Wednesday, February 5, 2014

Bingkisan Dari Kaherah: Melangkah Garis PersaraanSesiapa sahaja yang berkerja akan menamatkan kerjayanya dalam tempoh masa tertentu. Usianya dikatakan cukup. Tugasnya ditamatkan di situ. Penting atau tidak bukan penentu. Detik dan waktunya tiba juga untuk menjemput kita keluar dari kotak yang terlalu lama kita huni. Barulah kita ketahui bahawa nyawa kita di situ. Barulah kita tahu bahawa nyawa kita perlu diperbanyakkan supaya kita tidak mati sekali tetapi perlu mati banyak kali. Maksud penulis persaraan adalah suatu kematian. Namun jika nyawa kita banyak dalam banyak bidang yang berbagai maka kita akan mati banyak kali dalam bidang yang berlainan. Persaraan hanya satu daripadanya. Impaknya sangat besar jika kita tidak bersedia. Ramai orang yang semput sementara menunggu waktu bersara. Semput menghampiri persaraan. Semput semasa bersara. Semput sesudah bersara. Pada hari kita bersara tirai tempat kita berlindung dilabuhkan. Pentas kita berlakon (seperti kata William Shakespeare) menjadi sangat kosong. Lapang tetapi gelap dan suram. Hati kita bergejolak. Tiada tempat dan sudut yang boleh ditoleh. Kesemuanya kekosongan belaka.

Persaraan boleh datang seperti tsunami. Menenggelamkan segala yang kita hargai. Yang telah pernah melonjakkan kita ke persada tinggi dalam kerjaya kita. Mungkin ia datang  tanpa kita sedari. Kadang-kadang kita tunggu tetapi apabila ia datang kita mungkin tidak bersedia sebenarnya. Bila tiba waktunya nafas kita terhenti. Pagi itu kita kehilangan seketika. Tempat kita sudah terlontar di rumah. Hilang setiausaha yang membancuh kopi setiap hari. Atau kerani yang menjaga diari harian. Hilang meja panjang yang penuh memo dan fail. Yang penuh kertaskerja dan arahan. Penuh pekeliling dan jemputan. Tiada lagi deringan telefon. Hilang barisan panjang tetamu yang ingin bertemu. Tiada agenda mesyuarat yang selalunya panjang dan berjela-jela. Baru ketika itu kita tersedar bahawa kerjaya kita hanya sementara. Bukan hakiki yang kekal abadi. Tempat kita yang hakiki sebenarnya di rumah. Rupanya setiausaha yang paling setia ialah pasangan kita. Kerani yang selalu menggerakkan kita ialah pasangan kita. Pejabat hanya ruang sementara untuk bersosial. Menjalankan amanah negara. Amanah agama. Rumah itulah ruang kekal hingga akhir hayat.

Kita tinggalkan bilik berhawa dingin. Kita tinggalkan bilik mesyuarat yang lebar dan besar. Kita tinggalkan hotel berbintang tempat kita selalu bersidang. Kita tinggalkan forum dan seminar. Terputus dunia dalam dan dunia luar. Kerjaya kita telah menjadikan kita begitu. Hanya disediakan pentas untuk melakonkan peranan kita. Sesuai dengan jawatan kita. Sesuai dengan kelakyakan kita. Sesuai dengan intelek yang kita miliki. Pada pagi hari pertama kita bersara semuanya terputus. Terhenti semua rutin dan kebiasaan. Apa yang sebenarnya menyelinap dalam minda ketika itu?

1                 Inilah masanya aku hendak berehat sepuas-puasnya.
2                 Apakah agenda selepas ini?
3                 Apa aku nak buat selepas ini?

Apa sebenarnya persaraan? Betul tuan. Betul puan. Apa sebenarnya persaraan? Berhenti kerja. Kerja apa? Sebagai manusia kita tidak boleh berhenti bekerja. Kerja sentiasa menanti di hadapan kita. Banyak dan berlambak-lambak. Maaf, kebanyakannya tidak bergaji. Tiada ganjaran. Tiada elaun. Setelah berpuluh tahun kita kenyang dengan gaji dan elaun kini sampai masanya kita menyumbang balik. Harga yang wajib kita bayar kerana kita menjadikan diri kita dibayar. Dijadikan pegawai. Kita kembalikan kepakaran lama. Kita kembalikan kemahiran itu. Kita kembalikan pengalaman dahulu. Kenapa perlu menyibukkan diri. Cantik. Pertanyaan cepu emas. Jika tidak sibuk tuan akan mati. Jika tidak menyibukkan diri puan akan mati sendirian. Hilang dari persada ingatan sesiapapun yang sepatutnya mengingat kita. Amal jariah yang berpanjangan dalam bentuk amal jariah tidak kesampaian. Ilmu yang berpanjangan tidak dapat disampaikan. Pengalaman tidak dapat kita kongsikan kepada orang lain. Untuk  kita tinggalkan apabila kita tiada lagi. Apabila kita tinggalkan kesemuanya untuk orang-orang selepas kita.

Persaraan menjadi sebahagian daripada rutin bakal pesaranya. Bersedia setahun atau dua sebelum sampai masanya. Bagaimana kita melakukannya bergantung kepada pengalaman pengendalinya. Mungkin seorang kerani berpengalaman.  Telah ramai pegawai yang diurus persaraannya. Bukan orang yang bersara. Tidak ramai bakal pesara yang bertanya dengan mereka yang telah bersara. Bagaimana prosesnya. Apa yang perlu dibuat. Berapa lama semuanya boleh selesai sebelum tarikh persaraan. Bila dapat pencen pertama. Bagaimana  mengira graduiti. Berapa banyak dapatnya. Apakah sifir pengiraannya. Pinjaman-pinjaman yang masih ada bagaimana nantinya. Bagaimana menerima wang pencen. Aduh! Banyaknya soalan. Itulah lambang-lambang dan isyarat beratnya menghadapi persaraan. Tidak semudah bangun dari kerusi. Tidak semudah meninggalkan bilik kesayangan kita itu. Tidak semudah menyerahkan fail serahtugas. Tidak semudah meninggalkan pejabat secara rasmi buat kali terakhir. Tidak berani menoleh lagi kerana takut empangan air mata pecah berderai. Akan ditinggalkan kesemuanya dengan perasaan berbaur. Antara gembira dan sedih lara. Selamat tinggal kerjaya.

Kita sebenarnya sangat mengetahui bila tarikh persaraan kita. Tarikh hari lahir kita. Pilihan kita ialah hendak bersara 100% atau memulakan kerjaya lain. Ada orang menjawat jawatan lain. Jawatan bergaji. Sibuk semula menjalankan tugas yang sebelum ini hanya diidamkan sahaja. Mulalah ke hulu dan ke hilir semula tanpa mengira waktu. Dunia baru yang diharungi. Reda hati kerana sibuk yang berbagai. Ada orang yang lain berehat sementara. Membetulkan arah kompas. Menikmati persaraan yang lama dinanti. Meregangkan minda. Hindarkan dahulu berfikir. Lapangkan minda. Berehat secukupnya. Tidak mungkin. Rasanya mungkin hanya untuk beberapa jam sahaja. Atau sehari dua. Atau seminggu dua. Atau sebulan dua. Tidak mungkin hingga minggu dan bulan. Akan datang kegelisahan. Kesemuanya yang disentuh tidak kena. Yang dicapai tidak kena. Berjalan, duduk dan yang dipandang sudah bukan lagi yang menjadi kebiasaan.

Kerana kita mengetahui tarikh persaraan kita sendiri maka sewajarnya kita telah menyediakan diri ke arah itu. Sudah dirancang apa yang akan dilakukan dengan izin Allah. Sebelum bersara ramai yang sudah berjinak dengan kelab dan persatuan. Menjadi AJK itu dan ini. Mungkin menjadi penasehat. Atau menjadi konsultan. Walau apapun persediaan untuk mengubah rutin sangat perlu. Mental dan psikologi kita terusik ketika bersara. Alternatif diperlukan supaya kita landing softly. Masa untuk kita didaratkan telah sampai. Awan biru nan tinggi sudah sampai masanya kita tinggalkan. Kita turun berpijak di bumi nyata. Kita belajar menerima hakikat. Itulah kehidupan. Semuanya sementara. Ada yang lebih abadi yang perlu dicari lagi. Yang dikerjayakan lagi sementara masih ada peluang.


Selepas bersara kita kehipangan status. Hilang martabat. Hilang kedudukan. Tanpa persediaan yang rapi kita kehilangan diri kita. Kehilangan persekitaran. Alhamdulillah bagi mereka yang tidak lagi mengejar glamour. Masih ada manfaat kepada dirinya. Masjid dan surau menanti. NGO menanti. Banyak kerja amal yang boleh dilakukan. Di samping itu boleh mendalami ilmu yang tertinggal. Menambah nilai persaraan. Mencipta suasana baru. Sahabat baru. Bergeraklah semampunya. Pengalaman lama dimanfaatkan di luar kerjaya kita yang dahulu. Orang di luar menanti juga sumbangan kita selepas bersara. Menyumbang idea. Menyumbang gerak kerja. Meredah lagi usia yang masih ada. Dimanfaatkan hingga ke hujungnya. Sementara masih berbaki dan bersisa.

No comments:

Post a Comment