Sunday, April 3, 2011

Berbezakah Anak Lelaki dan Anak Perempuan?


Kebanyakan orang mahukan anak lelaki. Bila ramai anak lelaki teringin pula anak perempuan. Yang mana satu pilihan terbaik? Atau mencukupi? Atau kombinasi terbaik? Anak, dalam apa bentuknya adalah anugerah Allah. Anugerah Allah semuanya memberi manfaat. Tidak ada kelebihannya antara anak lelaki dan anak perempuan. Sama juga tidak ada kelebihannya antara lelaki dan perempuan kerana Allah memilih yang lebih tinggi taqwanya. Bukan jantina. Bukan gender. Ia hanya keperluan dunia. Untuk mereka berkasih sayang. Untuk melestarikan kesinambungan warisan generasi.

Dalam dunia yang serba memerlukan ini, lelaki atau perempuan bukan batas pemisah yang memisahkan. Ianya bukan lagi perlukan diskriminasi. Tidak lagi diperlukan  stereotaip. Tiada juga segregasi. Jauh pula segmentasi. Dunia yang semakin kalut ini perlukan manusia yang seba boleh. Survival mereka mestilah tinggi. Kadarnya melebihi paras biasa. Untuk survival to the fullest, mereka perlukan latihan dan latihan. Pengalaman segera dan lestari setiap masa.  Pengalaman itu pula mestilah relevan dengan kehidupan yang pasti akan dilalui. Sekejap atau lama bukan isu. Yang penting sesuatu itu pasti datang sebagai cabaran hidup kerana sifatnya  manusia.

Selalu orang berkata anak lelaki dan anak perempuan berbeza. Siapa yang membezakannya? Yang  arif tentulah ibu bapanya. Yang tahu ialah ibu bapanya. Yang  maaruf tentulah ibu bapanya. Yang alim tentang anak tentu juga ibu bapanya. Di mana mereka dalam continuum antara memahami dan memandang sepi? Mengadili atau menzalimi?  Kasih sayang yang dicurahkan adalah yang benar. Yang hak sebagai anak. Jantina adalah faktor kedua. Sebagai ibu bapa kita ingn menyediakan anak kita untuk zamanya akan datang. Mungkin berpuluh atau beratus tahun yang akan datang.  What would make them up? Apakah faktor-faktor pelengkap seorang manusia untuk dekad-dekad yang akan datang?

The social landscape is changing. Penghidupan yang dituntut dari anak tidak lagi membezakan antara jantina mereka.  Tidak sepatutnya distereotaip bahawa anak perempuan itu mesti baik. Mesti duduk di rumah. Mesti menunjukkan kasih sayang. Mesti tahu berkemas rumah. Mesti tahu menyiapkan katil. Mesti maklum tugas rumahtangga. Mesti pandai menyapu sampah. Mesti tahu memasak. Mesti tahu menjahit baju. Mesti submissive. Maksudnya tidak nakal. Tidak menghadapi masalah disiplin. Kekal dengan sifat perempuan yang normal. Stereotype. Bahawa anak lelaki pula mesti lasak. Merosak. Tidak mendengar kata. Tidak perlu tahu hal rumahtangga. Tidak perlu pandai memasak. Tidak mungkin menjahit. Apatah lagi menjaga anak. Mana mungkin memandikan anak. Memakaikan mereka. Mendodoi dan menidurkan mereka.

Siapa yang membina persepsi ini jika bukan ibu bapa? Persepsinya dibina oleh ibu bapa. Jangan pula kita lupa anak itu dibin dan dibintikan seorang bapa. Seorang suami. Yang juga seorang anak kepada seorang ibu. Seorang pemimpin yang memimpin lelaki dan wanita. Anak-anak semuanya dilahirkan bersih. Ibu bapa yang menjadikan  mereka Yahudi, Nasrani  atau Majusi. Begitulah mafhum sabda Rasullullah.  Lelaki dan wanita sekarang kebanyakannya bekerja. Maka kedua-duannya perlukan ilmu-rumahtangga. Tanpanya kedudukan sosial seseorang itu tiada ertinya. Siapa anak itu bila dewasa bergantung kepada ibu bapanya. Siapa anak itu bila keluar dari rumahnya bercorakkan ibu bapanya.

Menjadi ibu bapa bukan sekadar mensenyawakan benih lelaki dan telur perempuan. Apa yag terjadi selepas itu menjadi peranan berat ibu bapa. Lebih-lebih lagi bapa. Anak adalah gabungan trait dan warisan ibu bapanya.  Bila ia dilahirkan ibu bapanya yang menjadi warisannya. Tujuh tahun yang pertama dalam hidupnya hanya ibu bapanya sahaja yang terbaik untuknya. Selepas tujuh tahun guru dan rakan-rakannya yang mengambil alih peranan ibu bapa. Malang juga kerana sepatutnya ibu bapa berperanan sehingga anak tamat pengajian dan mula bekerja. Ibu bapa melepaskannya sedikit demi sedikit. Andainhya ialah apabila anak itu sudah pandai berjalan maka jalannya tidak jatuh-jatuh lagi. Tidak tersandung di mana-mana. Tidak jatuh hingga membawa parah. Luka sedikit di mana-mana kulit badan lumrah baginya.

Maka untuk itu ibu bapa hendaklah mendidik anak seperlunya. Ia mestilah boleh function sebagai manusia yang normal. Suka kebersihan. Gemar kecantikan. Mengungguli keteraturan. Memihak kepada sistem yang licin. Mengutamakan kesihatan. Anak-anak mungkin belajar di sekolah. Namun sekolah hanya memberi yang terlalu sedikit.  Ibu bapa dan keberadaan di rumah memerlukan supaya anak-anak dididik sewajarnya. Ilmu-ilmu untuk survival paling utama. Benda-benda kecil yang perlu dilakukan oleh semua orang. Paip bocor sedikit tidak perlu dipanggil plumber. Bulb lampu terbakar tidak perlu dipanggil juruteknik.  Isteri seharusnya pandai memasak. Bila isteri sakit bagaimana? Suami mesti juga, saya ulang, mesti juga pandai memasak. Yang dimasak tidak mesti seperti yang dimasak oleh isteri. Tetapi pandai memasak untuk hidup. Untuk survive. Untuk menukar selera. Untuk membina kefahaman. Untuk menyedari bahawa bekerja di dapur bukan sesuatu yang mudah. Kerja isteri di rumah bukan sesenang seperti disangka. Jangan prejudis. Bina pengalaman sendiri untuk memahami. Yang nanti untuk menghormati. Supaya nanti boleh meraikan hak orang lain. Orang yang namanya isteri atau suami.

Rumahtangga hak suami. Isteri membantu. Oleh itu anak lelaki hendaklah diajar. Hendaklah diasuh. Hendaklah dididik. Hendaklah dibimbing. Hendaklah diberi tunjuk ajar. Tanamkan sifat kepekaan yang tinggi. Yang perihatin dengan alam sekitar di sekelilingnya. Pandaikan dia berkemas. Pandaikan dia memasak. Pandaikan dia menyusun atur. Pandaikan dia dengan elemen-elemen kesihatan keluarga dan diri.  Melayan anak lelaki dengan prasangka adalah sesuatu yang nanti merosakkan. Stereotyping bukan sesuatu yang hak lagi. Apabila ibu bapa tidak bersusah payah mendidik anak semasa kecilnya nanti apabila mereka dewasa mereka menyusahkan pula kedua ibu bapa mereka.

Ibu bapa mestilah memulakan sesuatu yang baik. Memisahkan diri dari kebisaan yang tidak biasa. Jika dulu ibubapanya tidak sempurna, maka mulakanlah sesuatu yang lebih sempurna untuk anak-anak.   Mulakan dari diri sendiri. Orang lain tidak dapat membantu. Sesuatu yang hendak dimulakan, mulakan dari diri sendiri. Dari kita sendiri. Dari keluarga kita sendiri. Anak-anak kita memulakannya. Mereka mendapat pangalaman primer. Mudah-mudahan generasi kita terbina di atas landasan yang lebih laik. Lebih sempurna. Ajar anak-anak dengan kebiasaan yang baik. Positif. Berkemas dan memasak. Membasuh dan menggosk baju. Menghidang dan mengemas meja. Tidur dan mengemas katil. Membuang sampah dan menyapu. Membasuh bilik air dan merapikannya. Membasuh pinggan mangkuk, periuk belanga dan kuali. Pandai pula menyusunnya. Pandai menyidai pakaian yang dibasuh dan melipatya yang kering. Pandai pula menyidai pakaian yang terpakai. Kemas dan berkemas. Tahu makan dan tahu memasaak dan berkemas di dapur. Jadi manusia normal. Bukan memerintah. Bukan menunggu. Bukan pula mengganggu.

Semua anak mestilah berfungsi sebagai manusia biasa. Normal. Tidak bermakna anak perempuan berbeza dari anak lelaki. Sebagai manusia mereka mestilah boleh menyelesaikan semua urusan diri, rumahtangga dan keluarga tanpa banyak soal jawab. Dari kecil sudah terdidik untuk melakukan yang terbaik. Alasan bahawa lelaki berbeza dengan perempuan akan menyusahkan nanti apabila mereka sudah membentuk peribadi yang kekal. Minda akan jumud. Ta’sub dengan sesuatu yang bukan-bukan. Jawapan kepada soalan-soalan mudah menyakitkan hati bila didengar. Senang sahaja rujukannya. Kepada mereka, datuk saya tidak kisah. Ibu bapa saya tidak kisah. Jiran saya tidak kisah. Masyarakat tidak kisah. Mengapa seorang dua menjadi sangat menyusahkan. Memaksa supaya anak itu untuk kisah. Menyusahkan dia kerana di luar kebisaan. Benda baru yang tidak dibisakan.

Kembali usaha untuk membina keluarga. Bagaimana kita mengenal bangsa? Maksudnya anak itu anak siapa? Siapa ibu bapanya? Dari mana asalnya? Semua jawapan itu menjurus kepada ibu bapa. Bapa kepada anak itu. Ibu kepada anak itu.   Nati tersa ngkut keluarganya yang jauh.  Datukny ayang sudah tua. Jawatan ibu bapa itu sendiri. Perofesionnya akan tersentuh. Anak-ana itu mewarisi ibu bapa nya. Anak-anak itu warisan kedua ibu bapanya. Dalam jangka panjang anak-anaka tidak menyumbang untuk menaikkan martabat keluarga. Mendidik anak semasa kecil seperti tidak signifikan. Walhal semaa kecil itulah kebisaan harus dipupuk. Dikuatkan. Diperkasakan. Dimahirkan. Bekalan untuk anak-anak itu membesar. Dewasa. Menjadi manusia berwibawa. Warganegara yang membina negara. Memperkasa keluarga.

Anak-anak itu anak kita. Pada diri mereka terpancar segala-galanya tentang kita. Apapun yang ada pada mereka, kita yang dicoraknya. Yang menyangkut sandarannya. Berumahtangga itu sesuatu yang agak mudah. Namun demikian membina keluarga bukan semudah yang dijangka. Banyak yang perlu dipelajari. Tidak boleh menganggap ringan. Taraf pendidikan bukan jaminan melahirkan keluarga bahagia. Yang rumahnya baiti jannati.  Kasih sayangnya mawaddah. Mencari keredhaan Allah. Oleh itu ibu bapa hendaklah belajar menjadi ibu bapa.  Bukan menjadi suami semata-mata. Bukan menjadi ibu semata-mata. Ilmu keibubapaan mesti dipelajari. Banyak memerhati. Banyak mendengar. Banyak bertanya. Banyak berusaha. Banyak mencari. Banyak membaca. Banyak mencari jawapan-jawapan.

Hanya meneruskan tradisi bukan lagi pilihan terbaik. Ingat apa ibu bapa kita buat dahulu juga tidak relevan lagi dalam mendidik anak. Asasnya barangkal boleh. Pengisiannya dalam zaman ini dan zaman akan datang tentulah berbeza. Kepercayaan, keyakinan dan strategi mendidik anak jauh berbeza. Teknologi banyak mengongkong. Banyak ilmu baru perlu dipelajari. Tetapi asas tentang kecantikan, kebersihan, susunatur yang kemas, kekemasan, keteraturan, kerapian dan keterbukaan adalah paradigm baru untuk mengukuhkan yang lama.  Mungkin ambil budaya Jepun yang universal. Antaranya sisih yang tidak diperlukan.

Kita ada anak bagi yang ada anak. Anak kita sangat kita sayangi. Kita rasa anak kita adalah yang terbaik. Atas kesedaran itu. Kotakan pandangan kita bahawa anak kita memang sesungguhnya adalah yang terbaik. Cakap kita mestilah dikotakan. Cakap serupa bikin. Didklah anak tanpa mengira jantina mereka. Tugas di rumah diagihkan sama rata. Beri mereka pengalaman berkongsi tanggungjawab. Berkongsi tugas melestarikan rumahtangga. Jadikan mereka manusia biasa yang peka. Yang banyak ambiltahunya. Yang banyak keperihatinannya.  Membina modal insan adalah tanggungjawab kita. Mereka anak kita. Tidak boleh dipindahkan kepada orang lain. Membina warganegara bermula dari rumah. Menjadi lelaki atau wanita sahaja tidak cukup. Menjadi  suami dan isteri sahaja tidak cukup. Jadilah lelaki yang bertanggungjawab. Jadilah wanita yang bertanggungjawab. Antara kedua mereka memikul tanggungjawab melahirkan keturunan yang unggul serba serbi. Tanpa mengira gender anak-anak boleh melakukan semua urusan hidup. Demi survival dirinya sendiri. Kita menyediakan mereka untuk masa depan mereka. InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment