrahim. Bukan orang lain. Kerana dendam yang tidak bertempat mereka memusuhi semua orang. Oleh kerana orang Islam adalah yang dianggap paling lemah maka negara Islam yang menjadi sasaran. Begitulah dasar pecah dan perintah yang didalangi British melemahkan negara-negara Islam. Orang Barat sengaja membina dan mewujudkan perbezaan antara negara-negara Arab hingga akhirnya mereka kurang berminat untuk bersatu. Menjauhi antara satu sama lain. Undermining antara satu sama lain.

Politik dalangan Barat mencengkam kuasa yang berada di tanah Arab. Palestin menjadi terbuang dari hati mereka. Jauh dari simpati mereka. Terdampar dengan kesengsaraan mereka. Negara Arab-Islam lainya hanya melihat. Bercakap ala kadar. Bertindak tidak sampai ke sasaran. Barat tahu tiada negara Arab-Islam yang sebenarnya membantu Palestin. Israel bermaharajalela berbuat apa sahaja yang mereka mahukan. Seperti kata bekas Perdana Menterinya, Golda Meir, Israel boleh buat apa sahaja. Tiada siapa yang peduli. Begitulah apabila silaturrahim sesama Islam telah terbuang jauh. Yang tinggal hanya kuasa tanpa makna. Sama di mana-mana negara, pemerintah adalah golongan elit yang hanya ingin mengekalkan kuasa. Rupa bentuk mereka sahaja yang berbeza. Tahap kesedaran terhadap Palestin terlalu rendah.

Selama ini yang dunia lihat ialah penindasan terhadap orang Palestin. Penafian hak mereka. Pemusnahan harta benda milik mereka. Rampasan terhadap tanah dan rumah mereka. Malah berlaku pemerkosaan terhadap isteri dan anak-anak perempuan mereka. Rayuan orang Palestin selalu tidak didengar. Harapan mereka tidak disambut. Tangisan mereka tiada siapa yang menyeka. Kemusnahan terhadap mereka tiada siapa yang membantu. Kesemuanya menjadi marginal apabila Israel mengepung Palestin dari segenap penjuru. Menduduki Palestin tanpa ada negara yang menghalang. Malah PBB hanya memejam mata. Berhujjah dengan dusta semata-mata. Tiada fakta yang betul mengenai Palestin. USA menjadi pelindung kepada The Big Bully iaitu Israel. Negara bersekutu yang lain hanya mengekor di belakang USA. Hanya melibas-libas ekor mereka.

Dunia tidak tahu apa yang dideritai Palestin. Apa yang ditanggung tidak diketahui oleh manusia lain. Tidak oleh orang Arab-Islam. Tidak oleh orang Islam lainnya. Selama ini orang hanya bercakap dengan nada hina. Begitu hina Palestin. Begitu hina Islam. Kita lupa bahawa mereka yang tertindas banyak doanya. Doa mereka dimakbulkan Allah. Lalu Allah mendatangkan berbagai-bagai pertolongan yang tidak diketahui secara umum. Orang Pelestin diberi akal yang hebat. Dalam sengsara mereka banyak berfikir. Banyak mencari formula untuk menghentikan kesengsaraan mereka. Mereka menjadi bangsa yang banyak berusaha secara ilmiah dan membina kemahiran untuk berhadapan dengan perang. Apatah lagi musuh nyata mereka adalah bangsa Yahudi yang diketahui tahap kepintarannya. Faktor Allah dan pertolongannya yang tidak pernah difikirkan oleh bangsa Yahudi memihak kepada Palestin.

Sekarang ternyata bahawa dalam kedaifannya bangsa Palestin membina kekuatan yang luar biasa. Tiba-tiba dunia dikejutkan dengan berbagai pasukan berani mati yang fokusnya ialah menghapuskan Israel selain untuk syahid kerana Allah. Jihad yang menggelombang tingginya. Menggunung besarnya. Berbagai senjata pula dilancarkan. Dari yang konvensional hinggalah kepada drone. Selama ini hanya USA sahaja yang gah dengan drone. Negara lain hanya cemburu dengan kecanggihan USA itu. Roket-roket ciptaan Palestin menggegar bandar-bandar di Israel. Malah menggegarkan keegoan Yahudi. Jika selama ini mereka menjadi The Aggressor sekarang mereka terasa being oppressed. Pada awal minggu Knesset Israel begitu lantang mahukan Gaza dihapuskan. Sekarang suara mereka tenggelam. Mereka melambai Mesir untuk menyelamatkan mereka. Terpulang kepada Palestin untuk berhenti menyerang atau terus memberi pengajaran kepada negara angkuh seperti Israel. Biar pendokong mereka seperti Iluminati membuat penilaian semula. Mereka tidak akan pernah mampu menidakkan kuasa Allah.    

Anak-anak muda Islam, berhentilah dari hanya berhibur. Sudah lama antum menyanyi. Sudah lama kaki menari. Sudah lama hanya mencipta lagu cinta kepada wanita dan dunia. Sudah sampai masanya kesemua itu dihentikan. Mereka yang digelar pemimpin bantulah anak-anak muda supaya membina kesedaran agama dan Islam yang lebih tinggi. Yang berjuang kerana menegak agama Allah. Mereka yang dewasa tolehlah ke kanan dan ke kiri. Anak-anakmu perlu dilorongkan ke jalan jihad. Bukan jahat dan bukan maksiat. Letakkan mereka di landasan sirot al-mustaqim. Keluarkan mereka dari kegelapan hati yang tidak mengenal empati terhadap saudaranya yang bernama Palestin. Penulis mencadangkan:

1                    Berhenti merokok. Harga rokok itu infaqkan untuk Palestin.
2                    Berhenti berhibur. Wangnya diinfaqkan untuk Palestin.
3                    Berhenti membazir menjelang hari raya ini. Wangnya infaqkan untuk Palestin.
4                    Berhenti membeli mercun dan bunga api. Wangnya infaqkan  untuk Palestin.
5                    Hadkan membeli pakaian. Wangnya untuk Palestin.
6                    Hadkan menghias rumah untuk hari raya. Wangnya infaqkan untuk Palestin.
7                    Berhenti dari menjamu selera di buffet Ramadhan. Wangnya infaqkan untuk Palestin.
8                    Berhenti terlalu membeli di bazar Ramadhan. Wangnya infaqkan untuk Palestin.
9                    Didik anak-anak supaya duit raya yang mereka dapat sebahagiannya diinfaqkan untuk Palestin.

Anak-anak Palestin dididik dengan semangat juang menentang Israel sama ada mereka lelaki atau perempuan. Kita juga sepatutnya mendidik anak-anak kita dengan semangat memperjuangkan Islam. Mengagungkan Islam. Ibu-ibu Palestin melepaskan anak-anak lelaki mereka dengan senyum lebar supaya anak-anak mereka syahid kerana Allah. Kita patut sama-sama mencontohi mereka. Biar anak-anak kita berjihad menuntut ilmu. Menuntut kemahiran. Membina kekayaan sains dan teknologi demi Islam. Demi Allah. Untuk umat yang lemah seperti kita. Usaha seperti orang Plestin itu perlu. Sangat perlu. Kita sudah terlalu lama berada dalam zon selesa. Apabila keselesaan itu ditarik Allah sedikit demi sedikit kita masih tidak perasaan.

1                    Harga barang meningkat. Nikmat memiliki banyak berkurangan.
2                    Kita sibuk dengan dunia. Nikmat beribadat berkurangan.
3                    Kita sibuk dengan keluarga. Nikmat untuk berjihad sudah hilang.
4                    Kita sibuk dengan hiburan. Nikmat berilmu terhakis.
5                    Kita leka menyanyi. Nikmat alunan bacaan al-Quran dianggap asing.
6                    Malah nikmat keselamatan diri dan keluarga sudah semakin berkurangan.


Marilah sama-sama kita fikirkan tentang Islam. Tentang agama. Tentang Rasulallah. Tentang Allah. Tanda-tanda akhir zaman semakin jelas. Marilah kita zahirkan tanda-tanda kita sudah sedar. Sudah mula bersedia menghadapi berakhirnya zaman. Palestin mungkin menjadi petanda besar kebangkitan Islam sejak Sallahuddin al-Ayyubi menawan al-Quds pada kurun ke-13 dahulu. Jika dahulu dinamakan Perang Salib, sekarang sampailah kita ke Perang Jihad. InsyaAllah Islam pasti menang. Berusahalah untuk menerima janji Allah. Patuh kepada perintahNya dan meninggalkan laranganNya. Allahuakbar.

No comments:

Post a Comment