Sunday, January 8, 2012

Spring Datang Lagi


Spring bukan terpisah dari winter. Ia hanyalah suatu transformasi dari satu musim ke musim yang berikutnya. Spring pada kali kedua lebih ditunggu. Sprig tahun 1986. 25 tahun dahulu. Sudah suku abad lamanya. Saya masih berusia 40 tahun. Still a young man. Slim and healthy. Saya dapat mengagak apa yang akan berlaku dari hari ke hari. Dari minggu ke minggu. Secara rasminya spring bermula dari 22 Februari dan berakhir pada 21 Mei. Namun begitu dari Februari hingg April snow mungkin masih turun. Suhunya masih rendah. Iklim masih tidak boleh dijangka dengan pasti. Memang matahari agak memancar. Agak terasa juga hangatnya. Tapi di tanah snow mungkin masih ada. Februari adalah bulan yang agak padat dan sarat dengan snow. Masih agak terlalu sejuk bagi yang mengalaminya pada kali pertama. Walau bagaimanapun sudah boleh diagak di mana bunga akan tumbuh. Bunga apa yang  di kiri jalan. Apa pula di kanan jalan. Warna apa di pangkal pokok. Warna apa di belakang rumah. Di mana bunga besar. Di mana pula bunga kecil.

Seperti diduga tiba-tiba didengar kicauan burung. Satu, dua dan kemudiannya seperti crescendo bunyi kicauan itu bersahut-sahutan. Mula-mula tidak berapa kelihatan. Lama-lama semakin banyak. Hinggaplah siburung. Berpesta meyeri bunga. Menyeri madu yang terlalu banyak pada bunga-bunga yang Allah ciptakan kepada makhlukNya. Winter yang sejuk lalu dibuka seluas-luasnya untuk dinikmati. Winter yang sejuk mencengkam tiba-tiba menjadi sangat meriakan. Jika dahulunya winter sangat memurungkan kerana sejuk dan payahnya keadaan. Spring mencairkan ais. Perjalanan semakin mudah. Suhu semakin meninggi. Walaupun hujan banyak turun keadaan basah tidak menyusahkan. Sesekali banjir berlaku pada masa spring. Kelam kabut juga dalam keadaan yang masih agak sejuk itu. Pada keseluruhannya inilah masa semuanya berbunga. Termasuk cinta dan kasih sayang. Apabila hati turut berbunga. Kembang mekar dengan harap dan harapan.

Allah Maha Kaya. Winter yang gloomy dan mungkin agonising diganti dengan keceriaan. Bunga yang berbagai rupa menjadikan suasana bergemerlapan dengan warna-warnaan. Hati menjadi terbuka dengan riang. Kelapangan minda. Keriangan yang tiada bandingannya. Spring yang meriakan. Dari kuntum-kuntum bunga yang tidak diketahui rupanya, mekarlah bunga yang berbagai warna. Kembanglah bunga yang membuka hati. Yes this is spring. Fiesta of flowers. Pada bulan Mei di Pasadena, California pasti diadakan pesta bunga tahunan. Seluruh dunia mengambil bahagian. Kita di Malaysia pasti dapat menatap perarakan itu. Dunia semakin kecil. Muat pada skrin TV. Terlalu kecil. Seluruh dunia dapat ditatap setiap hari. Spring sinonim dengan maknanya. Hati terbang tinggi dengan harapan. Mengharap yang lebih baik. Harapan untuk mencapai kebahagian yang lebih murni. Begitulah bunga dan spring. Kombinasi yang sangat dekat di hati.

Dari fall semua orang bekerja keras. Memanaskan badan. Memanaskan otak. Memerah segala yang boleh difikirkan. Winter adalah musim bekerja. Di luar yang sangat sejuk dimanfaatkan di dalam bangunan. Belajar, bekerja dan berkarya. Hinggalah spring mereka mendesak diri untuk bekerja. Tiada keletihan. Tiada rehat. Tiga musim yang penuh dengan keberhasilan. Kerja keras yang menjulang ekonomi. Memartabatkan tamadun. Melonjakkan keberuntungan. Memperkaya negara. Sekarang spring datang lagi. Kerja keras itu masih diteruskan. There is no let up. Cuma di dalam hati mereka harapan membunga. Mereka menunggu dengan penuh debar datangnya summer di hujung musim spring. Spring menjadi the spring board untuk melonjakkan datangnya musim summer.   Musim panas yang selalunya dipenuhi dengan cuti. Dengan banyak berjemur. Banyak besantai. Musim untuk melancong. Berjalan. Seeing the world.

Kita banyak kalah dengan orang Barat. Mereka banyak pengalaman live. Pengalaman peribadi. Melihat sendiri. Mereka sanggup berhabis just to see the world. Pengalaman yang akan diperpanjangkan kepada anak cucu. Seeing and knowing adalah dua hal yang jauh lebih baik dari membaca dan menonton rakaman. Walaupun summer di hujung spring sebenarnya segala perancangan untuk summer sudah diputuskan pada musim winter. Malah tidak keterlaluan jika pada musim summer mereka sudah merancang untuk summer yang akan datang pada tahun hadapannya. Maka spring menjadi sangat meriah. Keriangan yang akan berpanjanan hingga fall yang akan datang. Sejuk pada musim winter sebelumnya semakin mejauh. Kehangatan menanti terjelmanya summer menjadikan hati sangat lapang. Sangat meriangkan. Sangat mengujakan. Spring forever.

Di Utara sekarang masih winter. Masih sangat sejuk. Hanya sebulan lagi bebunga akan menguncup keluar. Menjelma dari tanah. Dari dahan. Dari ranting. Dari celah-celah kehidupannya. Selepas tidur , hibernate, sepanjang winter, spring seperti namanya akan tiba-tiba memunculkan segala keindahan. Mengubat hati yang resah dan bosan sepanjaang winta. Akan hilang segala kerinduan. Akan riuh manusia menikmati keindahan. Menikmati anugerah Allah. Saying jika tidak bersyukur. Kasihan mereka. Mudah-mudahan ramai yang akan menerima hidayahNya. Akan nanti menjadikan hidup mereka lebih bermakna. Lebih mengerti penciptaan dirinya. Segala-galanya dalam perancangan Allah.
Iris. Warnanya yang ungu nampak elegan. Sebab itu jenama yang mengambil namanya agak istimewa produknya.Southern Magnolia. Kuntum yang gah. Tegak sendiri.


Jasmine. Ingat beras jasmine? Ia native di Barat.Daffodils. Warna kuning yang selalu meriah.

Wisteria in Bloom

Wisteria Flower. Mewah dengan kuntum yang memanjang.

Violet in Bloom

A shade of purple. Seperti terapung-apung di udara.

Wild Flower in Bloom


Keluar dari sampah dan rumput. Bunga lebih besar dari daun dan pokoknya.


Azalea in Bloom

Azalea in bloom. Kuntum dan bunga mekar yang menyegarkan. Hilang sejuk winter yang baru berlalu.

 

Berapa kali kita menikmati keindahan seperti ini. Allah ciptakan untuk kita. Kita selalu terlepas pandang. Nikmat yang terabai.

dogwood buds

Dagwood bloom. Nampak ghairah menikmati musim yang semakin panas. Matahari seperti namanya adalah mata bagi hari. Sinarannya menggamit bebunga yang berbagai warna.

Cardinal Flower in Bloom

Cardinal Flower. Bunga yang garang dengan warnanya.

Image of Cherry Blossoms

Cherry Blossom. Di Washington DC (ibunegara Amerika Syarikat) menjadi tarikan pelancong yang berpusu-pusu. Hanya berbunga pada bulan April.

birds-of-paradise

Birds of Paradise. Ada di Malaysia tetapi untuk tempat tinggi seperti Cameroon Highlands tiada masalah untuk menanamnya. Di tanah rendah hanya yang bisa-biasa sahaja. Bukan yang cantik sebegini.

Image of Decorative Dahlia

Dahlia. Cantik seperti wanita.

heather-flowers

Heather. Ramai wanita barat namanya seperti bunga ini. Memang meriah warna dan kuntuman bunganya.

white-hyacinth

Hyacinth. Di kedai bunga plastik cukup banyak. Bunganya yang sebenar hanya ada di negara beriklim sederhana. Ia bunga spring.

Red Peonies

Peony. Merah menyala. Jika banyak tentu sekali sangat menarik.

Sweet Pea Flower

Sweet Pea. Manis dalam warna merah jambu - pink.

Tulip Buds

Tulip. Warnanya menjadikan kita rambang. Tahan dari spring hingga ke fall. Saya melihatnya sendiri di Toronto, Canada pada bulan September. Gambar yang indah ini tidak seindah melihatnya sendiri. Sukar digambarkan dengan kata-kata. Isi hati tidak terungkap rasanya. Ceritanya memang banyak. Di Holland bunga ini menjadi hasil negara yang besar.

image of bright red zinnia

Zinnia. Bila dilihat secara dekat begini baru nampak indahnya. Nikmat menatapnya lama-lama. Ciptaan Allah tidak pernah menjemukan.

Image of Lilies

Lilies. Paling banyak di kedai  bunga plastik. berbagai warna. Saya pasti tidak ramai yang pernah melihatnya secara live. Apatah lagi memegangnya. Atau menyentuhnya.

Narcissus Jonquila

Narcissus. Bunga yang sangat popular di Germany. Rancak berbunga.

red-carnations

Carnation. Besar dan cantuik.

Wild Flowers 14

Elm. Daun belum tumbuh. Pada awal Februari bunga sepertinya sudah mula menguntum. Mekarnya nanti memeriahkan dengan kicauan burung. Hinggapan rama-rama. Begitu juga lebah dan kumbang yang lain.

Wild Flowers 13

Drummond Phlox. Warna merah. Garang.

Wild Flowers 12

Dog Violet. Dari tanah yang entah mana pokoknya. Entah mana daunnya. Entah mana dahan dan rantingnya. Cantiknya sahaja yang dapat ditatap. Memekarkan hati. Menyegarkan perasaan.

Wild Flowers 10

Coltsfoot. Seperti tiada langsung daun atau pokoknya. Bunganya terlalu besar berbanding pokoknya. Mungkin hanya rumput sahaja.

Wild Flowers 6

Bird Cherry. Rancak dan meriah.

Wild Flowers 4


Baby Blue Eyes. Bunga-bunga renek yang sangat banyak memenuhi tanah. Mulai bulan Februari bunga-bunga sepertinya akan memenuhi segala ruang tanah.


Demikianlah spring. Musim bunga yang berbunga. Indahnya menawan. Tiada ruang yang tidak cantik. Warna-warna yang sangat berbagai. Myrad of colours. Hati akan selalu rindu pada saat begini. Kecantikan yang ingin selalu dikongsi. Beruntunglah yang ada pasangan. Bagi yang tiada akan terus rindu. Hanya bunga yang dapat ditatap. Dari tahun ke tahun. Dari musim ke musim. Kitaran yang tiada selang selinya. Pasti datang dan datang lagi.

2 comments:

  1. "Kita banyak kalah dengan orang Barat. Mereka banyak pengalaman live. Pengalaman peribadi. Melihat sendiri. Mereka sanggup berhabis just to see the world. Pengalaman yang akan diperpanjangkan kepada anak cucu. Seeing and knowing adalah dua hal yang jauh lebih baik dari membaca dan menonton rakaman." - beautiful wordings..opened my mind..thanks for the sharing 'boss'..

    ReplyDelete
  2. Muralee, sorry for the delay to respond. Anyway Thank you for reading it.

    ReplyDelete