Saturday, August 25, 2012

Agama Yang Dicacat Cela Oleh Budaya


Zaman sudah banyak berubah. Sikap dan pandangan hidup menyah pergi amalan lama yang dilihat sekarang lebih baik, lebih indah. Masa berubah dan perubahan berlaku mengikut arus masa. Maka semua amalan hidup mengalami perubahan. Elok jika perubahan itu positif. Menganjak paradigma ke arah yang lebih baik. Memadam paradox yang selalu melingkari diri. Kita banyak terikat dengan budaya. Namun budaya yang menghakis kesucian seharusnya ditolak. Ia bukan budaya positif. Begitulah setiap kali melihat amalan budaya ada sahaja yang menyentuh perasaan. Penulis selalu melihat hal-hal yang kecil tetapi menyerlah impaknya pada amalan sekarang. A little observtion that disturbs the concience. Kecil tetapi terasa keterasingan yang mencengkam. Ada sesuatu yang tidak kena. Banyak mudaratnya dalam jangka panjang. Penerapan budaya yang tidak berkira-kira.

Sewaktu kecil dahulu penulis biasa berkeliling kampung. Berhari raya dari rumah ke rumah. Semua rumah sememangnya penulis kenali penghuninya. Mereka kenal keluarga saya. Arwah datuk saya adalah ikon di kampung saya. Anak-anak seperti saya berhari raya hanya sekadar berhari raya. Makan kuih atau ketupat. Berhari raya tanpa niat lain. Duduk makan dan minum sekadarnya. Berpindah ke rumah yang lain. Semuanya dilakukan dengan berjalan kaki. Memakai baju Melayu lengkap. Bila banyak rumah disinggahi, maka terlondehlah kain samping. Almaklumlah waktu itu badan kurus melidi. Kain sampin yang melilit pinggang melonggar sendiri. Tidak menyangkut pada perut seperti sekarang. Ketika itu ramping serampingnya. Makan banyak tetapi perut tiada gendutnya.

Berhari raya ketika itu dengan seikhlasnya. Ibu bapa saya tidak pernah bersama. Saya menjadi anak kampung yang berinteraksi dengan orang kampung yang kebetulannya semuanya saya kenal. Kebanyakan mereka ada talian keluarga. Ada yang memang saudara dekat. Darah daging sendiri. Waris belaka. Berhari raya meraikan Syawal. Hari lebaran. Hari yang diambut meriah. Suatu kesyukuran. Menghormati yang tua. Mengunjungi yang dewasa. Pada 1 Syawal memang saya berada di kampung sendiri. Pada hari kedua biasanya bersama ibu saya ke rumah nenek, bapa saudara dan ibu saudara yang lain. Sepupu-sepupu ramai yang masih kecil. Sebaya dengan saya hanay ada beberapa orang sahaja. Meriah bertemu mereka. Ada sahaja permainan yang disertai ketika itu. Tahun-tahun 50an dan awal 60an yang sudah melebihi setengah abad. Merindui yang sudah lama. Ramai yang sudah tiada. Saya pula yang mengganti sebagai orang tua.

Waktu itu saya berhari raya bersama rakan-rakan saya hanya untuk meraikan hari raya itu sendiri. Memohon maaf di sana sini. Kepada orang itu dan orang ini. Di kampung saya hanya dua orang sahaja yang selalu dijangka memberi sedekah wang. Bukan banyak 5 sen atau 10 sen sahaja. Yang pertama Wak Suri dan yang kedua Wak Deman. Kami tidak pernah minta. Tidak pernah mengharap. Tidak mengerti apa itu duit raya. Diberi kami terima. Tanpa sampul. Tanpa bungkus. Terus ke tapak tangan. Berkilau dilihat dengan jelas. Hanya ucapan terima kasih. Tiada komen. Tiada bantahan. Bila saya sudah  memiliki basikal perjalanan saya dan rakan-rakan semakin jauh. Menyeberang ke kampung sebelah menyebelah. Ke rumah guru atau saudara yang jauh. Begitu juga rakan-rakan yang agak jauh. Hanya basikal pengangkutan standard ketika itu. Meriah sepanjang jalan. Hari raya yang dirayakan.

Bila usia menginjak lama hari raya dilihat sangat berubah. Seharusnya anak-anak dibawa bersama ibu bapa untuk menziarahi sanak saudara. Menelusuri susur galur darah daging keluarga.  Latih anak-anak untuk mengenal saudara mara sendiri. Moga-moga ikatan keluarga tidak terputus. Bertaut kembali. Malangnya ada antara ibu bapa yang alpa tentang perkara ini. Anak-anak dibiarkan berhari raya sendiri. Maka kerosakan budaya berlaku. Anak-anak tanpa iu bapa ini berhari raya tanpa tujuan yang hak. Bukan berhari raya seperti zaman saya dahulu. Mereka sebaliknya mencari rumah-rumah di persekitaran yang agak mewah. Picit loceng sekuat hari. Memberi salam tidak behenti-henti. Goyang get seperti hendak roboh. Merosakkan pokok bunga di hadapan get. Membuang sampah merata-rata. Bila diberi makan hendak tak hendak. Makan bersepah-sepah. Yang ditunggu ialah duit raya. Akan ada yang meminta. Dengan duit raya itu mereka membeli yang bukan-bukan. Mungkin bunga api. Mungkin mercun. Mungkin jajan yang tidak mengenyangkan.

Mungkin yang memberi duit raya ikhlas. Memberi sedekah. Zakat mungkin juga. Oleh kerana kanak-kanak tidak ditemani ibu dan bapanya maka duit raya yang mereka terima digunakan sewenang-wenangnya. Ibu bapa tidak dapat memberi nasihat yang wajar cara menggunakan wang yang ada. Menerima satu hal. Meminta satu hal lain. Serba salah melayani anak orang. Ada yang lebih malang lagi. Mereka diangkut oleh ibu bapa mereka sendiri. Di letakkan di kawasan-kawasan bandar yang kadang-kadang jauhnya melebihi 20km. Berjalanlah anak-anak dari rumah ke rumah sepanjang hari. Hujan dan panas tidak terkira. Letih, lapar dan dahaga tidak terkira lagi. Cukup masa mereka dikutip untuk dibawa pulang. Mereka menjadi pengutip duit raya secara profesional sepanjang Syawal. Sebenarnya ibu bapa merosakkan pemikiran anak-anak. Bila hari raya yang mereka ingat kutip duit. Bukan bersyukur setelah melalui sebulan Ramadhan. Konsep dan falsafah berhari raya sudah terlalu meyimpang.

Kecil saya di kampung tanpa TV. Radio hanya di rumah-rumah terpilih sahaja. Suratkhabar hanya di bandar. Tidak masuk ke kampung. Sesiapa yang ke bandar kembalinya membeli suratkhabar. Pada bulan Syawal orang kampung hanya berhari raya. Sangat jarang mereka berada di rumah. Tidak berhari raya namanya. Sekarang ini ramai yang berada di rumah. Semua rangkaian TV berlomba-lomba menayangkan program hiburan. Dari drama hingga ke filem. Dari lawak ke nyanyian. Ramai yang berhari raya dengan teknologi dan bukan dengan manusia. Malang sungguh acara agama yang dihakis kesuciannya. Hari raya bukan untuk berhibur secara hedonism. Hilang takbir dan tahmid. Takbir hilang. Tahmid lenyap. Mensyukuri nikmat Allah dengan cara yang tidak Islamik. Terkeluar dari landasan. Sepatutnya kita mencari redha Allah dan bukan redha manusia. Selayaknya hiburan tiada di TV atau radio. Bukan masanya. Bukan waktunya. Bukan suasananya. Malang jika agama dikomersilkan.

Mercun dan bunga apa masih lagi menjadi musuh. Orang tidak serik-serik hilang penglihatan dan anggota tangan. Bahaya yang tidak difikirkan secara proaktif. Pengalaman lalu tidak dijadikan pertimbangan. Akal hilang tersisih. Bagaimana ibu bapa memberi nilai murni kepada anak-anak. Hilang yang namanya keselamatan. Yang namanya pembaziran. Ganjil menyambut hari raya dengan mercun. Dengan bunga api dan dengan meriam. Rasanya kesemua itu tidak dalam redha Allah. Yang Allah suka ditinggalkan. Yang mendekatkan diri kepada Yang Khaliq tidak diberi keutamaan. Yang berniaga pula tidak lagi kenal siang dan malam. Berhari raya dengan wang ringgit. Rasanya banyak yang perlu diubahsuai adat kita. Budaya bukan penentu acara agama yang sihat

No comments:

Post a Comment