Sunday, May 1, 2011

Masa Adalah Emas

 
 

Hanya sejambak bunga. Sesegar mewangi. Semesra satu ciuman.
Dalam usia 61 tahun hampir semua orang bersara. Diam  mendiamkan diri. Tamat tempoh usiaguna dirinya. Ada noktah yang mesti dipatuhi. Dalam kebanyakan hal tarikh itu dinanti. Noktah itu digesa tiba. Gelisah dalam jawatan. Rasa kepayahan yang amat sangat dalam bertugas. Kenapalah terlalu lama sangat. Terlalu ingin menamatkan kerjaya yang sudah tidak terdaya dipikul lagi.

Dalam usia yang menjadi saat interface dengan anak cucu selalunya tiada tenangnya. Ada sahaja agenda yang perlu dilaksana. Namun begitu tetap ada kelainan-kelanan yang membeza. Yang meletakkan seseorang itu tidak sama dengan orang lain. Biasalah orang itu berbeza-beza. Ada yang lebih dan ada yang kurang. Tetapi bukan perbezaan itu yang ketara sangat. Semua manusia berbeza. Ada perbezaan yang sangat ketara. Ada perbezaan yang langsung tidak dapat diketahui. Pada zahirnya manusia adalah sama sahaja. Makannya nasi juga. Minumnya air juga. Tidurnya di bantal juga.

Sukar juga mencari wanita yang berulit dengan cucu. Berada dalam persekitaran anak dan cucu. Yang sibuk saban waktu. Sumbang menyumbang untuk masyarakat setempat. Yang hasrat besarnya untuk berbakti. Untuk mencari barakah diri. Mengimarahkan hati dan minda dengan keluasan ilmu. Menambahkan pengisian masa tua. Liang lahad yang semakin hampir bukan untuk dinanti dengan tangis hiba yang meruntun jiwa. Masa yang masih ada diisi dengan memakmurkan ilmu. Mengisi dada dalam-dalam. Mengisi minda supaya terang cahaya benderang. Mengisi hati supaya penuh berselera untuk mentarbiahkan orang-orang di sekeliling.

Anak sembilan bukan halangan. Menantu ramai bukan sekatan. Cucu 12 orang bukan kekangan. Suami bukan pula melintang hingga mengadang laluan ke puncak jaya. Selalu orang tanya, sudah tua nak buat apa? Ada selerake untuk belajar lagi? Untuk apa sebenarnya? Rajinnya? Bolehke? Dalam sehari kita hanya ada 24 jam. Jadual yang normal sepertiga untuk bekerja. Sepertiga untuk beramal. Sepertiga untuk berehat. Andai kata ketiga-tiga bahagian itu sudah diperguna, mana ada bahagian lagi untuk diruangkan. Untuk disenggangkan. Untuk menyelitkan jadual keempat dalam hidup yang selalu sibuk. Bila ada masa untuk belajar?

Masa itu emas. Seperti emas yang sebenar, di manapun berada tetap dicarigali. Untuk dimanfaatkan. Nilainya yang selalu tinggi membanggakan sebagai harta berguna. Itulah nilai ilmu. Untuk yang mengerti nilainya tiada sempadan waktu. Tiada halangan masa. Tiada sekatan usia. Tiada kekangan usaha. Sesuatu yang dimengerti indahnya pasti selalu dicari. Dihambat. Dikejar ke manapun berada. Di hujung hambatan itu ada sesuatu yang manis. Pengalaman. Kemanisan kerana mengetahui. Kerana mencapai kepuasan mengetahui. Menjadi orang berilmu.

Itulah isteri saya. Dalam angka-angka yang memberat usia. Yang bagi orang lain melabuhkan hati untuk berdiam diri. Merehatkan masa kerana sudah terlalu lama berolah memanjang. Ingin rehat lama. Mencari-cari diri yang hilang dalam jawatan.  Yang hilang dalam mengejar cita-cita. Banyak tercicir di sana sini harga diri. Azam dan hasrat yang terpaksa dihenti bila sampai masanya bersara. Bagi isteri saya dia hanya melihat rakan taulannya bersara seorang demi seorang. Ketika itulah dia masih berselera garang untuk lebih banyak menyumbang. Kerana itu dia mengisi waktu emasnya dengan ilmu. Dari satu IPT ke IPT yang lain. Dari satu kursus ke satu kursus yang lain. Dari satu pentas ke pentas yang lain. Dia menghambat masa yang terbuang.

Masa dulu-dulu yang telah dihabiskan untuk suaminya. Untuk anak-anaknya. Untuk cucu-cucunya. Untuk orang-orang yang ada di sekelilingnya. Masa yang dipinjamkan dahulu diminta kembali. Diraih untuk mengangkat diri. Dituntut supaya dia ada kesempatan mengisi masa-masa yang berbaki untuk menuntut ilmu apa sahaja yang boleh dicari digali digurui untuk kembali berdiri. Mengangkat dirinya yang dulu habis kerana bakti keluarga yang disayanginya. Sekarang ini dia bergagah untuk membina stamina belajar mencari yang dulunya hilang. Rupanya semuanya hanya ada di sebalik waktu. Masih mengintai dari jauh. Menggamit suka kerana disapa disentuh. Lalu hatinya cair menyerap segala ungkapan dan bait-bait ilmu itu.

Tanggal 30 April 2011, hari Sabtu yang selalu akan dikenang dia berderap di pentas lagi. Pentas Dar Al-Hikmah dilangkahi dengan kejap. Didepangkan tangan untuk mendakap Diploma Pengajian Syariah kali kedua. Yang ini diiktiraf MQA. Diiktiraf untuk dilanjutkan lagi ke peringkat yang lebih tinggi. Mana ada masa? Sesungguhnya Allah meluangkan masa jika kita perlukannya. Jika kita ingin mengisinya. Jika kita ingin menggunakannya. Allah Maha Mengetahui apa yang manusia perlukan. Hambatan cita-cita isteri saya berbalui selalu. Usahanya ada barakahnya. Usia bukan penamat yang menghampirkan diri ke liang lahad semata-mata. Bersamanya dikandar bekal untuk dibawa bersama. Semakin tua sepatutnya semakin berat. Tidak mungkin semakin diringankan.

Kemanisan kerana keberhasilan usaha tidak ada taranya. Manis belaka. Senyum dan tawa setelah tangis dan rawan kerana berasa payah yang memayahkan hari dan perasaan.  Sekarang dia genggam Diploma itu dengan lebih kejap.Raptai pada hari Jumaat 29 April 2011. Bertemu teman sekelas dahulu.


Ada sahaja yang dihubungi.


Khadijah ni orang Seri Medan rupanya. Parit Jayos. Darah campur Banjar dan Jawa.


Ini mesti masalah global. Jika tak mungkin masalah sosial yang tunggang terbalik sekarang ini.

Sudah jumpa penyelesaiannya. Santai sebentar.


Kawan sekelas.Siapa tak sayang ooi. Kena tolong supaya penampilannha yang terbaik.

Pelan-pelan. jangan tercucuk pipi nanti.
Tolong tengok-tengokkan. Semua ok?

Ruang legar Institut KWSP di Bangi.


Kesian. Tak sempat kerat kuku.
Logo KWSP yang menyerlah.


Zahin, anak  bongsu. Santai dengan telefonnya.
Anak-anak sekarang. Hidup banyak sms.
Pandang betul-betul. Semuanya mesti rapi. Kemas.
Ada pin lagi? Yang ini kena semat juga. Takut luruh.
Mami diam. Jangan banyak bergerak. nak betulkan ni.


Sikit lagi. Sabar.


Ada lagi yang belum disemat. Payah juga.
Hari ini baru lega. Perjuangan yang penuh jerih perit berbuah pada hari ini.
Kenangan abadi. Untuk selama-lamanya.


Dengan penyokong kuat.


Lama tidak bergambar berdua.


Ok tak ni?
Dengan teman sekelas.


Zoom sedikit.


Sayang anak bongsu.


Jumpa teman-teman lama.


Rakaman abadi.
Jadi model sekejap.


Zoom dekat.
Anak kecil ini tertinggak sekejap. Ibunya sedang mengemas pakaian. Banyak yang tidak kena. Mudah-mudahan besarnya menyususl kedua ibu bapanya.  Mencerahkan masa hadapannya.

Lagi teman sekelas.


Haji Hashim. Pelajar terbaik.


Mari saya tolong.
Apa pula dalam beg tu?

Tandatangan di sini kak.


Di mana?

Ha, di situ.


Siap. Juruacara menunggu isyarat. Que kata orang putih.


Dalam perarakan masuk.


Ketua eksekutif memberi ucapan. Tuan Hj Mohd Fuad Bahari.
Dato' Dr. Siddiq Fadzil, Presiden kolej dar Al-Hikmah. Ucapannya selalu penuh dengan motivasi. Ada wacana ilmu. Penuh dengan hikmah.


Tn Hj Muhammad Azam, Pengerusi Lembaga Pengarah Kolej.


Sedang menangguhkan majlis.


Prof. Emeritus Datuk Dr. Othman Bakar. Penerima anugerah. Presiden kolej yang pertama.
Sedang memberi ucapan.


Ilmu adalah ilmu Allah. Al-Quran didahulukan. Letakkan di hadapan. Iqra'. Bacalah dan buka jendela ilmu yang sangat luas terbentang di luar sana.
Orang-orang kuat Kolej.


Masih setia menunggu arahan seterusnya.

Bila lagi ni? Belum habis.
Letih duduk lama-lama.


Anak-anak dan menantu di luar dewan.


Santai-santai.


Ibunya masih bergambar di dalam.


Maaflah. kamera biasa. Zoom tetapi tidak jelas.
Terlalu jauh. Payah hendak dikenal yang mana satu.
Tenaga pengajar Kolej.


Teman sekelas.


Ok. Mami dah dapat diploma.
Ada tangga lain yang perlu didaki.


Cucu seorang ini sahaja yang turut meraikan. Cucu ke-11. Mohammad al-Ameen.
Apa selepas ini?


Nak buat apa?
Gambar dulu.

Tahniah mi. Menantu ketiga.
Teman dari Seremban.


Mari ramai-ramai. Kita abadikan bersama. Selalunya meraikan kejayaan anak-anak. kali ini anak-anak yang meraikannya.
Ameen diangkat supaya lebih jelas.


Jom kita makan.


Tunggu dulu. Elok posing di sini.
Ok senyum.


Ameen dengan atuk.


Nak bunga.


Pegang kuat-kuat.


Pengurus kanan Koleh. En. Hafiz.


Bersama tenaga pengajar.


Bersama rakan sekelas dan anaknya yang konvo. 

 Bersama Dato' Fadzil.

 Kandid.

 Puas dapat bergambar dengannya.

 Sedang berbual dengan graduan.

 Cita-cita Ameen nak ikut jejak semua orang. Menyempurnakan kabahagian berilmu.

 Terima kasih banyak-banyak Dato'.

 Semoga bertemu lagi. InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment