Thursday, June 30, 2011

Kennywood

Di negara beriklim sederhana, musim  berubah setiap tiga bulan. Winter, spring, summer dan fall/autumn. Setiap musim unik untuk musim itu. Malah winter tahun ini mungkin tidak sama dengan winter tahun yang lalu. Mungkin juga tidak sama dengan winter tahun hadapan. Saat dan ketika snow melayang turun berjurai tidak sama. Windchillnya berbeza. Blizzardnya berbeza. Tebal atau nipis snownya tidak sama. Sebab itu orang putih mengharapkan White Christmas. Snow turun pada 25 Disember. Lazimnya bila snow memutih terasa damai yang mendalam. Halus menusuk qalbu. Dalam keadaan snow yang memutih tebal itu terasa damai dan hening.  Kosong dan melapang. Sebenarnya sukar dinukilkan. Tiada bahasa untuk mengungkapkannya.  Hanya yang mengetahui sahaja. Subhanallah. Begitulah kebesaran Allah. Kita hanya mampu melihat dan mengalami tanda-tanda kebesaranNya. Untuk mengerti ke arah mana kita menuju destinasi yang ditentukanNya.


Begitu juga dengan musim-musim yang lain. Di penghujung winter sejuk tetap ada. Cuma snow bertukar memercupkan segala aneka bunga. Snow yang dahulunya berjurai berterbangan, diganti dengan hujan yang sangat menyejukkan. Suhu sekitar belasan darjah tentu masih asing bagi yang belum biasa. Namun dari hari ke hari yang berikutnya benarlah suhu naik dan turun seperti spring. Cuma naiknya lebih besar dari turunnya. Hingga suatu saat di penghujung spring suhu meningkat ke paras sederhana. Sudah boleh menanggalkan jaket tebal. Ocercoat. Bertukar memakai jaket biasa. Yang lebih santai. Suhu kira-kira 18 hingga 25 darjah selsius. Sungguhlah orang barat bukan jenis yang boleh diam. Dalam musim apapun mereka banyak agenda. Ada untuk diri sendiri. Ada untuk keluarga. Ada untuk komuniti. Ada untuk korporat. Dan banyak lagi. Semakin tinggi suhu semakin mereka tidak lekat di rumah.


Dari fall hingga awal spring mereka bekerja. Terperuk di pejabat. Di sekolah. Di rumah. Di dalam bangunan. Atau mereka berada di negara beriklim panas. Tentu sahaja mereka mengidamkan to be in the sun. To be tanned. Basking like nobody's business. Maka apabila matahari semakin memanas, semakin terik, ereka mula keluar dari perlindungan mereka. Sama seperti makhluk lain. Semasa winter kebanyakannya tidur. Hibernate. Seperti mematikan diri. Tidur sepuas-puasnya. Memakan lemak yang sudah disimpan berbulan-bulan lamanya. Bila spring tiba mereka mula terjaga. Kembali aktif menerjah alam. Kembali semula menjelajah dan menjajah. Bermulalah episod outdoor life. Bahagian penting dalam pembinaan bangsa mereka. Dalam tamadun mereka.


Sukar memahami jika ridak berada bersama mereka. Jika tidak merasa peritnya winter. Jika tidak merasa sejuknya spring. Jika tidak merasa sejuknya fall. Pancaran matahari dan suhu yang sederhana-panas adalah nikmat yang selalu mengujakan mereka. Yang selalu dinanti-nantikan. Terlalu banyak aktiviti di luar rumah yang dapat mereka lakukan. Camping, hiking, fishing, mountain climbing, rafting,  cross country, travelling, barbecue, partying, hunting. And a host of others. Apa sahaja yang teringat mereka lakukan. Melepas geram yang selama ini terpendam. Sebab itu orang putih merancang jauh ke hadapan. Di hujung summer mereka sudah merancang untuk summer tahun hadapan. Fesyen summer tahun hadapan sudah diperagakan. Menunggu tempahan. Advanced booking. Kelihatan sangat ligat putaran ekonomi mereka. Pemikiran mereka. Hidup dalam rat race.


Spring biasanya belum begitu rancak. Kerancakan lazimnya pada musim panas. Walaupun begitu seawal spring berduyun-duyun keluarga yang keluar dari rumah. Mencari kehidupan di luar rumah. Antara yang popular ialah amusement park (taman rekreasi) atau theme park (taman tema). Di Pittsburgh satu-satunya taman rekreasi cum taman tema ialah di Kennywood. Kira-kira sejam perjalanan dari University of Pittsburgh. Di sinilah mereka melepas geram. Bermain apa sahaja yang boleh. Makan apa sahaja yang boleh. Bila minum tentu sahaja kesukaan mereka iaitu coke - coca cola. Satu lagi ialah pepsi cola. Pada tahun 1985, Michael Jackson menjadi duta pepsi cola. Nak tahu berapa dia dapat? USD15juta. Hampir RM50juta. Hanya membenarkan dirinya digunakan sebagai selebriti yang menghiasi iklan. Dalam istilah pemasaran dinamakan celebrity advertising.


Outdoor life sangat besar impaknya kepada orang barat. Keluar dari rumah inilah digunakan sebagai pengikat hubungan keluarga. Doing things together. Mereka mengenali hati budi masing-masing. Ibu bapa memberikan input alam kepada anak-anak mereka. Menguji bakat dan potensi yang ada. Membina keyakinan diri. Hingga akhirnya mereka tahu apa yang terbaik untuk setiap anak mereka. Keluar itu sambil mengenal aptitude anak-anak. Lain anak lain aptitudenya. Hanya orang-orang yang hampir sahaja yang lebih megenalinya. Lagipun inilah masanya menyatu dengan alam. Memahami alam sekitar. Menghalusi sifat-sifat kemanusiaan yang mesti dibina supaya menjadi bakal warganegara yang all-rounded. Serba boleh dalam banyak hal. Hidup mereka lebih versatile.  Tidak jumud. Tidak beku. Tidak kaku. Tidak terperosok ke dalam diri sendiri. Membina kotak dan tembok hingga hilang begitu sahaja kemanusiaan yang ada.


Spring adalah waktu santai yang awal untuk memanfaat suasana alam yang terbentang luas ini. Kami pelajar-pelajar Malaysiapun mengambil kesempatan untuk meramaikan suasana. Bukan sahaja pengalaman diri bahkan juga memberi input berguna kepada anak-anak. This is life in a far away land.  Away from home. 
Bergambar di hadapan pintu masuk. Kami baru kira-kira empat bulan di Pittsburgh. Masih banyak yang perlu dipelajari.  Belajar dengan melihat dan membuat pengamatan. Tentu sahaja mengalaminya sendiri.
Posing sendiri. Masih muda lagi. Baru 39 tahun. Tengah ranum. Masih kurus lagi langsing. 

Semasa menunggu bas. Anak mash kecil-kecil. Tetapi seronok dengan kehadiran mereka.

Pokok bunga memang banyak. Yang itu mungkin tulip. Walaupun di Holland paling gah dengan tulipnya tetapi ianya hidup dalam iklm yang serupa.

Sebuah lokasi yang santai. Air terjun bikinan. Jambatan. Lihat anak-anak saya sudah selesa tanpa baju tebal. Suhu sangat nyaman ketika ini. Sekarang kesemua mereka sudah berkerjaya dan berumahtangga.

Antara lokasi yang agak sesak dengan manusia. Laluan dari satu tema ke lokasi tema yang lain.

Budak-budak seronok dengan apa sahaja yang disogokkan kepada mereka. Round and round. Merry go round. Berlagaklah menunggang motorsikal.

Tasik  buatan. Aktiviti air. Pada musim sebelumnya tasik ini beku dan boleh meluncur ais di atasnya. Di sini ada perahu. Ada jetski. 

Airpancut. Fountain of life. Hanya pada musim panas sahaja suasana sebegini dapat dinikmati. Pada musim sejuk Kennywood ini lengang. Beku. Sunyi.

Laluan luncuran air. Tempat mulanya jauh di belakang sana.

Isteri saya masih muda juga. Baru 35 tahun. Langsing seperti saya juga. Waktu kami berkahwin dahulu tidak pernah terfikir akan bersama-sama merentas dunia. Mengelilinginya bersama. Meriah dengan anak-anak pula.

Anak yang kelima. Baru kira-kira 16 bulan. Lahirnya 3.12.83. 

Anak-anak menikmati apa yang ada bersama ibunya. Gambar ini hanya mengingatkan mereka bahawa suatu ketika dahulu mereka pernah berada di sini.


Sesudah keletihan. Berehat dahulu. Di kanan Datin Sharifah Fatmah, Hajjah Noraini. Nombor dua dari kiri Juliza Adzlizan. Di sebelahnya rasanya bekas suaminya yang pertama dahulu. Murtaza namnya. Gelarannya Achik.

Keretapi.

Kita rehat dan makan dulu. Nanti sambung lagi. Biasalah orang Melayu. Bawa bekal sendiri. Jamin halal. Selera pula tidak patah.

Seronok makan beramai-ramai. Selera bertambah. Berpinggan-pinggan makan. Kebetulan memang disediakan ruang untuk makan. Ada meja. Ada kerusi. Ada tempat membasuh tangan. Lengkap. Sangat memudahkan.

Sambung main. Naik kuda pula.

Mula sejuk sedikit. Selepas tengahari. Suhu boleh bertukar bila-bila masa sahaja. Nurin sudah mula memakai baju panasnya warna hijau dan kuning.

Yang ini masih dalam suasana menjamu selera. 

Zaza posing seorang diri. Nampak agak panas terik.

Yang di hadapan sekali mendiang Virat Dinrat. Ligat dia ketika itu. Orang bujang katakan. Saya masih ingat baiknya. Suka menolong orang. Mesra dengan yang lain-lain. Kebaikan merentas budaya. Agama. Bangsa. Masa dan tempat.

Budak-budak mana puas bermain. Biarkan mereka berseronok. Pengalaman yang tidak mungkin berulang lagi.

No comments:

Post a Comment