Sunday, March 11, 2012

Rakyat Biasa Amerika Yang Tidak Tahu


Ramai orang terpesona dengan kegahan Amerika Syarikat. Sebut USA ramai orang terpana. Sebut The States tergambar segala yang indah. Ada benarnya dan ada tidak. Itu adalah usaha mereka untuk positioning negara mereka supaya sentiasa berada di atas. Di hadapan. Diberi keutamaan. Dalam senarai mesti yang pertama. Dalam apa bidang sekalipun ianya diberi keutamaan. You name it, its there for your picking. Dalam menterjemahkan semua itu moto mereka ialah, you ask for it, you get it. Dalam aspek itu memang sukar menandingi mereka. Dalam aspek material mereka memang unggul. Namun begitu apa yang mereka portray kadang-kadang menyembunyikan realiti. Banyak aspek kehidupan mereka yang pincang. Sistem pendidikan mereka direkabentuk supaya dapat menggapai semua yang dapat digapai. Tetapi seperti manusia biasa di tempat lain bukan kesemua rakyatnya seperti yang digambarkan. Ramai yang buta huruf. Ramai yang tidak memiliki rumah. Ramai yang menganggur. Ramai yang gelandangan. Peminta sedekah ada di mana-mana.  Tersembunyi dalam balutan coat dan tie.

Hanya segelintir kecil sahaja rakyat Amerika yang mengetahui dunia luar. Mereka dibesarkan dalam lingkungan mereka sahaja. Self sufficient. Mereka dididik dengan kehebatan teknologi mereka sendiri. Mereka tidak perlu makanan yang diimport dari luar. Malah mereka mengeksport dalam kuantiti yang sanat besar. Kualiti Amerika yang dijamin. Produk mereka melambak di seluruh muka bumi. Coca-Cola dalam minda anak-anak. Hollywood di depan mata setiap saat. Begitulah Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut, Kenny Rogers, Dunkin Donut, dan banyak lagi. Minda manusia dari kutub ke kutub, timur dan barat kesemuanya banyak ruang untuk Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun tidak begitu bagi rakyatnya. Sistem pendidikan mereka menekankan kecintaan kepada negara mereka sendiri sahaja. Yang ditekankan ialah we’re Americans. We’re the best in the world.

Itu yang kita nampak. Itu yang dipaskkan ke dalam minda kita. Itulah propaganda mereka. Indoktrinasi yang mereka lakukan. Mereka lakukannya terus menerus. Mereka eksport segala ilmu yang menguntungkan mereka. Research mereka on-going. Kesemuanya diusahakan untuk mengungguli kesemua yang ada. Dalam pendidikan akademik kita banyak menyedut ilmu mereka. Kita gunakan sistem mereka. Lalu kita dikawal oleh buku teks mereka. Jurnal mereka. Motiavator mereka. Sekarang ini kita jadi keliru yang mana British English dan yang mana American English. Tunggang langgang tulisan English kita. Kadang-kadang tutur kata English kita juga bercampur baur antara slang British dengan slang American. Anak-anak dan remaja yang menggilai lagu dan muzik lagilah tidak tahu yang mana antara keduanya. Nyanilah sekehendak hati. Semuanya terjun dengan labu-labunya. Sebahagiannya trying to be American. Yang lain pula trying to be British. Oang-orang lama juga yang geleng kepala.

Itulah yang terjadi kepada rakyat bawahan Amerika. Mereka banyak tidak tahu negara orang. Tidak tahu sejarah. Tidak tahu geografi. Tidak tahu perkembangan apapun kerana dunia mereka tertutup dan ditutup. Sistem pendidikan mereka hanya dalam lingkungan Amerika Utara sahaja. Di selatan Mexico. Di utara Canada.  Mungkin negara maju yang lain seperti Eropah, Russia, Cina, Korea Selatan, Jepun dan Australia serta New Zealand. Negara yang lain tidak layak untuk diberitakan kepada rakyatnya. Jika ada yang negatif sahaja. Yang buruk. Yang lemah. Yang tidak hebat. Yang tidak perlu difikirkan. Berita kebuluran.  Berita negara lain dilanda ribut, banjir, gempa bumi dan segala kelemahan yang lain. Asia, Afrika dan Amerika Selatan tidak memberi impak kepada mereka.

Sewaktu menghantar barang melalui forwarding agent dahulu, seorang rakan saya bertanya kepada kerani yang bertugas, “What do you think about Reagan bombing Libya?” Beberapa hari sebelumnya Predisen Ronald Reagan telah mengarahkan Libya dibom kerana geramkan Muammar Ghadafi (al-marhum). Yang diucapkan Reagan ialah, “You can run but you cannot hide!”. Ungkapan yang selalu di bibir cowboy yang di negara Arab disebut hanya sekadar gembala sahaja. Lama kerani itu mencari jawapan. Akhirnya, ‘Well I guess Reagan is right! He is our President.’ Tulus jawapannya. Kenapa? Mereka tidak tahu apa-apa. Apa yang disogok oleh pemimpin mereka dianggap benar. Dalam sebuah negara maju yang hebat itu realiti rakyatnya. Yang agung demokrasinya tetapintidak memberi banyak alternatif kepada rakyatnya. Masih ramai rakyatnya yang daif dari segi maklumat. Tiada kekuatan berfikir. Tiada inisiatif untuk memahami keadaan. Tidak mampu berbuat begitu. Minda mereka tidak dapat menggapai faham. Begitulah rendahnya manusia lain di mata mereka. Selain daripada orang putih yang kedua ialah orang hitam. Yang lain tiada kelas kepada mereka. Unknown species. Alient.

Bagi yang merentas benua, yang merentas laut dan udara pasti terpegun bahawa di luar negara mereka ramai orang yang sama taraf dengan mereka. Yang boleh berbahasa English dengan baik. British English atau American English. Malah Australian English. Mereka tidak tahu bahawa sarung tangan yang mereka pakai kebanykannya dari Malaysia. Maaf, condom yang mereka salahguna itu juga dari Malaysia. Tanya mereka tentang Malaysia pasti terlalu ramai yang  tidak tahu. Dunia luar tidak wujud kepada mereka. Begitulah jika kita hendak menarik mereka melancong ke negara ini. Maklumat dasar hendaklah disampaikan. Ianya penting supaya mereka tidak membawa budaya mereka. Supaya mereka memahami the dos and the don’ts di negara yang mereka lawati.  Jika tidak parah kita dibuatnya. Mereka yang kaya agak tinggi etikanya. Yang ditakuti ialah mereka dari kelas yang lebih rendah. Yang suka buat onar. Yang suka dedah sana dedah sini. Sensiviti orang tempatan tidak diambilkira. Kepada mereka semuanya hendak diimposed ke atas orang lain. Mereka rasa berada di atas walaupun kadang-kadang budaya mereka bukan yang terbaik kecuali di mata mereka.

Berbanding dengan kita di Malaysia sistem hidup kita dan pendidikan kita memberi ruang yang sangat banyak. Sangat luas. Kita tahu banyak perkara. Maklumat kita merentas dunia. Orang Amerika tidak tahu kita menonton bak gila filem mereka. Menyanyikan lagu mereka. Menonton football mereka. American football. Wrestling mereka. Baseball mereka. Baketball mereka. Ice hockey mereka. Boxing mereka. Sementara mereka tidak tahu apa-apa tentang  kita. Ingat seorang yang bernama Eskay? Pernah dipanggil kembali untuk berkhidmat dengan Kementerian Belia dan Sukan suatu ketika dahulu. Dia orang Sabah. Pandai mengurut. Lalu menjadi phisiotherapist pasukan bolakeranjang Amerika Syarikat. Kalau saya tidak silap untuk sukan olimpik 88 di Korea Selatan.  Ada orang kita yang bertugas dalam kru filem arahan Stephen Spielberg. Malah ada yang bertugas di NASA. Yang melancarkan roket ke angkasa. Yang memantau cakerawala, bintang dan segala yang ada di angkasa.

Ada yang kadang-kadang mengusik minda saya. Orang kita bukan tidak pandai. Namun ada kecondongan untuk tidak berfikir. Selalu menghindar untuk memberatkan berfikir. Yang dijaga ialah ketenangan. Tidak suka melakukan perubahan. Marah jika perubahan dilakukan ke atas mereka. Suka pula ikut kata orang. Suka bersandar apa kata orang. Kekal kerana orang kain tidak membuatnya. Tidak ramai antara kita yang dare to be different. Asalkan menjaga batas agama, masyarakat dan ketatanegaraan. Sebab itu ilmu adalah perlu. Memahami banyak perkara membantu kita membina jalan fikir yang lurus. Yang benar. Yang hak. Akan banyak terhindar syak dan waham. Keraguan yang menjadi mainan syaitan. Ilmu menjana segala kemungkinan dengan izin Allah. Jangan percaya kata orang lain tanpa ilmu. Tanpa maklumat. Tanpa fakta. Belajarlah kerana itu sahaja ubat segala macam kejahilan.

1 comment: