Wednesday, July 14, 2010

Masa Dulu-Dulu: Bahagian Kedua Puluh Sembilan - Bab Tujuh

Belajar banyak pengorbanannya kepada orang-orang seangkatan seperti saya. Sekarang ini cerita kepayarahn untuk belajar itu masih kedengaran di sana sini. Cerita sebegitu jarang dipaparkan. Jarang diceritakan. Jarang dihidangkan untuk menjadi iktibar bagi mereka yang senang. Bagi mereka yang tidak pernah menjenguk payah. Bagi mereka yang semuanya dihidangkan on as silver platter. Cerita payah hanya milik orang tidak berada. Milik mereka yang tidak upaya. Mereka yang mampunya hanya memendam rasa. Menjenguk rasa sendiri. Dalam kerjaya saya sebagai pendidik, ada insiden saya berhadapan dengan pelajar-pelajar yang sukar perjalanan hidupnya. Tetapi semuanya hanya sementara. Sebulan dua sahaja. Ada sahaja bantuan yang dapat diberikan. Membantu menyelesaikan masalah. Selesaiakan hal akdemik.

Saya ingin kembali dengan menilai harga diri. Di mana kita sebenarnya. Antara susah dan senang. Antara suka dan hiba. Antara miskin dan kaya. Antara pandai dan jahil. Antara tahu dan alpa. Antara tahu dan tidak tahu. Kita selalu tercari-cari harga diri. Mencari kepastian hidup dan mati kita. Mencari damai di hati. Harus menyatu dengan akur fitrah yang datang menerpa. Datang menimpa. Ujian dan cabaran yang harus ditantang. Yang datangnya tidak diundang dan perginya payah hendak buang.

Kata William Shakespear hidup ini hanya lakonan. Manusia adalah pelakon-pelakonnya sahaja. Alam ini adalah pentas lakonan. Antara realiti dan fantasi saya lalui semua itu demi mengejar kaki pelangi yang penuh dengan kilauan emas. Seorang sahabat lama mengirimkan lagu kesukaan kami pada tahun-tahun 70an dahulu.

At the end of the rainbow
You'll find a pot of gold
At the end of a story
You'll find its all been told
But our love has treasured
Our heart can always spend
And it has a story
Without any end

At the end of a river
The water stops to flow
At the end of a highway
There's no place you can go
But just tell me you love me
And you are only mine
And our love will go on
Till the end of time

Saya tidak pasti. Tidak ingat nama penyanyinya. Rasanya seperti Nat Kingcole. Begitulah cerita dan harapan. Ada mula dan ada penamatnya. Tetapi kenangan yang berpanjangan kekal abadi menancap di jiwa. Jika tidak didokumenkan ia pasti hilang begitu sahaja. Betapa besar sejarah manusia. Tetapi dilupakan begtu sahaja. Sejarah kemanusiaan yang menyapa semua insan. Yang membangunkan keinsanannya. Yang menemukan dirinya dengan pencariannya. Kemuncaknya tentulah bertemu dengan khaliqnya. Yang abadi.

Kindahan berpaut pada harapan itu menjadikan manusia berusaha menggapai yang muluk-muluk di hadapan mereka. Tangan mereka menjangkau jauh ke hadapan untuk terus berpaut pada tahap-tahap keindahan yang lebih menjanjikan. Itulah perjuangan. Itulah pengorbanan. Ada yang senang dan ada yang payah. Saya melalui yang payah itu. Bila saya menoleh ke belakang banyak yang perlu ditangiskan. Banyak yang perlu terus disimpan. Yang dapat dilahirkan hanya timbulan ketulan bongkah ais di Kutub Utara. Di Artik. Banyak kenangan silam yang harus ditenggelamkan di bawah paras air laut. Biar tenggelam dan kekal masin. Ia akan cair sendiri bersama masa. Ruginya tidak dapat melahirkan isi hati yang sebenar. Melahirkan masa lalu yang jauh lebih parahnya. Apakan daya. Takut nanti ada yang terasa. Terhiris tidak menentu.

Setiap manusia ada harga dirinya. Harga diri yang sangat mahal. Ia telah membangunkannya melalui masa yang panjang. Penuh dengan air mata. Penuh dengan keringat. Penuh dengan luka di hati, perasaan dan jiwanya. Terkorban demi keadaan yang tidak perlupun untuk diingat. Tetapi jika dibiarkan di benak begitu sahaja tentulah tidak ada cerita yang dapat dikongsi. Sesungguhnya sejarah manusia hanya ceraian dan cebisan-cebisan kecil yang dipungut sepanjang hidupnya. Himpunan cebisan itu membentuk seorang manusia dengan nilai yang berbagai. Kemausiaannya dan pengalamannya menjadikan ia istimewa atau biasa-biasa sahaja. Antara kemahuan dan kehendak yang tidak terbatas saya harus membina batas yang saksama. Saya kongsikan yang tersurat dan bukan yang tersirat.

Banyak lagi yang tidak terungkap. Sabarlah jika ada masa. Nanti, esok lusa kita sembang lagi.

No comments:

Post a Comment