Tuesday, May 21, 2013

Salam Dari Amman Jordan: Kaya Yang Mengkayakan


Siapa yang tidak hendak kaya. Hidup senang. Dalam kemewahan. Semua yang diperlukan dapat dimiliki. Tetapi tidak semua orang berada dalam situasi itu. Mereka yang mencapainya melalui banyak fasa kehidupan yang memeritkan. Hidup dalam kesengsaraan terlebih dahulu. Usaha pula tidak pernah putus asa. Sentiasa mencari jalan untuk memperbaiki hidup. Sampai ketikanya Allah memakbulkan doa. Memberikan keberkatan rezeki. Allah amanahkan kepadanya rezzeki yang melimpah ruah. Ada dua ujian. Yang kaya itu bersyukur atau tidak? Yang kaya itu terus berusaha atau tidak? Dalam pada itu ke manakah pula rezekinya dibelanjakan? Dalam konteks inilah saya menjadi terkedu. Banyak berjalan melihat negara orang juga memang banyak memberikan input untuk berfikir. Untuk menerung diri. Muasabah diri. Saya panjangkan untuk renungan umat. Untuk bangsa saya. Untuk agama saya. Barangkali ramai orang kita di luar sana yang boleh menggembling tenaga ke arah itu. Ada saranan besar yang ingin saya gagaskan supaya banyak manfaatnya untuk generasi Islam pada masa akan datang. Generasi muda yang selalu diharapkan masa hadapannya.
Sekarang ini peluang meningkatkan diri dalam akademik dan kemahiran semakin terbuka luas. Walau bagaimanapun kadang-kadang sekatan dan cabaran kos mengakibatkan ramai yang berfikir dua laki atau bebarapa kali. Benar, ada bantuan kewangan dari pemerintah atau badan-badan yang diberi tanggungjawab. Masalahnya bantuan-bantuan itu bukan percuma. Hutang yang mengikat dan mungkin menyekat. Berhutang semasa belajar. Bayar apabila tamat belajar. Atau apabila sudah bekerja. Maka bertahun-tahun terasa beban hutang itu di atas bahu dan perasaan. Kejengkelan yang kekal lama. Keluarga bukan dalam golongan yang berkemampuan tinggi. Maka hendak tidak hendak hutang itu juga yang dikejar untuk ditanggung. Bagaimana, ya bagaimana jika kita berganjak sedikit untuk mengubah keadaan. Maksud saya kita sediakan sumber lain selain dari hutang. Dalam keadaan sekarang sebenarnya ramai ibu bapa yang mampu untk menyediakan makan dan minum. Yang sukarnya ialah membayar yuran pengajian, sewa rumah, tambang pengangkutan, penyediaan buku teks dan peralatan untuk belajar. Bagaimana jika ada sumber kewangan yang boleh membantu ke arah itu.
Di Jordan ini saya melihat suatu fenomena yang tidak ada di negara kita. Orang kaya yang mengkayakan diri mereka untuk membantu anak-anak muda yang ingin untuk meningkatkan diri dalam pelajaran. Dalam contoh pertama saya sajikan contoh orang kaya dari negara Cina. Cina Islam. Islam tulen. Bukan baru masuk Islam. Sejarah mencatatkan bahawa Islam telah sampai di negara Cina dalam zaman Sayyidina Uthman. Khalifah Islam yang ketiga. Maknanya orang Cina terlebih dahulu menerima Islam berbanding kita. Orang kaya yang saya maksudkan membiayai tiga orang pemuda Cina mendalami bahas Arab dan dijangkakan mengiuti kuliah Syariah sebelum mereka pulang untuk menjadi pendakwah di negara mereka. Ketiga-tiga pemuda ini dibiayai sepenuhnya. Termasuk makan dan minum. Malah setiap hujung minggu mereka dibawa keluar untuk dijamu dengan makanan yang lebih enak dari hari-hari biasa. Di restoran Cina yang ada di Amman umpamanya. Kepada pelajar-pelajar tersebut tiada langsung masalah kewangan. Semuanya ditanggung beres.
Dalam kes kedua pula ianya melibatkan orang Turki. Negara Turki hanya diselangi dengan negara Syria. Maknanya Turki adalah jiran dekat kepada negara Jordan. Pelajar Turki sangat ramai di Jordan. Mereka mengikuti berbagai bidang pengajian. Mungkin bahasa Arab, bahasa Inggeris, Syariah dan berbagai lagi. Ada jamaah (NGO) dari Turki yang menyediakan kemudahan kepada ramai pelajar Turki. Sebagai contoh, NGO yang terbabit membeli rumah-rumah tertentu di bandar-bandar besar di seluruh Jordan. Mungkin perkara yang sama di negara Islam atau negara lain yang menjadi tumpuan pelajar Turki. Pelajar-pelajar Turki berpeluang untuk tinggal di rumah-rumah tersebut mengikut keperluan mereka. Tempoh atau bilangan yang duduk bukan masalah. Kesemua mereka tinggal di rumah-rumah tersebut secara percuma. Sedikitpun mereka tidak perlu keluar wang untuk membayar sewa atau membayar elektrik atau air. Kesemuanya percuma. Tugas mereka belajar. Memandaikan diri. Kembali ke Turki menyumbang kepada masyarakat dan agama. Konsep bantuan yang berpanjangan. Konsep amal yang berpanjangan. Konsep tanggungjawab yan berpanjangan.
Bagaimana dengan orang Malaysia yang kaya dan mampu memnyumbang. Rasanya agak ramai yang boleh menggerakkan NGO seperti ini. Kita mulakan sesuatu yang rasional, bermanfaat dan berjangkapanjang. Ada NGO yang menggerakkan dana yang mungkin asalnya sedikit tetapi lama-lama jadi bukit. Ada beberapa kategori NGO yang ingin saya cadangkan.
1        Menyediakan rumah atau tempat tinggal yang bersesuaian
2        Menyediakan kemudahan pengangkutan pergi dan balik dari tempat pengajian sahaja
3        Menyediakan keperluan pembelajaran seperti buku teks dan rujukan tertentu
4        Menyediakan keperluan makan dan minum bagi yang benar-benar memerlukan
5        Menyediakan peruntukan yuran pengajian dari awal hinga tamat

Rasanya inilah pokok kesulitan bagi sesiapa yang ingin belajar. Yang ingin pandai. Yang ingin nanti dewasanya menyumbang. Masih ramai orang kita yang kadar kemampuannya di tahap yang rendah. NGO-NGO yang boleh memainkan peranan ke arah itu tentulah sangat dialu-alukan. Barangkali ada beberapa perkara yang perlu diambil perhatian.
1        Pelajar yang terlibat terbuktikan memang sesunggunya hendak belajar, hendak memandaikan diri, ada cita-cita besar untuk masa hadapan dirinya, keluarganya, masyarakatnya dan agamanya
2        Mereka datang dari keluarga yang terbukti keupayaannya terhad
3        Anak-anak muda ini diterapkan dengan tanggungjawab agama dan sosial supaya menjadi warganegara yang benar-benar bermanfaat

IPT kita terletak di kebanyakan bandar besar, ibu negeri dan ibu negara. Kita boleh mulakan dengan beberapa buah rumah dahulu. Sediakan kelengkapan yang asas sahaja. Dijaga dengan rapi. Diselenggara dengan baik. Ditambah bilangannya dari masa ke semasa. insyaAllah ianya akan memberkati rezeki kita bersama. Saham yang berjangkapanjang hingga ke akhirat. Sumbangan kita sebenarnya sangat kecil berbanding rezeki yang Allah anugerahkan kepada kita. Sekurang-kurangnya kita menginfaqkan harta kita ke arah yang sahih memenuhi syariat. Tidaklah kita ragu-ragu ke mana harta kita kita belanjakan. Kita belum banyak usaha ke arah yang sebegini. Mereka yang kaya banyak sumbangannya. Mereka yang kurang mampu sumbanglah seberapa yang ada. Yang penting kit agerakkan dana yang ada supaya kita merencana masa hadapan agama kita, bangsa kita dan generasi kita.
Selama ini kita serahkan kesemuanya kepada kerajaan. Sama ada kerajaan persekutuan atau kerajaan negeri. Di Malaysia rasanya kesemua itu tidak banyak masalahnya. Cuma kita fikirkan kembali. Kita tidak mahu sesiapapun berhutang semasa belajar. Tidak mahu mereka berhutang selepas belajar. Tidak mahu mereka berhutang sesudah bekerja. Hutang adalah sesuatu yang tidak elok. Kita pula yang dewasa mengajar anak-anak berhutang. Menanggungnya bertahun-tahun. Mengganggu psikologi. Andainya ada dana yang dapat meringankan beban untuk belajar ini tentu banyak manfaatny apada masa hadapan. Kita didik anak-anak kita supaya mengembalikan diri meraka kepada masyarakat. Berbakti kepada masyarakat. Mereka datang dari maasyarakat. Dibiayai oleh masyarakat dan mereka dikembalikan kepada masyarakat. Ada keterikatan yang kuat antara mereka dan masyarakat mereka. Sayang mereka kepada masyrakat tentulah tinggi. Cinta mereka untuk menyumbang kepada masyarakat tentulah besar. Semangat mereka untuk menjadi berguna tentu berkobar-kobar.
Cubalah demi masa hadapan kita bersama. Anak-anak kita. Generasi kita. Warisan kita. InsyaAllah setiap penyumbang akan menjadi lebih kaya. Kaya rahmat. Kaya dengan redha Allah. Kaya pahala. Kaya dengan ketenangan hati. Perasaan lebih santai. Begitu juga di akhirat. Sahamnya melimpah ruah. Yang cantiknya generasi yang dibina akan menyambung usaha itu hingga tidak akan terputus baktinya. Alhamdulillah Allah akan memberkati kita semua.

No comments:

Post a Comment