Sunday, December 16, 2012

The Great St Lawrence Waterways


Gambar ini saya rakam semasa dalam perjalanan menuju Ottawa. Saya mempelajarinya dalam subjek Geografi. Imaginasi saya tidak sampai ke tahap tepat. Bagaimana kapal boleh berulang alik melalui terusan yang berperingkat-peringkat. Istilahnya lock. Melihat sendiri secara live begini memahaminya dengan benar. Teknologi membantu untuk melancarkan kehidupan manusia.
Pengangkutan yang paling awal dalam sejarah adalah pengangkutan air.  Peegangkutan udara semakin canggih. Pengangkutan maya belum lagi menjadi realti. Dalam sebuah negara yang besar keperluan warganya juga besar.  Pengangkutan udara tentu tidak mungkin. Yang ringan dan menjadi keutamaan sahaja diangkut dengan melalui udara. Yang besar, berat dan kuantitinya besar tentulah tidak ekonomik menggunakan pengangkutan udara. Amerika Utara yang merentasi empat zon waktu tentu tidak mampu jika hanya menggunakan pengangkutan darat. Masalahnya ialah pelabuhan terlalu jauh bagi negeri-negerinya yang terletak di bahagian tengah negara itu. Trak atau trailer tidak dapat menampung kuantiti keperluan yang sangat banyak. Kita tahun lima tasik besar di sempadan US dan Canada. Dari tasik-tasik tersebut air mengalir jauh ke lalu. Laluannya ialah Saint Lawrence River. Sungai ini tidak sebesar Mississippi atau Amazon. Walau bagaimanapun inilah sungai yang muaranya bertemu dengan Lautan Atlantik. Muaranya di Canada.
Muara Sungai Sr Lawrence di Timur-Laut Amerika Utara. Terletak di Canada. Mengalir ke Lautan Atlantik. Menjadi nadi yang mengalirkan keperluan warga yang ramai di sekeliling tasik besar Amerika Utara.
 Lock. Petak-petak air yang dipasang dan disurutkan airnya. Paras air disamakan dengan paras air lock yang bersebelahan supaya kapal dapat bergerak ke arah yang diperlukan dalam keadaan seperti belayar di lautan.

 Saiz bukan isu dalam urusan menerusi lock yang dibina sepanjang laluan yang memerlukannya.
Kapal-kapal besar hilir mudik melalui Sungai St Lawrence. Sangat banyak bandaraya-bandaraya yang wujud si sepanjang sungai St Lawrence dan di sekeliling tasik besar.

Membina sejarah bukan hanya dengan galeri dan muzium. Family outing. Outdoor education. Quality time.  History made easy. Tempat-tempat sejarah dihidupkan kembali untuk generasi semasa dan akan datang. Reliving the past. Glory or gloom. Ada sesiapa terfikir idea seeprti ini? Destinasi sejarah ini banyak di sepanjang laluan St Lawrence.Waktu di tingkatan empat dahulu (tahun 1964) dan tingkatan lima saya mempelajari Geografi dunia. Cerita Sungai St Lawrence ini masih saya ingat lagi. Selain dari Terusan Panama, Suez maka terusan di Sungai St Lawrence ini antara yang sangat penting di dunia. Amerika Syarikat bergantung kepada terusan ini. Dear life kepada bahagian tengah Amerika Syarikat. Jika terusan ini musnah lumpuh ekonomi Amerika. Kerana itu The Great St Lawrence Waterways menjadi nadi penting ekonomi Amerika dan Canada. Dua negara besar yang berjiran dekat. Memiliki cirri-ciri yang hampir sama. Keperluan yang yang hampir sama. Budaya Amerika Utara terkesan kerana Sungai St Lawrence yang penting ini.

Orang di negara maju tidak melihat sesuatu dengan satu pandangan mata. Tidak lurus seperti kuda lumba. Hanya melihat balapan yang lurus di hadapan mata sahaja. Sebaliknya mereka Nampak semua yang ada di sisi. Kerana itu banyak situasi yang dimanfaatkan. Ada bermacam-macam kategori aktiviti. Namun kesemuanya boleh dikomersilkan. Ada juga yang dibangunkan semata-mata kerana generasi akan datang.  Tempat-tempat sejarah dipulihkembali. Reenacted. Maksudnya mereka kembalikan suasana asalnya. Terdapat pelaku-pelakunya yang memakai pakaian tradisional. Dengan segala yang asal. Lama dan kuno. History made perfect. Made easy.Anak- anak dibawa mengembara back to the past. Sejarah jika disejarahkan begitu sahaja tidak memberi impak. Muzium dan galeri adalah dua gambaran mati. Tidak dilihat sebagai realiti.

Sejarah Canada dan US berkisar antara Inggeris, Perancis, Sepanyol dan tentu sekali Red Indians.  Banyak post, out post, fort yang ada di sepanjang Sungai St Lawrence dibina semula. Dikunjungi oleh pelancong dalam negara dan asing. Ibu bapa membawa anak-anak mereka untuk melihat sendiri peradaban mereka diperjuangkan. Tertanam dalam jiwa meeka rasa kecintaan. Memahami. Semangat mempertahankan keutuhannya. Patriotik untuk melebarkan kewujudannya ke serata pelosok dunia. Menyedarkan mereka dari mana mereka datang. Bahawa senang mereka adalah hasil pengorbanan nenek moyang mereka. Apa yang mereka ada bukan datang bergolek begitu sahaja. Banyak darah yang tertumpah. Perjuangan hidup mati.

Pendidikan di Amerika Utara atau di negara maju bukan tanggungjawab sekolah sahaja. Bukan kerajaan sahaja. Bukan guru sahaja. Ibu bapa hendaklah menyekolahkan anak-anak mereka di luar lingkungan sekolah. Sejarah dilihat sendiri melalui family outing. Excursion. Geografi difahami melalui penerokaan. Hujung minggu dimanfaatkan sebagai aktiviti keluarga. Mereka realisasikan quality time. Keluarga keluar rumah untuk melihat dunia dari kacamata mereka sendiri. Sumber maklumat yang primer. Ibu bapa menjadi guru yang utama. Lebih tinggi wibawanya berbanding dengan guru-guru di sekolah. Malang bagi kit akerana budaya kita tidak begitu. Hujung minggu ibu bapa sibuk menghadiri kenduri kendara saudara mara dan sahabat handai. Anak-anak terkapai-kapai di rumah. Kita tenggelamkan pula dengan maklumat sekunder melalui kacamata orang lain. Objektifnya lain. Matlamatnya lain. Itulah sajian TV dan internet.

Kita bercerita mengenai alam sekitar melalui buku, cerita dan gambar. Pentingnya kehijauan dan oksigen diceritakan melalui kata-kata guru. Ianya tidak dialami sendiri. Tidak dilihat dan dirasa sendiri. Di Barat memeliharaan alam sekitar menjadi agenda penting. Kesilapan nenek moyang mereka telah disedari lama dahulu. Mereka berusaha menghalang orang lain dari melakukan kesilapan yang sama. Kesemuanya atas nama pembangunan. Atas nama kemajuan. Atas nama ekonomi. Akibatnya eko-sistem kita rosak. Musim tidak menentu. Hujan dan banjir tidak menentu. Panas dan sejuk tidak lagi ditentukan bulan dan musimnya. Di  bandar-bandar besar tidak agenda untuk menghijaukan suasana. Kita tiada park untuk warganya bersantai. Beriadah. Berhimpun menyedut oksigen yang diperlikan untuk kesihatan.

Perancangan Bandar tidak mengamalkan konsep hijau yang dilaungkan secara tidak melepas suara. Institusi pendidikan sahaja yang sibuk dengan berbagai program menghijaukan persekitaran. Tidak ada aktiviti yang disegerakkan dan berintegrasi. Seharusnya semua agensi terlibat sama. Di setiap bandar kawasan hijau dijadikan nadi bandar itu. Di situlah warganya menyambung nyawa. Mengembalikan kesegaran. Menikmati flaura dan fauna semulajadi. Pergilah ke mana sahaja di negara maju, kawasan hijau mereka sangat bermanfaat. Padat dengan warga yang dahaga kesegaran udara. Sarat dengan aktiviti riadah dan sukan luar. Di situ mereka berjalan, berbasikal, melontar frisbee (US), melontar boomerang (Australia), berkejaran dan family outing. Malah kadang-kadang jamuan ringan diadakan di park yang ada.
Rekreasi dan sukan air. Extreme sports. Banyak riam dan jeram. Ramai yang memanfaatkan situasi seperti ini.


Bukan calang-calang ikan yang dipancing. Ikan-ikan besar seperti ini sangat mengujakan pemancing. Kekadang mereka bukan memakannya. Mereka hanya seronok memancingnya. Merakamkan keseronokan itu.


No comments:

Post a Comment