Tuesday, March 4, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Puncak Yang Memuncak


Begitu anggun puncak Bukit Tursina. Setiap hari ramai pelancong yang mendaki ke puncaknya. Ada yang datang kerana sejarahnya. Ada yang lain kerana ingin munajat kepada Allah. Tidak kurang juga kerana hendak melihat matahari terbit dari puncak bukit yang tinggi. Yang lain mungkin sebagai senaman pendakian.


Sebuah masjid yang kecil. Di sebelahnya terbina bangunan yang lebih besar tetapi sebuah gereja Christian Ortodox orang Greek.

Masjid dilihat dari jauh. 

Pada waktu siang agak cerah kerana pancaran cahaya matahar yang cukup terang.

Bahagian dalam masjid. 

Ini gambar gereja. Di bahagian hadapan gambar ada tangga. Di sebelah kiri gambar ini ada sebuah masjid. Di tepi tembok masjid inilah penulis, isteri dan beberapa orang peserta berlindung dari angin dan sejuk. Di situ juga kami solat.

Puncak bukit dilihat dari udara.

Bila sudah sampai di atas semuanya tidak dilihat tinggi.

Mereka baru sahaja menikmati matahiri pagi yang baru sahaja muncul dari ufuk Timur.

Yang ini masih berkabus lagi.

Tertunggu-tunggu kemunculan matahari.

Di setiap ruang mereka berkumpul memandang ke Timur.

Pancaran pagi.

Di puncak bukit. Kabus, sejuk dan matahari pagi.

Di Timur yang cantik ufuknya.

Menurni bukit. Pada malamnya sangat sukar melakukan pendakian.

Laluan sempit yang sukar bagi yang belum biasa mendaki bukit.

Antara perhentian yang disediakan. Ada kedai makan dan minum. Mahalnya tidak terkira. Harga barang-barang boleh jadi 10 kali ganda. Pengangkutan tunggal hanya unta. Maklum sukarnya membawa barang setinggi itu.

Turun memang lebih mudah.

Bila ramai seronok juga. Mereka pelancong dari berbagai negara. Berbagai bahasa.

Sebuah perhentian.


Antara batu yang menjadi tangga laluan naik dan turun.

Tangga batu yang disusun bukan sperti tangga rumah. Kena pilih mana yang sesuai. Yang memudahkan. Ketika ini ada batu yang dilangkah. Ada masanya merangkak untuk naik ke atas batu yang kedudukannya lebih tinggi.

Lereng bukit yang mencuram di sebelah kanan.


Untuk sampai di hujung atas mungkin terpaksa berhenti beberapa kali. Pada peringkat ini pendaki sudah mula sangat keletihan. Pendakian semakin memenatkan. Puncak masih jauh lagi.

Bagi yang menaiki unta tentu tidak dapat merasakan sukarnya pendakian. Untuk diceritakan kepada anak cucu.Loronng pendakian bukan sahaja curam tetapi sempit dan berliku. Lihat di kiri adalah jurang yang dalam. Di kanan pula lereng bukit yang juga menegak. Gambar ini cerah dengan matahari pagi yang memancar terang. Semuanya nampak indah. Mendakinya yang perlu digagahi dengan perkasa. Jika tidak kecundang di tengah jalan.


undefined

Pada tempat-tempat tertentu terdapat unta untuk disewa. Boleh untuk naik dan juga untuk turun. Bagi yang keletihan ianya penyelamat. Begitu juga bagi yang mengalami kecederaan.

Hentian terakhir sebelum sampai di puncak. Itu juga hentian pertama selepas turun dari puncak. Sebelum naik berehat dahulu di sini. Sewaktu turun mula mencari apa-apa barangan untuk dibawa pulang terutama sekali serpihan batu bukit yang hancu berkecai ketika Allah menampakkan dirinya kepada bukit itu. Pada serpihan-serpihan batu itulah dikatakan terdapat fossil tumbuhan menyerap ke dalamnya.

undefined

Lorong yang bengkang bengkok. Sayup dilihat dari bahagian atas laluan. Bila kita menoleh ke belakang kita rasa kita jauh di hadapan. Sewaktu kita di belakang terasa bila pula kita dapat menyaingi mereka yang di hadapan. Sesungguhnya yang tinggi boleh didaki. Yang jauh boleh didekati.

undefined

Di celah-celah bukit bukau inilah lorong pendakian ke puncak Bukit Tursina. Dari atas nampak di kejauhan. Sewaktu mendaki tiada siapa yang tahu apa yang akan ditemui. Tidak tahu bagaimana lorongnya. Ke mana beloknya. Gambar ini meningatkan penulis akan bumi Shams di Petra. Bentuk muka buminya seperti sama tetapi batu batannya di Petra lebih menarik warnanya.


Mendaki Bukit Tursina bermakna menelusuri lorong orang Badwi. Yang dilalui ialah lorong curam yang berlantaikan batu, kerikil dan pasir. Berjalan pada waktu malam dengan suluhan lampu picit. Memilih tempat dan titik yang sesuai untuk memijakkan kaki. Untuk pasti yang dipijak ialah alas nyata. Tidak pula akan tergelincir. Tidak tergelongsor. Tidak terpelecok. Banyak berdoa supaya tidak terkehel atau terseliuh. Sukar nanti untuk turun sendiri. Yang hendak membantu juga menghadapi kesukaran. Lazimnya akan turun menggunakan unta. Bagi yang tidak biasa ngeri juga kerana boleh gayat. Unta itu tinggi. Berjalan dilorong yang diapit oleh gaung dan jurang yang dalam. Gambar di bawah hanya cebisan dari lorong panjang yang dilalui.

undefined

Sewaktu menuruni lorong ini pada pagi esoknya rupanya pasir-pasir yang ada sangat kering. Angin pula bertiup kencang. Setiap pijakan kaki mengeluarkan debu yang bukan kepalang banyaknya. Seluruh pakaian dan diri sendiri penuh dengan debu. Pakaian yang dibasuh selepas itu berwarna cokelat dan kehitam-hitaman. Kami tidak pula berpandukan kepada ramalan cuaca. Sejarah menunjukkan tiada yang menyulitkan dalam pendakian naik dan turun.

Sayup tingginya di atas. Untuk mendaki seluruh kudrat dimanfaatkan. Doa dipanjangkan. Semangat digagahkan.

  1. Celah-celah laluan.


Bukan mudah sebenarnya.

Besar-besar batunya.


Sinarnya yang dilihat dahulu.

Sebahagian dahulu yang dilihat. Dari jauh. Dari puncak bukit yang tinggi. Semakin tinggi semakin cantiknya.

Kelihatan penuh. Hanya sebentar sahaja. Beberapa saat kemudian memancarlah cahayanya.

undefined

Kemunculan awal seperti ini yang menjadi kerinduan mereka yang pernah mendaki Bukit Tursina. Dilihat dengan mata sendiri sangatlah cantiknya. Rasanya kita mencintai setiap kelahiran. Mungkin seorang bayi. Mungkin tunas biji benih. Mungkin tunas pada pokok. Bagi matahari ianya sesuatu yang sukar kita lihat. Tidak di semua tempat kita dapat melihatnya. Peluang seperti ini sukar di Malaysia kerana langit selalunya penuh dengan awan. Mungkin juga penuh dengan kabus atau jerebu seperti sekarang.Photo of Mount Sinai

Pagi itu memang ramai manusia di puncak Bukit Tursina. Jika kami datang kerana gamitan syahdunya bukit itu, mereka pula datang dengan matlamat yang lain. Kebanyakan mereka hanya untuk melihat cantiknya matahari. Keunculan dirinya yang bulat dalam warna jingga yang samar-samar pada awalnya. Hanya dalam beberapa saat sahaja pancaran cahayanya segera menerangi alam. Matahari yang jaraknya jutaan tahun cahaya dari bumi dijadikan Allah untuk menyinari alam. Memberikan kehidupan sementara. Nanti kembali semula mengadapNya. Allah Yang Maha Mencipta kita semua. Kerana itu apa-apa yang kita nikmati semuanya sementara belaka.


Photo of Mount SinaiBulatan kecil matahari bak bayi baru lahir. Itupun memberikan nikmati melihatnya dengan sebaik-baiknya. Ramai pelancong yang merasa puas melihat munculnya matahari itu. Bagaimana nanti apabila matahari muncul dari Barat. Allahuakbar.
Ramainya penguncung puncak Bukit Tursina. Pada waktu ini semua mata ditumpukan kepada matahari. Hilang semua aktiviti lain. Yang berkamera tiada henti-hentinya merakam peristiwa yang mungkin sekali inilah seumur hidup. Beberapa saat tadi diganti dengan pancaran matahari pagi yang semakin menerangi alam. Barulah terlihat berbagai-bagai pemandangan di sekeliling Bukit Tursina.Gambar ini dirakan antara waktu fajar dan sebelum terbit matahari. Cahaya awalnya sudah mengufuk. Di daerah itulah terbitnya fajar. Di situlah juga jalur munculnya matahari pagi yang cantik memukau semua yang  memandangnya. Ciptaan Allah kesemuanya cantik-cantik belaka.


Dalam pakaian yang berbungkus dinginnya tidak terkira. Paling kurang empat lapis pakaian. Untuk menahan sejuk. Cuma kami tidak bersedia dengan datangnya angin kencang. Jika tidak tentu kami bawa pakaian lebih tebal. Di puncak bukit tetapi seolah-olah berada di Greenland.


Setelah memandang keliling rupanya masih ada salji di bukit-bukit yang berhampiran. Semasa menuruni Bukit Tursina kami temui saki baki salji yang belum cair. Dikhabarkan beberapa hari selepas itu sajli turun lagi di Bukit Tursina. Andainya salji turun lagi sewaktu kami mendaki tentunya pendakian menjadi lebih sukar. Licin dan lebih banyak risikonya. Alhamdulillah Allah izinkan kami menjejakkan kaki di bukit itu. Walaupun seperti peluang tiada lagi, mungkin dengan izin Allah bukit itu dapat didaki lagi. Mudah-mudahan menjadi realiti. 


No comments:

Post a Comment