Wednesday, June 11, 2014

Siri Satu: Usia 100 Tahun Yang Merentas Zaman Merdeka


Siri Pertama:Haji Abas bin Abdullah

Usia    : 100 tahun
Isteri   : Hajjah Aminah binti Abas
Usia    : 90 tahun
Alamat: No 6, Jalan Nuri 3, Parit Sulong, Batu Pahat, Johor.
Anak  : 11 orang 
Cucu  : 47 orang
Cicit   : Lebih 100 orang
Piut    : Beberapa orang

Alhamdulillah dalam usianya 100 tahun Allah menganugerahkan kepadanya kesihatan yang melampaui usianya. Kesihatannya relatif baik. Makan dan minumnya masih dalam selera yang menasabah. Masih kuat berjalan. Mampu lagi melakukan kerja-kerja harian rumahtangga seperti menyapu dan membasuh. Tidurnya cukup dan terjaga jadualnya. Lingkaran rakan taulannya ramai. Tentulah begitu kerana kawasan yang pernah didiami di beberapa kampung. Saudara mara pula beribu ramainya. Mereka yang seangkatan dengannya sudah lama tiada. Di Pekan Parit Sulung ramai yang mengenalinya. 

Semasa kempen Pilihanraya Pertama Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955 nama ini antara yang pernah hampir dengan YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri Pertama Malaysia. Ia pernah bersama Tunku dalam sebuah sampan dari Sekolah Kebangsaan Sungai Nipah di Parit Penghulu ke Sekolah Kebangsan Parit Jawa. Melalui Sungai Simpang Kiri, Batu Pahat. Jauhnya kira-kira dua kilometer. Ketika itu Tunku dalam siri jelajahnya ke seluruh negara. Bertemu orang kampung. Membawa hasrat untuk memerdekakan negara tercinta. Membebaskan hati nurani rakyat ramai agar memiliki negara ini di dalam tangan mereka sendiri. Tidak lagi menadah hampas yang disaring penjajah sebegitu lama. Ratusan tahun kita dijajah sejak dari Portugis ke Belanda, Inggeris, Jepun dan Inggeris semula. Pilihanraya pertama pada tahun 1955 itu adalah petanda noktah jalan menuju kemerdekaan. Ya! Merdeka dengan menjulang Jalur Gemilang. Susur galur bangsa terbilang. Kembali garang merangsang kegemerlapannya yang tersendiri. Ada beberapa perkara yang menurut Tunku menjadi hak orang Melayu. Perlu dipertahankan walaupun ramai anak cucu yan tidak mengerti lagi implikasi dan natijahnya kepada bangsa dan negara. Lima kesemuanya tetapi pada kali ini hanya dapat disebut empat sahaja. Intipati kata-kata Tunku: Perdana Menteri, Ketua Hakim, Pegawai Daerah dan Penghulu adalah terdiri dari orang Melayu. Tradisinya begitu. Sejak dari sebelum merdeka hinggalah sekarang.

Hajjah Aminah dan anak sulungnya, Hajjah Rugayah.

Kata-kata Tunku ini masih segar dalam ingatannya. Tunku adalah sejarah negara. Kempen Pilihanraya Pertama itu adalah adalah sejarah negara. Setiap kali terimbau kisah itu ingatannya kepada Tunku menjadi segar kembali. Kisah kira-kira 60 yang lalu itu tidak mungkin dilupakannya hingg ke akhir hayatnya. Dia adalah antara insan yang menyumbang ke arah kemerdekaan. Apabila berbicara mengenai kisah bersama Tunku itu matanya bercahaya, bicaranya rancak dan bertenaga. Ketika itu dia sangat dekat dengan Tunku, anak raja dari Kedah yang akhirnya menjadi Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu yang pertama juga Perdana Menteri pertama Malaysia. Bak anak raja turun dari kayangan. Haji Abas  terpesona dengan kehadiran Tunku yang tidak pernah diduganya. Tentu sekali bersalaman dan berada dekat menjadi pengalaman besar dan sangat bererti. Hingga sekarang ia masih menjadi sesuatu yang sangat diimbaunya bersama anak-anak, menantu dan cucu-cucunya. Sejarah itu masa lampau. Mereka yang berada pada zaman itu sahaja yang berasa dekat di hati.

Dilahirkan di Banjarmasin, Kalimantan, Indonesia. Keluarganya keturunan Banjar Halimuntai. Sewaktu zaman kanak-kanaknya keluarganya membawanya ke Tanah Melayu. Sekitar Batu Pahat, Johor. Tentunya pada waktu itu Batu Pahat bukan daerah yang serba serbi menarik. Hanya Bandar Penggaram sahaja yang telah dibangunkan oleh Dato’ Bentara Luar. Bandar Batu Pahat pun bukan seperti yang ada sekarang. Barangkali sejarahnya boleh dikaji seperti yang ada dalam simpanan Persatuan Sejarah Batu Pahat. Bagi Haji Abas dan keluarganya mereka mudik Sungai Batu Pahat arah ke Simpang Kiri. Sementelahan pada zaman itu satu-satunya jalan perhubungan ialah sungai. Di tepi-tepi sungailah kawasan penenpatan yang wajar ketika itu. Rumah-rumah yang dibina bertiang tinggi untuk mengelakkan ditenggelami banjir yang biasanya datang setiap tahun apabila tiba musim tengkujuh.

Bersama cucu-cucu dari anak bongsunya.

Ekosistem ketika itu masih terpelihara. Hutan masih banyak dan tebal. Hujan dan panas terjadual dengan kuasa Allah. Begitu juga dengan musim buah-buahan yang juga terjadual. Iklim banyak pengaruhnya. Ketika itu kenduri kendara ada musimnya. Bernikah kahwin juga ada musimnya. Maka kehidupan juga mengikut iklim dan musimnya. Sebelum getah diperkenalkan oleh R. N. Ridly di Kuala Kangsar pada tahun 1930an kehidupan orang Batu Pahat banyak bergantung pada alam. Sungai menjadi kuncinya. Setiap rumah pasti memiliki sampan sama ada besar atau kecil. Untuk digunakan di sungai atau untuk ke laut. Selain untuk pengangkutan sampan adalah kenderaan untuk mengail, menjala atau untuk memasang bubu. Kesemuanya untuk makanan secukup hidup. Ikan untuk dimasak atau untuk dikeringkan. Persediaan untuk musim tengkujuh dan banjir. Beras boleh diperolehi di kedai-kedai runcit di kuala-kuala parit yang terkenal. (Al-maklum di Negeri Johor banyak parit. Setiap kampung lazimnya dinamakan parit seperti juga di Negeri Selangor dan Perak). Makanan lain termasuklah pisang, ubi kayu, ubi keledek, ubi keladi dan jagung.

Bergambar bersama cucu-cucu dari anak keempat. 

Haji Abas tinggal di beberapa buah kampung si sepanjang Sungai Simpang Kiri. Antaranya Parit Jawa, Parit Kangkar Senangar, Parit Maimun dan Parit Mohamad. Ibunya bernama Intang. Dia anak sulung. Tiga orang adiknya telah meninggalkannya. Usia 100 tahun tentu banyak input kehidupan yang tidak terbilang banyaknya. Banyak kenangan bukan sahaja memberi pengajaran kepada anak, cucu, cicit  dan piut tetapi juga boleh dikongsi oleh orang lain. Kepada penulis ia seorang tokoh keluarga walaupun tidak pernah menerima anugerah Tokoh Keluarga. Sekadar pernah menerima anugerah jasamu dikenang dari pemimpin tempatan kerana penglibatannya dalam UMNO sejak zaman Tunku dahulu. Pengalaman yang direntasi nelalui beberapa zaman tentu banyak yang  boleh dikutip untuk mewarnai warisan keturunannya.


Cicit dan piut pertama. Susur galurnya dari cucu pertama.

No comments:

Post a Comment